Veralda u posjeti   Pupitresu

Nekome jutro započne uz kavicu ili čaj a nekome uz degustaciju vina. Danas nam je u posjeti bio Goran sa vinima Veralda. Vinarija Veralda je obiteljska vinarija brata i sestre Luciana i Ketty Visintin  koja se smjestila na jugozapadnom dijelu Istre između Buja i Brtonigle, u gradu Kršin.

U posjedu imaju 26 ha vinograda koji su eko certificirani ( posebno za ugoj i posebno za proizvodnju) Imaju visoko i napredno tehnološki opremljen podrum. Goran je spomenuo, iako se koristi  moderna tehnologiju  naglasak je na zdravu okolinu, bioraznolikost gdje je sam pristup potpuno ekološki i  prirodan.

Pozicije na kojima raste grožđe su Veralda ( po kojem je vinarija i dobila ime) Kršin te Kaštanjari – pozicija iz koje dolazi njihovo najpopularnije vino Malvazija Xtriana.

Vinarija nosi titulu najboljeg crnog vina na svijetu Veralda  Istrian 2016. u kategoriji iznad 15 funti.

Voljela bih posjetiti brda bujskih brežuljaka  koja daju ovako fina vina i probati kuhinju gospođe Nives ( mama od Luciana i Ketty) koja kako kaže Goran, kuha najbolje na svijetu od sezonski dostupnih namirnica ovisno o ulovu ili berbi.

Što sam kušala možete vidjeti dolje niže  na fotografijama.  Vina Xtriana Malvazija, Rose, Refosco i Narciso ( Muškat bijeli) spadaju u baznu liniju, dok u premium liniju pripadaju Ambra Malvazija ( prirodni kvasci, bez dodataka sulfita, 15 dana maceracije, San Giovanni od Terana i Cabernet sauvignona te Istrian, treća generacija od Refosca ( 2017.berbe nije bilo zbog zadnja dva vrlo kišovita tjedna prije berbe) Najviše me oduševio,  s obzirom na odnos cijene i kvalitete, bazni  Refosco berbe 2016. te vrhunski desertni Muškat bijeli iz 2016.

Verlada proizvodi i dva jako fina i zanimljiva pjenušca Xtrian Brut od Refosca i Brut Nature od Malvazije i Terana koja sam imala prilike kušati i nekoliko puta na Vinskim školama sa polaznicima.

Vina Veralda kupujem u vinoteci Vivat fina vina.