MOJE PUTOVANJE U DOLINU LOIRE I CHAMPAGNU

 

 

Za mene kao sommeliera od iznimne je važnosti putovati vinskim regijama svijeta, upoznavati proizvođače vina, osjetiti i doživjeti tlo na kojem raste grožđe vinove loze. Ne postoji ljepši osjećaj nego kada ono o čemu ste učili, čitali i sanjali, sada imate priliku i vidjeti te doživjeti na jedan potpuno novi način. Biti sommelier je najljepši posao na svijetu.  Što dublje ulazim u svijet  vina svjesnija sam koliko su putovanja vinskim regijama od neopisive važnosti za razvoj i profesionalni  rast sommeliera.

 

Iako sam 2011. godine posjetila Francusku i njenu najveću vinsku regiju Bordeaux gdje posjetila jedan od najvećih festivala vina Vinexpo i šetala se vinogradima St – Emiliona, Fronsaca i Pomerola, nisam niti sanjala da ću opet osjećati toliku sreću nakon pet godina –  ovoga puta hodajući vinogradima u Saumuru, Reimsu i Eperneyu.

champagna vinska škola jelene šimić valentić

 

 

 

Kako mene male stvari u životu čine ispunjenom i velikom, hoću li od radosti vrisnuti naglas pred svojim kolegama u vinogradu Champagne i Saumura, bila mi je jedina misao koja me brinula. Ostale misli bile su, ne predivne, nego cijelo vrijeme svog putovanja dolinom Loire i Champagnom sjajile su iz mene neopisivom radošću.

 

Dolina Loire je jedna od najvećih rijeka u Francuskoj. Dugačka je gotovo 400 kilometara i nalazi se u zapadnom dijelu Francuske. Regija je podjeljena na nekoliko glavnih vinorodnih područja:

Pays Nantais

Anjou et Saumur ( koji sam posjetila )

Tourain

Central Vineyards

bouvet ladubay jelena šimić valentić vinska škola

 

 

U Central vineyards se nalaze  nalaze najpoznatiji vinogradi Sancerre i Pouilly – Fume. Većina vina u ovom području radi se od

sorte Sauvignon blanc koji imaju vrlo visoke kiseline i koja su dosta svježa. Od crnih sorti možete pronaći izvrstan Pinot noir.

U Saumuru i Anjou glavne sorte grožđa su od bijelih, Chenin Blanc i crnih, Cabernet Franc.  Od Chenin Blanca se dobivaju izvrsna vina koja se mogu proizvesti u različitim stilovima od potpuno suhih, poluslatkih, slatkih, mirnih ili pjenušavih vina.

Naše vrijeme i putovanje proveli smo u srcu doline Loire – Anjou Saumuru, zapadnom dijelu Francuske, gdje smo posjetili vrlo vrijednu i gostoljubivu obitelj Monmousseau, treća generacija  vlasnika vinarije Bouvet – Ladubay. Dolina Loire udaljena je oko četiri i pol sata vožnje autom iz Pariza.

Naša domaćica bila je kćer od vlasnika vinarije Patrice – Juliette, u čijim smo vinima i društvu jako uživali. Bouvet Ladubay je drugi najstariji proizvođač Brut de Loire vina  u vinorodnom području Saumura, koji je poznat po svojoj proizvodnji pjenušaca koji su rađeni tradicionalnom, šampanjskom metodom vrenja u boci.

 

Oduvijek volim sve njihove pjenušce, a najveći sam fan njihovog Brut Rosea. Neprocjenjivo je iskustvo bilo biciklirati njihovim podrumima koji su iskopani prije više od tisuću godina a  nastali su iskopavanjem lokalnog kamena i špilja  „Tuffeau“ od kojeg su izrađeni mnogi spomenici diljem Francuske i Europe a  koji su  dugački osam kilometara i iskopani dvadeset metara ispod zemlje. Podrumi se još i nazivaju podzemnom katedralom.

jelena šimić valentić vinska škola

 

bovet ladubay bike

Velika je radost bila i kad smo posjetili veličanstveni arhiv vinskih etiketa podruma Bouveta – Ladubaya koji u svojim policama čuvaju više od pet tisuća starih etiketa te stotine i stotine knjiga koje svjedoče o prodaji Bouvetovih vina i pjenušaca diljem svijeta koji datiraju iz davnih 1900- tih.

 

Vina Bouvet – Ladubaya okićena su s više od petstotina medalja diljem svijeta što potvrđuju njihovu kvalitetu i predanost u proizvodnji vina. Posjetili smo dio vinarije u kojem se odvija sami proces proizvodnje koji je opremljen sa najnovijom vinarskom tehnologijom proizvodnje pjenušavih vina dvadeset i prvog stoljeća. Vinarija je od ljeta 2008. godine proizvela nevjerovatnih 41 milijun 424 tisuće i 196 boca pjenušca šampanjske metode što nam je Juliette s veseljem pokazala na stroju koji bilježi degoržiranje boca. Cilj vinarije Bouvet – Ladubay je sa sadašnjih pet milijuna boca koliko proizvode godišnje, podići na proizvodnju od 6 milijuna boca.

 

vinska škola jelene šimić valentić
Vinska 19.2.2015. (92 of 130)

Od vina kuće Bouvet – Ladubay bih vam preporučila da obavezno kušate: Saphir Brut Vintage, Zero Extra Brut, Tresor Brut, Rose Excellence, Rubis Demi Sec Excellence ( sjajan odabir uz čokoladnu tortu ili umjesto deserta ) Ova izvrsna vina možete pronaći i kupiti  u vinoteci Vivat fina vina u Martićevoj 12 ili u Folnegovićevoj 1B,  čiji sam gost bila na putovanju. Hvala vam od srca! Vina Bouvet – Ladubaya  su jedna od najboljih vrijednosti za novac  pjenušavih vina koja možete pronaći kod nas na našem tržištu i koja svakako morate probati ako do sada niste. I sigurno sjajan odabir za toplo vrijeme koje nam dolazi. Više o vinima možete saznati na ovom linku: http://www.bouvetladubay.com/en/la-maison/

 

Nastav uskoro slijedi, ovoga puta uz dojmove  iz impresivne Champagne i kuće Taittinger. Živjeli!