Oni koji me dobro poznaju jako dobro privatno kao moji istinski prijatelji, ali i oni koji me znaju profesionalno kao sommeliera, teško da su me vidjeli ljutu. Znam se i ja naljutiti, vrlo rijetko, ali i to me brzo prođe. Uvijek u ljudima kao i u vinu tražim samo vrline. S visokom dozom poštovanja. Čak poštujem ako miješate mineralnu vodu i bijelo vino ili pijete Coca–colu s vinom. Ako vi to volite, ja to poštujem. Pitate se što može jednog sommeliera jako naljutiti? Evo odgovora. Ljute me osobe koje ne poznaju bonton.

Svi donekle poznajemo bonton ili barem mislimo da ga poznajemo. Samo kratko da ponovimo definiciju bontona sa Wikipedije: „Bonton (fr.Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože ocjenjuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje…“

Nedavno sam se jako šokirala na poslovnom ručku, kako kaže moja Sanja, doživjela sam kulturološki šok, gdje nas je za stolom sjedilo nekoliko ljudi, među kojima sam bila jedina dama. U pravom smislu te riječi.

Bez obzira, sjedili s vašim prijateljima ili poslovnim parterima, važno je poznavati osnove kulture stola. Bontona. Zamislite, i vino kroji lijepe obrasce ponašanja koje jako voli da ga koristimo. I to svakodnevno, dok nam ne uđu u krv.

Istaknula bih tri gotovo zlatna pravila što ne biste trebali tražiti od sommeliera ili raditi kada je u vašem društvu. Ako niste sigurni tko je i što radi sommelier, podsjetit ću vas da je to osoba koja služi vino, a ujedno i vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu.

Jelena Šimić Valentić dipl. sommelier

1. U restoranu prepustite vinsku kartu sommelieru

Ako je u vašem društvu ili za vašim stolom prisutan sommelier, dozvolite toj osobi da ona izabere vino uz jela koja ste naručili. Svaki sommelier treće razine u Hrvatskoj jako dobro poznaje osjetilnu analizu jela s ciljem usklađivanja vina i sigurna sam da će vam odabrati izvrsno vino. Svaki takav sommelier ima vrlo istreniran nos i njime može osjetiti puno više od vas. Iskoristite to!

Naravno da je za mojim stolom, u mojem društvu, osoba koja misli da poznaje vina izabrala vino koje nije niti dobro izgovorila i potpuno je promašila odabir. Ovdje se ne dovodi u pitanje stvar ega, nego jednostavno iskazanog poštovanja prema osobi koja sjedi u vašem društvu.

Zapamtite – vrhunsko vino, najbolje, najskuplje vino ukoliko nije lijepo usklađeno sa vrhunski napravljenim jelom, najboljim i najskupljim namirnicama, daje rezultat koji može biti jako razočaravajući.

2. Sommelier je vrhunski poznavatelj vina

Ovaj savjet se ne odnosi na osobe iz prvog savjeta.

Istinski sommelieri zaluđeno čitaju enciklopedije, putuju, istražuju satima o temama iz svijeta vina kojih je uistinu jako puno i jako su dobro informirani.

Ukoliko se nađete u konverzaciji sa sommelierom i dotaknete se neke teme iz svijeta vina u kojoj uporno tvrdite i uvjeravate sommeliera da ste u pravu, a odnosi se na neki podatak koji ste pročitali, čuli ili slično, toliko žarko tvrdite da ste u pravu, bez obzira na to što vam sommelier tvrdi suprotno, da bi ruku u vatru stavili – radije prvo provjerite informaciju. Vjerujte mi, taj isti vrhunski poznavatelj vina mogao bi vam o toj temi govoriti danima. Obrazloži vam da niste u pravu, a vi uporno i dalje tvrdite suprotno.

Čemu to? Zašto ljudi nisu otvoreni novim spoznajama i ne žele učiti od najboljih? Zanimljivo je promatrati pojedine ljude iz svijeta vina koji misle da sve znaju, a nisu niti svjesni što su u nekom trenutku kušajući vino „provalili“.

I sama svakodnevno čitam, učim, kušam nova vina. I što više učim i kako vrijeme prolazi, svjesna sam kako je to samo mala kap u moru, koliko je to kompleksno područje. I koliko toga još puno moram naučiti i spoznati, a u svijetu vina sam već deset godina. Vjerujte sommelieru i nemojte ga uvjeravati u nešto u čemu je on majstor.

3. Zašto nitko neće zaposliti sommeliera

Zanimljivo je koliko ljudi traži usluge sommeliera besplatno. U godinu dana, od kako sam osnovala firmu, imala sam jako puno upita. Smiješnih upita. Najviše me iznenade ljudima koji traže da im sommelier napiše vinsku kartu. I to, pazite sada – besplatno. Pisanje vinske karte zahtijeva jako puno znanja i vremena. Zato nam u našem gradu Zagrebu većina vinskih karti i izgledaju tako kako i izgledaju. Pune pogrešaka i gotovo se nikada ne ažuriraju. Obilazeći neke ugostiteljske objekte, tražeći si posla, gdje bih educirala osoblje, vlasnik objekta mi kaže: „Upravo nam je bio/la ……. (još nemam hrabrosti napisati imena osoba, i ta hrabrost će valjda doći s vremenom) pa smo dogovorili obuku konobara. Uglavnom, radi se osobama sasvim drugih profesija, ali upala im žlica, eto u med, pa se ohrabrili. Neki dan mi je onako, simpatično, polaznica moje vinske škole rekla da si je izradila vizitke na kojoj piše da je sommelier. Osjećala sam veliku odgovornost odvesti je na kavu i objasniti joj tko je sommelier uistinu.

Frizer neće operirati srce, zar ne? Ja priznajem da se nikada neću tako lijepo našminkati kao što me našminka moja prijateljica Emina, profesionalni vizažist. Nikada neću napraviti tako finu pizzu kao što je jedem u svojoj omiljenoj pizzeriji. A zašto onda pojedinci misle da sve mogu i sve znaju?

S dužnim poštovanjem prema onima koji sve mogu i sve znaju!

vinski bonton sommelier