Jedan od najvažnijih „alata“ koji koristim u svom poslu je upravo nos. Često znam nasmijati polaznike vinske škole kada ih upitam prilikom kušanja vina „Što osjetimo u nosu?“ Osim smijeha, i hrabrih odgovora uvijek nastane tišina. Teško im je pronaći mirise u vinu. Što nije iznenađujuće, jer samo učestalim vježbanjem možemo uspješno percipirati mirise koji se u vinu mjenjaju od trenutka točenja u čašu pa sve do ispijanja i uživanja u njemu.
Sommelier mirišući vino, može puno otkriti o njemu. O kojoj sorti grožđa se radi, s kojeg podneblja vino dolazi? Koliko je vino staro? Koliki je intenzitet mirisa, kakva je kakvoća mirisa i njegova kompleksnost. Sve su to odgovori koji nam odagnjuju sumnje o kakvom vinu se radi.

Još kao mala obožavala sam provoditi vrijeme sa mamom i bakom u vrtu. Ne toliko radeći, koliko im praveći društvo i kako bi im ne tako lak posao bio što ljepši i laganiji. Uživala sam zelenilu, prirodi. Fascinirali su me mirisi sve raskoši voća i povrća što priroda pruža. Opijena tim svježim i poletnim, lako osvojivim mirisima, kasnije sam se onako naivno gurala u kuhinju ne bih li bila što ravnija kuharica mojoj mami. Ne bih li, svo to svježe voće i povrće znala sprovesti u malo umjetničko djelo.

Mirisi djetinjstva u vinu

Obožavam miris domaćeg kruha, uzgojenog kvasca koji me neodoljivo podsjeća na šampanjac danas. Miris lista rajčice, okus džema od šljiva, soka od dunje. Najdraži dio početka dana provodila sam u vrtu berući zrele kruške, šljive, trešnje, jabuke. I jedući ih, odmah netom što sam ih ubrala sa grane. Uživala u sočnosti i okusima. Ne znajući, koliko će mi to danas značiti u mom sommelierskom zvanju.

Sve je to bilo dio mog odrastanja u mirisima koja provociraju sjećanja i emocije i vežu se i dan danas uz mene.

Često nas tako miris može posjetiti na lijepe trenutke iz djetnjstva. Tako mene na primjer miris kompleksnog šampanjca odmah vrati na sjećanje pečenog kruha i topline doma.

Arome u vinu

Čim ste zavrtili čašu, odmah ste oslobodili svijet aroma. Vaš olfaktorni sustav bilježi mirise i mirise. Neki od njih vas možda vraćaju u djetinjstvo kao mene, za neke ste sigurni da ih znate, ali ih ne možete prepoznati. U nosu ima oko 200 milijuna receptora koji kada udahnemo zrak kroz nos, svi ti mirisi sastavljeni od sićušnih molekula dođu do podražnih receptora koji ih otkrivaju i šalju našem mozgu kako bi ih analizirao, te na kraju kako bi ih mi mogli osjetiti. Miris je jako povezan s okusom i sa sjećanjima. Zahvaljujući okusnim pupoljcima možemo uživati u okusima kao što su gorko, slatko, slano, kiselo, umami ili masno. Naš njušni sustav pruža bezbroj mogućnosti uživanja.

Znate li da prosječan čovjek može razlikovati oko deset tisuća različitih mirisa u vinu?

Kako arome dolaze u vino?

Puno faktora ovisi o tome kakvi će se mirisi naći u vinu. Pitate se kako je uopće moguće da neko vino miriše na ružu, ili pokošeno sijeno, tartuf, čokoladu? Sve je to i te kako moguće. Nije vinar „ubacio“ u vino kapljicu, dvije arome od vanilije, borovnice, i svih ostalih aroma, niti je   izmrvio čokoladu u njega. Neki od osnovnih čimbenika koji utječu na arome u vinu su: vrsta loze i njena starost, klima, terroir, godina, sorta grožđa, procesi vinifikacije,sazrijevanje i skladištenje vina i mnogi drugi.

Pokušajte svako sljedeće vino koje kušate, memorirati mirise i okuse jer ćete ih kasnije lakše prepoznati. Potrebno je samo malo truda i vježbe da i vi izoštrite vaš nos poput pravog sommeliera.

Želite li moju pomoć u otkrivanju bogatih aroma u vinu, prijavite se na neku od mojih radionica i ja ću vas voditi.

.

  • D75_2895

PJENUŠCI HRVATSKE

2. studenoga 2017.|Komentari isključeni za PJENUŠCI HRVATSKE

PJENUŠCI HRVATSKE
 

U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina postala vrlo popularna proizvodnja pjenušaca šampanjskom –klasičnom metodom vrenja vina u boci.  Gotovo da ne poznajem niti jednog vinoljupca koji ne uživa u pjenušavim vinima.  Mirisi po kojima […]

  • Pupitres bar, otvorenje, proslava

ZAGREB ODUŠEVLJEN OTVORENJEM PUPITRES BARA!

13. rujna 2017.|0 Comments

Snaga, važnost i potencijal Pupitres priče prepoznati su i u medijima, koji su s oduševljenjem popratili cjelokupan razvoj događaja i nezaboravnu atmosferu na otvorenju 9. 9. 2017.!

  • Pupitres bar, otvorenje

DOBRO MI DOŠLI U PUPITRES!

13. rujna 2017.|0 Comments

Ovom prilikom htjela bih s vama još jednom podijeliti svoj govor s otvorenja, tj. riječi u koje sam nastojala ugraditi svu zahvalnost i ljubav koju osjećam prema svima vama bez kojih ovaj moj san jednostavno ne bi bio moguć!

  • Jelena Šimić Valentić | Pupitres bar

OTVORENJE PUPITRES BARA S NESTRPLJENJEM SE IŠČEKUJE!

12. kolovoza 2017.|0 Comments

Našu priču prepoznali su i mediji, kojima se ovim putem zahvaljujemo na objavama i dijeljenju informacije o otvorenju Pupitres bara! Vidimo se u rujnu!