UPOZNAJMO SE S VINIMA IZ  GRUZIJE

 

Gruzija ( Georgia ) je nezavisna država bivšeg Sovjetskog saveza  koja se nalazi između Crnog mora i Kavkaza. Nazivaju je još i mjestom na kojem se rodilo vino. Smještena je na raskrižju zapadne Azije i Istočne Europe.

Vinogradarska i vinarska proizvodnja u Gruziji je jako stara. Vinogradarski se dijeli na Zapadnu Gruziju, koja se još naziva se  i Primorski rajon, u kojem dominiraju jača alkoholna vina i ekstraktom bogata od stolnih, kvalitetnih, do suhih, poluslatkih i slatkih vina, te u područje  Istočna Gruzija, po stilu laganija i i pitkija vina. U Zapadnoj Gruziji prevladava suptropska vlažna klima uz obalu Crnog mora, a u Istočnoj Gruziji prevladava kontinentalna suha klima.

Svaki od ovih regija ima nekoliko značajnih vinogradarskih područja s kojima ću vas upoznati.Prema Međunardnom uredu za lozu i vino ( OIV) Gruzija  geografski pripada u sastav Europe i 2005. godine površine hektara vinograda iznose 70 000.

GLAVNE REGIJE PROIZVODNJE VINA

 

Gruzija ima pet glavnih vinogradarskih zona za proizvodnju vina.

  1. Kakheti ( Alazani i Iori dolina) sa najznačajnijim mikroregijama: Tsinandali, Kvareli – Kindzmarauli, Manavi, Napareuli, Akhmeta, Telavi, Sagaredzho, Signangi… Od bijelih vina najzastupljnija je Rkatsiteli i Kakhuri Mtsvane a od crnih Saperavi i Cabernet Sauvignon . Ta područja su također poznata i po proizvodnji takozvanih Kakhetinskih vina koja su proizvedena i fermentirana u glinenim posudama kvevrima uz maceraciju koja zna trajati i do šest i više mjeseci.
  2. Kartli ( Sakartvelo) je srce Gruzije i  jedna od najvećih i najvažnijih regija. U Katli opada 15% proizvodnje vina i rakija. Također je područje koje je poznato po proizvodnji pjenušaca u glavnom gradu Tbilisi. Glavne bijele  sorte grožđa su: Chinuri, Goruli Mtsvane, Aligote i Chardonnay a od crnih nazastupljenije su Pinot Noir i  Tavkveri.
  3. Imereti, istočni dio Gruzije je regija koju zovu zovu trbuhom Gruzije koji jako njeguje tradiciju i glasi kao jedan od najboljih domaćina i mjesto koje je  poznato  po dobrom gostoprimstvu. Najpoznatija mjesta iz kojih nam dolaze vina su: Zestaphoni, Vani i Bagdati. Isto tako kao i regija Kartli, dosta proizvode vina u kvevrima. Najpoznatije bijele sorte grožđa su: Tsitska, Tsolikouri i Krakhunaa od crnih sorti: Aladasturi, Dzelshavi, Mgaloblishvili i Otskhanuri Sapere.

4. Racha – Lechkhumi  je najmanja vinska regija u Gruziji  ali i jako važna za proizvodnju vina. Najpoznatija mjesta za                     proizvodnju vina su: Ambrolauri i Tsageri, sjeverno od Imeretia te na obalama rijeke Rioni i Tskhenistskali. Bijele lokalne               sorte su: Tetra, Tsolikouri i Tsitska a od crnih su poznate Usakhelouri, Saperavi, Mudzhuretuli. Regija je poznata po                           proizvodnji poluslatkih vina koja zovu Khvanchkara.

  1. Vlažno subtropsko područje obuhvaća regije Abkhazeti, Achara, Guria, i Samegrelo i područja su poznata po proizvodnji različitih stilova vina od suhih do slatkih vina.

 

Gruzijska vina iz ovih područja imaju veliku potražnju u Rusiji kao i u drugim državama bivšeg Sovjetskog  Saveza.

 

SORTE GORĐA

U Gruziji postoji oko 525 autohtonih sorti grožđa , od kojih je oko  45 službeno dozvoljeno za komercijalno  vinogradarstvo.  Najpoznatije i najzastupljnije sorte grožđa su Saperevi i Rkatsieteli.

Seperevi je crna sorta grožđa koja je najvažnija sorta za proivodnju crnih vina u Gruziji.  Daje vina koja su jako obojana i vina  sa visokim kiselinama. Prepoznatljiva je po svojoj tamnoj boji poput tinte a od armama su vrlo tipične začinske note, note duhana i čokolade. Ukoliko dolazi s hladnijih podneblja i hladnijih regija daju vina s voćnim karakterom i pregršt elegancije, a ukoliko dolaze s toplijih područja, vina su snažnija, s jačim tijelom i većim postotokom alkohola. Može davati  različite stilove vina od potpuno suhih do slatkih. Isto tako uzgaja se  u vrlo malim količinama u New Yorku u Finger Lakesu.

Rkatsieteli ( „crvena stabljika“) je bijela sorta grožđa i slovi kao jedna od najstarijih  sorti grožđa u svijetu. U Kakheti, istočnoj  regiji u Gruziji  u kojoj se proizvodi veše od 70% gruzijskih vina jako  je poznata u proivodnji slatkih vina te za proizvodnju pjenušavih vina. Daje vina sa visokim kiselinama a od aroma su tipične dunje, citrusi i jabuke. Proizvodi se još i u sjeverozapadnom dijelu doline Alazani u zovi Akhmeta – Ikalto, te u selima Kondoli, Tsinandali, Kisiskhevi, Vazisubani u Mukuzani gdje je zasađen na više od 20 000 ha vinograda. Rkatsieteli se nalazi i na našoj Nacionalnoj listi dopuštenih kultivara vinove loze u RH. Proizvodi se jako puno u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji, a nedavno sam u Italiji na festivalu vina probala i Rkatsieteli iz Azerbajdžabna.

Mtsvane Kakhuri je također vrlo zastupljena  bijela sorta grožđa koja često dolazi u kupaži sa Rkatsieteliom davajući mu aromatičnost. Mtsvane na gruzijskom znači „zeleni“. Ima nekoliko sinonima a najpoznatiji su mu Kundza i Goruli Mtsvane. Mtsvane Kakhuri jako dobro uspijeva ja vapnenačkim tlima u Kakheti, osobito u mjestima Tsinandali, Manavi, Grudjaani, Kardenakhi.

 

Neke još značajne sorte grožđa su: Tsolikouri, Tsitska, Chinuri, Goruli, Mtsvane, Kkhuri, Odzhaleshi, Aligote, Usakhelouri, Alexandrouli, Sapere, Krakhuna, Tetra, Khikhvi… Od internacionalnih sorti zastupljen je Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon…

VINA IZ AMFORA

Gruzija je također poznata i po proizvodnji glinenih posuda koje se zovu qvervi ( kvevri) koje služe za fermentaciju vina, skladištenje i njegovo starenje, što je u tradicionalnoj proizvodnji vina jako zastupljeno. Spominju se u literaturi podatci da se takav način proizvodnje vina u glinenim posudama koristio još i prije 8000 godina. Amfore su posude  napravljene od gline, a iznutra su premazane pčelinjim voskom te svaka posuda je ručno  rađena i kao takva je unikatna.  Amfore znaju biti ukupane u tlo u blizini vinarije ili u same  vinske podrume u vinariji.  Mogu biti zapremnine od 600 do 3500 litara. Takve posude koriste i neki naši značajni vinari za proizvodnju svojih vina na primjer Šember i Tomac  sa Plešivice, Marino Markežić iz Istre ( koji je među prvima kod nas krenuo u proizvodnju vina iz amfore) , zatim vinari iz svijeta, iz  npr. Oslavja vrlo značajni i priznati vinar  Joško Gravner, Radikon i mnogi drugi. Gotovo  u cijelom  svijetu se  proizvode  vina iz amfora od Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije…

Fotografija izvor: Željko Suhadolnik

Proizvodnja kvevrija je prava umjetnost i neizostavan je dio tradicionalne gruzijske metode pravljenja vina.

Tradicionalna gruzijska  bijela vina koja su dobivena dugom maceracijom  i po svoj strukturi su vrlo tanična i slična crnim vinima, a bojom zlatno žuta do jantarna mogla bi postati u budućnosti sve zanimljivija  tržištu. Promatrajući polaznike vinske škole, osjetim da vole istraživati, ostavljajući konvencionalna vina iza sebe i koja ne bude više tako veliki interes. Nešto što je drugačije, autohtono, tipično za neki kraj, nešto što nudi dugovječnu tradicijsku vrijednost, to im je već itekako primamljivo. Tako je i nasatala moja ideja ponuditi vinsku radionicu polaznicima u kojoj ćemo kušati neka tipična gruzijska vina.

Vidimo se u petak, 12.05. na radionici: Neka potpuno nova ( stara) priča „Vina Gruzije“