Chef može stvoriti sjajnu kreaciju na tanjuru i isprezentirati je besprijekorno. Interijer može biti prvoklasan. Tanjuri i čaše najbolji. Ali, za doživjeti lijepu emociju i prenijeti je dalje prijateljima i poznanicima, gostu nije dovoljno samo ukusna i savršena hrana. Samo nekoliko situacija na koje ne pazimo mogu uništiti doživljaj užitka. I svi znamo, koliko su sitnice važne i koliko čine razliku, pogotovo u ovom poslu.

Konobar i posluga mora biti na razini. Postoje situacije na koje konobar koji vas služi mora obratiti pažnju, kako bi doživljaj bio potpun. U moru bitnih detalja izdvajam nekoliko njih.

 

 

Iako smo više skloniji pričati naše neugodno iskustvo u restoranu koje smo doživjeli, više nego ono lijepo i ugodno, nevjerojatno je kako se naše riječi o nekom restoranu šire munjevitom brzinom u krugu prijatelja i poznanikai kako se stvara u taj čas lijepa ili ružna reputacija restorana i osoblja.

Zadovoljan gost je gost koji se vraća, koji svojim prijateljima prenositi osjećaj ugode ili nelagode koju je doživio u restoranu. Zadovoljan gost dovodi svoje prijatelje ponovno u restoran iprenosi emociju. Lijepu emociju.

Treba težiti učiti i truditi se biti bolji. Pogotovo u tako kompleksnom poslu kao što je rad u restoranu.

hrana i vino

Osoba sam koja traži vrline, prednosti i uvijek gledam pozitivniju stranu svega. No, situacije koje se znaju događati u restoranu i na koje je lijepo skrenuti pažnju, pomažu nam da budemo još bolji i učinkovitiji. Pomažu nam da vrata našeg restorana uvijek budu širom otvorena za zadovoljnog gosta.

Neke navike konobari trebaju što prije odbaciti, a neke što prije kreirati. Izdvojila sam one pozitivne i ukazala na negativne.

Što dobar konobar radi, a koje navike osoblje treba izbjegavati?

1. SVAĐA IZMEĐU ZAPOSLENIKA

Ova situacija se pogotovo odnosi na tip restorana koji ima otvorenu kuhinju ili kada je restoran poluprazan pa gost čuje apsolutno sve. Nije ugodno kada ste gost, a kuhari na primjer u otvorenom tipu kuhinje se svađaju tko je što i kada jeo za obrok, te krenu razne optužbe i psovanja. Glasno i dok su gosti za stolom. Svi zaposlenici, cijeli kolektiv mora biti jako suptilan, usklađen i pristojan.

2. GLASNO SMIJANJE ILI PRIČANJE IZMEĐU KONOBARA

Zna uistinu iritirati gosta ako se u smjeni nalazi više od tri konobara koji međusobno glasno prepričavaju svoje dogodovštine, smiju se ili zbijaju šale tijekom servisa. Gosti možda imaju važan poslovni sastanak, možda su došli s prijateljem kojeg nisu vidjeli jako dugo i žele uživati u njegovom društvu ili su samo došli uživati i opustiti se u hrani i ambijentu restorana. Voditelj restorana takve „susrete“ mora odmah razdvojiti i dati konobarima do znanja da budu pristojniji.

3. DAVANJE UPUTA KONOBARIMA TIJEKOM SERVISA

Voditelj restorana koji daje upute konobarima tijekom servisa, kao i chef kuharima u otvorenom tipu kuhinje, mora to učiniti tako da gost ne osjeti i ne čuje što se događa. Voditelj treba pozvati konobara na stranu i tiho mu objasniti u kojoj situaciji je pogriješio i što želi od tima, ta na koji način da rade. Iako se očekuje da oni već znaju, a voditelj / chef je taj koji bi ih trebao samo usmjeravati tijekom posla, ponekada su korekcijenužne. Naravno, svi griješimo ali bi svi trebali težiti i da usavršimo svoje vještine. Trud je lijepo nagraditi i prepoznati, ali glasno nadvikivanje chefa u kuhinji prema kuharima ili voditelja restorana prema servisu, dok se gosti nalaze u sali, je krajnje neprofesionalno i u najmanju ruku izuzetno neugodno iskustvo za gosta u restoranu.

4. RUKOVANJE, POZDRAVLJANJE I RAZGOVOR SA GOSTOM TIJEKOM OBJEDA

Vrlo specifična situacija. U redu je kada vas voditelj restorana ili chef dođe pozdraviti za stol prije nego krene objed, no treba naći mjeru. Strašno je iritirajuće dok se opuštate i uživate u vašem razgovoru ili objedu, a konobar ili ostali vas posjete u deset minuta šest puta.
Dok gost jede, nije pristojno prekidati gosta i rukovati se s njim. Radije recite: „Dobar dan, došao sam vas samo pozdraviti, želim vam ugodan boravak u našem restoranu. Neću se rukovati s vama jer upravo jedete. Tu sam, ako bilo što trebate“. I to će biti sasvim u redu. Osobno, volim da su mi ruke čiste dok jedem komadiće kruha i umačem ga u maslinovo ulje ili kad stavljam tunu tartar na kruh.

5. ŽENSKA TORBICA NA PODU

Mi žene, naprosto volimo naše torbice. I ne volimo ih stavljati na pod. Bilo bi jako lijepo kada bi konobar kraj nas uvijek stavio neki maleni stol/licu na koji bi mogli odložiti našu torbicu da nije na podu. To je lijep znak pažnje.

6. OGOVARANJE ŠEFA GOSTU

O tome sam već ranije pisala. Iznenadio me konobar kojeg sam prvi put u životu vidjela i koji me posluživao te ničim izazvan počeo pričati ne tako lijepe stvari o vlasniku i restoranu u kojem je zaposlen. Ako niste zadovoljni u restoranu u kojem ste zaposleni, radije zadržite to za sebe i pokušajte razgovarati sa svojim šefom o problemima koji vas muče. Ako ne uspijete, možda je vrijeme da potražite novo radno mjesto. Nije lijepo rezati granu na kojoj sjedite i prolijevati juhu koja vas hrani.

7. VINA NA ČAŠE

Bilo bi lijepo kada bi konobari znali nabrojati koja vina imaju u ponudi na čaše kada ih to upitate. Potrudite se naučiti prije smjene koja vina su otvorena i koja vina možete ponuditi gostu. Ako vam to ide jako teško, zapišite si na papir pa pročitajte, jer i to je ljepše nego kad prevrćete očima od neugode i ne izgovorite niti jedno vino koje imate u ponudi. Ako je u restoranu zaposlen sommelier, na upit gosta koje vino imate na čaše odgovarate tako da kažete: „Samo trenutak, sada ćemo vam poslati sommeliera da vam pomogne u izboru“ . Varijanta odgovora koja nikako nije dobra: „ Znate ja vam to ne znam, niti ću to ikada moći naučiti, imamo mi sommeliera oni vam to sve znaju“. Malo volje i truda, pa će biti i rezultata.

Najvažniji savjet za konobare

UŽIVAJTE U SVOM POSLU, BUDITE ZAHVALNI I UČITE!

Često kažem da radimo meni najljepši, ali i najteži posao na svijetu. Teško je raditi s ljudima. To svi znamo. Pokušajte izdvojiti lijepe trenutke koje imate na poslu. Ljude koje susrećete, situacije u kojima se nalazite svakodnevno. Restoran u kojem radite vam podiže reputacije, referenca vam je za dalje u životu. Budite zahvalni na tome. Učite od kolega. Od šefova. Savjete doživljavajte tako da će vam pomoći da postanete još bolji. Ne uzimajte ništa preosobno. I uživajte, jer tko zna što donosi sutrašnji dan ili što će biti za nekoliko godina. Možda ćete baš vi biti vlasnik nekog restorana.
sommelier s gostima

Želimo čuti i vaše mišljenje – komentirajte ovaj članak. Napišite nam svoje pozitivna i negativna iskustva kao gost ili kao osoblje ugostiteljskog objekt.

Želite li i vi naučiti više o pravilnom odnosu konobara prema gostu i vrhunskom servisu?

Jeste li uvidjeli potrebu da osoblje vašeg restorana ili bara dobije dodatnu edukaciju? Nedostaje li vašem ugostiteljskom objeku stručni trening osoblja ili savjet stručnjaka kako biste postali još bolji?

ŽELITE LI SAZNATI VIŠE O STRUČNIM EDUKACIJAMA?

Javite nam se i poslat ćemo vam plan stručnih edukacija i treninga za osoblje ugostiteljskih objekata.POŠALJITE NAM UPIT!