Ovih dana sam s  ponosom i  veseljem putem društvenih mreža  pratila svog kolegu Sinišu Lasana koji je od 25. do 29. travnja sudjelovao u Londonu  kao sudac na najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju vina- Decanter World Wine Awards.

Siniša me dosta podsjeća na mene. Bori se sam za sebe kao lav, radi pošteno I požrtvorno svoj posao. 0no što nas najviše spaja I povezuje je neprocjenjiva ljubav koju imamo prema onome što radimo  I znanje kojeg smo svakodnevno žedni I to već više od  deset godina. Oboje smo tu gdje jesmo, samo zahvaljujući svom trudu I radu. U vremenu gdje rijetko tko kome pruža ruku I vremenu gdje se drugi ne raduju vašem uspjehu ili gledaju na njeg s dozom  ljubomore I zavisti, smatram da  moji prijatelji I poznanici kao I cijela vinska Hrvatska može biti presretna da imamo ovako mlade I ambiciozne sommeliere  I stručnjake  poput Siniše.

 

Hrvatska vinska scena može biti ponosna na njega, itekako.  244 suca među kojima 69 sa prestižnom svjetskom  titulom Master of Wine, kojih je u cijelom svijetu sada  oko 343,  i 26 sa titulom Master Sommelier ocjenjivala su impresivnih 16.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta.

 

sinke 2

Sjećam se svog prvog susreta I rada sa Mastar of Wine u čijem sam društvu  neizmjerno uživala I osjećala veliko strahopoštovanje. A mogu zamisliti radost moga kolege Lasana koji je bio dio njih I zajedno sa njima ocjenjivao I kušao vina kako se osjećao.  Oooo da,  među njima se našao i jedan Hrvat, priznati I vrhunski  sommelier Siniša Lasan, zagrepčanin sa sezonskom dubrovačkom adresom restorana Proto. Siniša je karijeru započeo prije 10ak godina, te se svakako može pohvaliti zapaženim rezultatima – od naslova državnog prvaka, međunarodne ASI diplome, pa do poziva na DWWA ocjenjivanje. Ovaj poziv je veliko priznanje za Sinišu, s obzirom na učenje, trud i napor koje konstantno ulaže u svoju karijeru.

 

Impresije koje donosi iz Londona su pozitivne u svakom pogledu – od načina ocjenjivanja, iskustva koje je stekao te do novih znanja koja je primio.

 

DWWA ocjenjivanje vodi se prepoznavanjem i nagrađivanjem kvalitete, što se uvelike razlikuje od sličnih ocjenjivanja u Hrvatskoj na kojima se pretežno traže nedostaci. Decanterovi suci se iskreno vesele kada su u prilici nagraditi dobar uzorak i dodijeliti mu zlato, što je pravo osvježenje u jednom takvom strogom sustavu koji skoro ne ostavlja nimalo mjesta za pogreške. Rad panela kontrolira predsjedavajući sudac, a u slučaju nesrazmjera ocjena pozivaju se regionalni suci ili supervizori Gerard Basset OBE MW MS i Steven Spurrier. Sve zlatne medalje idu na naknadnu kontrolu pred posebnu komisiju koja daje završno odobrenje.

 

 

sinke 1

 

Sinišini dani u Londonu obilježeni su susretima i suradnjom s najpoznatijim imenima iz svijeta vina poput Richarda Juhlina, jednog od najvećih stručnjaka za šampanjce na svijetu, s kojim je imao priliku dva dana ocjenjivati na panelu Champagne. Austrijska vina ocjenjivao je s bivšim svjetskim prvakom sommelierom Andreasom Larssonom, dok je pri ocjenjivanju čeških i slovenskih vina svoje ocjene često uspoređivao s odlukama velikog Gerard Basseta, koje su u većini slučajeva bile izjednačene, što ga čini osobito ponosnim. Rad, kontakti i ostvarena prijateljstva s mnogobrojim MW, MS, stručnjacima i novinarima neprocjenjivi su segment sudjelovanja na ovom ocjenjivanju rekao je SIniša.

 

sinke 4

 

Iako vrlo preokupiran svojim panelima, Siniša nije mogao ne pratiti situaciju kod ocjenjivanja hrvatskih vina. Nažalost, nije bilo puno razloga za slavlje što se tiče najsjajnijih odličja. Iako je kvaliteta prisutna, potrebno je zajednički raditi na dodatnoj promidžbi hrvatskog vinarstva te se, nadamo se i uz njegovu pomoć, slijedeće godine predstaviti s najboljim vinima.

Sve u svemu, ocjenjivati vina u društvu prave svjetske vinske elite uistinu je velika čast a Hrvatska je putem Siniše zasigurno predstavljena u najboljem svjetlu. Uvjereni smo da je među kolegama u Londonu opravdao povjerenje koje su mu ukazali pozivom na natjecanje, čemu u prilog govori i činjenica da su mu pri zahvali na sudjelovanju dali naslutiti i ponovni susret slijedeće godine.

 

Bravo kolega, jako sam ponosna na tvoj rad I tvoj uspjeh. Samo nastavi tako!