Oni koji me dobro poznaju jako dobro privatno kao moji istinski prijatelji, ali i oni koji me znaju profesionalno kao sommeliera, teško da su me vidjeli ljutu. Znam se i ja naljutiti, vrlo rijetko, ali i to me brzo prođe. Uvijek u ljudima kao i u vinu tražim samo vrline. S visokom dozom poštovanja. Čak poštujem ako miješate mineralnu vodu i bijelo vino ili pijete Coca–colu s vinom. Ako vi to volite, ja to poštujem. Pitate se što može jednog sommeliera jako naljutiti? Evo odgovora. Ljute me osobe koje ne poznaju bonton.
Nedavno sam se jako šokirala na poslovnom ručku, kako kaže moja Sanja, doživjela sam kulturološki šok, gdje nas je za stolom sjedilo nekoliko ljudi, među kojima sam bila jedina dama. U pravom smislu te riječi.
Bez obzira, sjedili s vašim prijateljima ili poslovnim parterima, važno je poznavati osnove kulture stola. Bontona. Zamislite, i vino kroji lijepe obrasce ponašanja koje jako voli da ga koristimo. I to svakodnevno, dok nam ne uđu u krv.
Istaknula bih tri gotovo zlatna pravila što ne biste trebali tražiti od sommeliera ili raditi kada je u vašem društvu. Ako niste sigurni tko je i što radi sommelier, podsjetit ću vas da je to osoba koja služi vino, a ujedno i vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu.
1. U restoranu prepustite vinsku kartu sommelieru
Naravno da je za mojim stolom, u mojem društvu, osoba koja misli da poznaje vina izabrala vino koje nije niti dobro izgovorila i potpuno je promašila odabir. Ovdje se ne dovodi u pitanje stvar ega, nego jednostavno iskazanog poštovanja prema osobi koja sjedi u vašem društvu.
Zapamtite – vrhunsko vino, najbolje, najskuplje vino ukoliko nije lijepo usklađeno sa vrhunski napravljenim jelom, najboljim i najskupljim namirnicama, daje rezultat koji može biti jako razočaravajući.
2. Sommelier je vrhunski poznavatelj vina
Istinski sommelieri zaluđeno čitaju enciklopedije, putuju, istražuju satima o temama iz svijeta vina kojih je uistinu jako puno i jako su dobro informirani.
Ukoliko se nađete u konverzaciji sa sommelierom i dotaknete se neke teme iz svijeta vina u kojoj uporno tvrdite i uvjeravate sommeliera da ste u pravu, a odnosi se na neki podatak koji ste pročitali, čuli ili slično, toliko žarko tvrdite da ste u pravu, bez obzira na to što vam sommelier tvrdi suprotno, da bi ruku u vatru stavili – radije prvo provjerite informaciju. Vjerujte mi, taj isti vrhunski poznavatelj vina mogao bi vam o toj temi govoriti danima. Obrazloži vam da niste u pravu, a vi uporno i dalje tvrdite suprotno.
Čemu to? Zašto ljudi nisu otvoreni novim spoznajama i ne žele učiti od najboljih? Zanimljivo je promatrati pojedine ljude iz svijeta vina koji misle da sve znaju, a nisu niti svjesni što su u nekom trenutku kušajući vino „provalili“.
I sama svakodnevno čitam, učim, kušam nova vina. I što više učim i kako vrijeme prolazi, svjesna sam kako je to samo mala kap u moru, koliko je to kompleksno područje. I koliko toga još puno moram naučiti i spoznati, a u svijetu vina sam već deset godina. Vjerujte sommelieru i nemojte ga uvjeravati u nešto u čemu je on majstor.
3. Zašto nitko neće zaposliti sommeliera
Frizer neće operirati srce, zar ne? Ja priznajem da se nikada neću tako lijepo našminkati kao što me našminka moja prijateljica Emina, profesionalni vizažist. Nikada neću napraviti tako finu pizzu kao što je jedem u svojoj omiljenoj pizzeriji. A zašto onda pojedinci misle da sve mogu i sve znaju?
S dužnim poštovanjem prema onima koji sve mogu i sve znaju!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.