Ovih dana neprestano stižu poruke da vas savjetujem koje vino kupiti vinoljupcu ispod bora, šefu za odlazak iz firme, prijatelju/ici za zahvalnost, nešto posebno za znak pažnje.

Ovaj put odlučila sam se za odabir crnih vina, ipak nam dolazi Božić, nedavno je i snijeg zabijelio pute i hladno je. Crna vina posebno griju i odgovaraju u ovo vrijeme. Predlažem vam vina s kojima nikada nećete – pogriješiti i koja će oduševiti i razveseliti osobu koju darujete. Vjerujte mi na riječ.

BENVENUTI TERAN SANTA ELISABETTA 2016.,ISTRA

Santa Elisabetta označava najbolji vinogradarski položaj obitelji Benvenuti   u Kaldiru i, to je najposebniji i najfiniji Teran ikada. Gust, koncentriranih okusa, moćan, velik. Postoje samo dvije berbe ovog vina 2015. i 2016.  Može se piti odmah naravno, nitko nam ne brani, ali može i odležavati desetke i desetke godina i pretvoriti se u čaroliju koja liječi sve. S obzirom da se na tržištu nalazi oko 2700 boca, vrijeme je za čim prije osigurati svoju. Cijena: oko 250 kn

Ukoliko ne nađete Santa Elisabettu, meni je sjajan  i Teran Anno Domini. Naravno, dva potpuno različita vina, ali za ljubitelje Terana živa pitkoća. Sada   je na tržištu berba 2017. i cijena je  oko 145 kn.

BOŠKINAC RED CUVEE 2016.,PAG

Otok Pag, Boris Šuljić. Spoj Cabernet Sauvignon i Merlota u koji se vrlo lako zaljubite. Čudo paškog terroira. Za mene najbolji hrvatski spoj bordoških sorti. Elegancija, snaga i moć u jednom. Neodoljivi mirisi borovnica, šipka, puno mirodijskih začina. Ukusan i gust, dubok okus koji traje i traje… Trenutno je na tržištu 2016. Pogledajte molim vas u vašim zalihama da se neće pronaći koja berba iz 2009. 🙂 Ta je bila čisto savršenstvo. Cijena je oko 270 kn. Probajte i mlađeg brata Boškinčića koji je laganijeg tijela i pitkiji a košta oko 120 kn. Kod nas najpopularnije vino na čaše u Pupitresu i gosti ga obožavaju, a razumijem i zašto.

ERNEST TOLJ DINGAČ 2012.

Specijalna edicija I priča s našeg predivnog i najljepšeg vinogradarskog položaja – Dingača. Obožavam ovaj Dingač jer je poseban i nosi ime velike persone Ernesta Tolja, koji je angažirao svjetski priznatog enologa Michel Rollanda kao konzultanta za svoja vina. Kušala sam ga nedavno u jednom posebnom društvu gdje je prezentiran kao iznenađenje večeri i malo je reći da nas je razoružao sve za stolom. Veliko vino, istovremeno snažno i divlje, koncentrirano, džemasto, pa onda- duhan, koža, dim… A okus traje minutama i minutama. A pitko k tome. Obavezno dekantirati. Ono što posebno sada veseli u ovom blagdanskim danima je sjajna cijena 450 kn, a regularna je 1152 kn. Pokušate svakako i Saints Hills Dingač Sv.Lucije iz 2015. kojih je proizvedeno svega 4000 boca a cijena mu je oko 250 kn. Čisto savršenstvo Dingača u čaši.

ZLATAN PLAVAC GRAND SELECT 2012.,HVAR

Plenković Grand Select ili ako se sjećate prije smo ga zvali Grand Cru je jedan je od najposebnijih Plavaca Lijepe naše. On je slojevit, finog i intenzivnog mirisa, pitak i snažan istovremeno. Ovo vrhunsko vino hvarskog vinogorja košta 220 kn i divan je dar ispod bora koji će navući osmijeh na licu svakom vinoljupcu. Volim jako i njihov Crljenak / Zinfandel koji košta oko 130 kn.

KRAUTHAKER MERLOT 2017.,KUTJEVO

Legenda našeg vinarstva Vlado Krautheker. Ne mogu se sjetiti da li me je ikada neko njegovo vino razočaralo. Nikada! Volim njegova vina a posebno me se dojmio njegov Merlot iz 2017. Gotovo neprobojne, intenzivne boje, finog mirisa. Jako puno mirodija, šumskog voća, čokolade… Vrlo pitak, elegantan, sočan i snažan. Divan Merlot koji će pogotovo oduševiti dame.

Nevjerovatna vrijednost za novac. Vino košta oko 90 kn i i čista je vinska pitkoća prepuna vanilije i umjetnosti u čaši.

TOMAC PINOT CRNI 2017., PLEŠIVICA

Puno vinoljubaca tvrdi da su im najdraža vina upravo vina od sorte Pinot crni od kojeg se rade neka od najskupljih vina na svijetu. Obitelj Tomac proizvodi genijalan Pinot crni koji je uistinu poseban. Godinama meni najposebniji Pinot crni. Tomac Pinot crni maceriran je 3 tjedana u gruzijskim amforama na prirodnim kvascima, nakon toga odležavao je godinu dana u velikim drvenim bačvama. Obitelj Tomac je potpuno prešla na biodinamički uzgoj vina i vinove loze i zbog toga njihova vina imaju još posebniju energiju. Njihova vina su ljubav u čaši i sinonim izvrsnosti i kvalitete. Vino košta oko 135 kn.

Koje god vino da odaberete, svako vino ima svoju posebnu priču,vrhunske je kvalitete i sigurna sam da će oduševiti osobu kojoj darujete.