Svatko od nas ljubi i voli drugačije vino, što je sasvim u redu. Ovisno o tome u kojem trenutku dana ga pijemo, da li to  je početak dana u koji ulazimo s čašom šampanjca kako bi sabrali misli od jučerašnjih doživljala ili ušli radosni u novi dan s istom sasvim je svejedno. Ono što je najvažnije je da istinski uživamo i prožimamo sve okuse vina i minute datog nam vremena.
p (109)
Vinska 8-29

 

KAKVOG JE OKUSA LJETNO VINO?

Kada razmišljam o ljetnim vinima, a najčešće ne razmišljam, samo ih guštam, uvijek odabirem vina koja odišu svojom svježinom, mineralnošću,voćnošću i profinjenošću. Volim se razveseliti i osvježiti pjenušavim ljepotanima koja me gotovo nikada ne razočaraju. Dobro rashlađena, čiji mjehurići uvijek razveseljavaju i osvježavaju sa svojom sočnošću, svilenkošću i odličnim kiselinama nikada vas ne ostavljaju ravnodušnima.   A tek kad vas dodirnu arome i okusi, ovisno o kojem se pjenušavom ljepotanu radilo, bile to  trešnje, zelene jabuke maline ili  jagoda, jasno potvrđujete i osjećate prave okuse ljeta.

 

Vina koja odišu mineralnošću, voćnošću i radošću vrlo  rado  odabirem i u večernjim satima, vrućim ljetnim noćima koji traže osvježenje. Volim vina koja su pomalo “nervozna”  u čaši i koja me ugodno  “bockaju” svojom svježinom.

 

 

Vinska 17 (60 of 165)

MOGU LI LJETNA VINA BITI APERITIV?

Volim Sauvignon koji odiše grejpom, citrusima, mirisom svježe pokošene trave,stabljikom rajčice, ogrozdom. Posebno me raduju sauvignoni iz Novog Zelanda, točnije regije Marlborougha ili francuskog Bordeauxa ili Loira, posebno Sancerre ili Pouilly Fume. Mogu vas pratiti uz jelo ili samo kao aperitiv. Zašto ne. I ljetna vina mogu biti sjajan aperitiv, na optimalno rashlađenoj temperaturi.  Osjećate ga jasno i doživljavate svim vašim osjetilima.

Vinska 9.7.-62

Vinska škola Jelene Šimić Valentić

Svoju ljetnu poziciju zauzima i vrlo rado sorta Riesling čiji okusi i mirisi podsjećaju na jabuke, dinje, kruške… Obožavam njihovu eleganciju, profinjenost, i voćnost. Sa svojim izraženim kiselinama brzo osvajaju vina iz njemačkog Mosela, francuskog Alsaca ili austrijskog Wachaua. Potražite u vašim najdražim vinotekama spomenuta vina i nećete pogriješiti. Bilo da volite sasvim suha vina ili nešto manje suha, odnosno poluslatka ili slatka u Rieslingu možete pronaći sve da zadovolji vaše nepce.

pupitresimg21

Kada je vrijeme ručka i sunčeve zrake u svom vrhuncu, uvijek rado odaberem vino koje nije sazrijevalo u hrastovim bačvama, a ona koja jesu ostavljam za večernje sate. Miris drveta me asocira na okus jačih vina sa notama maslaca, vanilije i kremoznosti a ono što uistinu paše ljetnim vrućinama su vina sa izraženim kiselinama, svježinom, mineralnošću. Vina koja izazivaju uzbuđenje, zadovoljstvo i poletnost. Vina s mirisom i svježinom mora,citrusa. Bez puno sekundarnih aroma i barriqua.

Ljeti rado izaberem mlada vina naspram onih starijeg godišta. Ona odišu svojim primarnim i zavodljivim aromama, živahna su i voćna.  Kao na primjer naše malvazije ili malvasije dubrovačke.

Neizostavna su mi i  rose vina. Najdraža su ona koja su lepršava i osvježavajuća. Takva ljetna i moraju biti. Sa svojom bogatom vočnošću i svježinom postaju moj idealan ljetni partner.

Malvazija istarska

 

DSC_9116

Vinska skola 3-74

 

Osvježavajuća crvena vina koja nemaju puno tanina i koja imaju imaju glatku strukturu i posebnu nježnost također zauzimaju svoje mjesto u ljetnim vrućinama. A na vama je da pronađete svoje vino i izaberete svoj stil koji vama najbolje odgovara i začinite vaše ljeto i učinite ga i ove godine nezaboravnim. Jer, vino nas zna vratiti i podsjetiti na najčudesnije trenutke koje smo proveli i mjesta na kojima smo bili. Samo se začinite njime.

IMG_3020 (Kopiraj)