Početkom veljače sa Sandrom smo organizirali fantastičnu plesno – vinsku večer Wine & Tango u Pupitresu na čijoj su večeri polaznici bili potpuno oduševljeni. Dok sam polaznike upoznavala sa vinima Argentine, Sandra ih je uvela u svijet tanga. Pitale smo se kako je uopće moguće ne spojiti dvije najljepše strasti, kako se ne prepustiti plesu i vinu.

Prije nekoliko godina upoznala sam Sandru Krznarić ploveći najljepšom barkom “Yacht Milenović”. Ona s obitelji u svojoj, mi u svojoj. Obojane jadranskim plaventilom Lošinja, mogle smo se samo i mimoići, ali nismo. Puno toga nas je povezalo ali nekako naše dvije najveće strasti ipak su isplivale na površinu. – Jelena

Sandra je diplomirani kineziolog i osnivačica plesne škole Sandra Rescue dance. Želja mi je bila da upoznate Sandru kroz nekoliko pitanja.

Sandra, od kud ples u tvom životu?

Nakon završene skijaške škole od svoje 16. godine u meni se probudila strast prema plesu. Kada su moji roditelji rekreacijski upisali školu plesa poveli su me sa sobom. U vrlo kratkom periodu na iznenađenje svih, savladala sam gotovo sve korake i u meni se probudila nevjerovatna želja za usavršavanjem i strast prema plesu za koji tada nisam niti znala da postoji. Tada su nastupila natjecanja i turniri te želja da sport postane dio mog profesionalnog života.

Koji su utjecaji plesa na zdravlje čovjeka?

Plešući utječemo na metalno i fizičko zdravlje čovjeka dok istovremeno razvijamo socijalne vještine. Ples je namijenjen svim ljudima bez obzira na godine i fizičku pripremljenost. Prije svega ples je zabavna aktivnost kojom utječemo na naše zdravlje.Plesnim pokretom razvijamo moždane vijuge i održavamo naš mozak aktivnim jer istovremeno moramo razmišljati o plesnim koracima, ritmu i koreografiji. Jačamo kosti i smanjujemo rizik od osteoporoze, naše mišiće činimo čvrstima, unapređujemo koordinaciju, fleksibilnost i ravnotežu. Reduciramo stres te učvršćujemo naše odnose sa partnerom, kolegom ili osobom koja pleše sa nama ili pored nas, ali i najbolji način za upoznavanje novih ljudi.

Dok plešemo u našem tijelu se luči hormon endorfin koji je poznat po imenu hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje i puni nas samopouzdanjem.

Moja je preporuka za sve koji traže idealnu rekreaciju da krenu na ples.

Znam da neće pogriješiti i da će se sigurno dobro zabaviti.

Zašto wine & tango?

Argentina je zemlja bogate kulturne i vinske povijesti te je logičan slijed bio da sljubimo dvije velike kulture vina i tanga. Bogate arome i boje argentinskih vina te senzualni i i strastveni koraci argentinskog tanga, večeri poput ove čine ispunjene posebnom magijom, energijom i senzualnošću. Slijedeća koju pripremamo će biti u ožujku.

Koji je tvoj najdraži ples?

Samba.

Uz sambu nekako odmah povežemo i salsu. Kako doživljavaš ples sambe i salse?

Samba i salsa su dva vrlo slična plesa ali opet toliko različita. Samba je nacionalni ples Brazila, a Salsa je tipičan ples koji se izvodi na Kubi. Samba je veseo i živahan ples kojeg karakterizraju valoviti pokreti zdjelicom, ples je poznat kao simbol brazilskog karnevala. Salsa sa druge strane je jednostavan ples koji se može izvoditi u brzom i sporom ritmu gdje možemo kombinirati različite stilove salse od kubanske, portorikanske, kolumbijske.

S obzirom na ove spoznaje kako ples pozitivno utječe na zdravlje čovjeka, nadodala bih da umjerena konzumacija vina u kombinaciji s plesom nas čini najsretnijim ljudima na svijetu.

U utorak, 25.02., u Pupitresu u Frankopanskoj 1 Ladies night – dance and cocktails party, nas očekuje vatrena večer kako i priliči zadnjem danu karnevala. Učimo korake Sambe i Salse uz pripremanje koktela Cuba Libre, Pina Colada, Mojito i signature koktel.

Samo za dame, obavezno maskiranje ili barem malo, i zagarantirano dobar provod.

Dance is like wine, it matures with every performance.- Alamrel Valli