Provela sam čaroban radni vikend u hotelu Balatura. U sklopu ljetnih vinodolskih večeri imali smo književnu večer, koju hotel inače njeguje i radi godinama. Alis Marić iz Čitaj knjigu i ja smo održali našu, sad već revolucionarnu radionicu Vino i knjiga pred više od šezdeset ljudi. Na radionici su sudjelovale i spisateljice Lea Brezar i Ingrid Divković koje su predstavile, svaka svoje knjige i strast prema životu i pisanju. Zadovoljna, nasmijana i ispunjena lica stanovnika mirne doline Vinodol toliko su me ispunila. Bila je to večer koju ću dugo pamtiti.

VINSKA ŠKOLA JELENE ŠIMIĆ VALENTIĆ

VINSKA ŠKOLA BALATURA

 

Hotel Balatura se nalazi u mjestu Tribalj koji se nalazi samo 7 minuta vožnje od Crikvenice. Hotel je mali kompleks od nekoliko prekrasnih kamenih kuća koje su stare više od tri stotine godina. Duh kuće čine vlasnici Anne – Kathrin i Gordan Godec koji sa svojih pet sinova brinu da se osjećate kao najispunjeniji gost. Ovo je dokaz da hotel u kojem se o vama brine obitelj, gdje sve ima itekakav smisao, stvara neopisiv osjećaj ispunjenja i zadovoljstva.

Možete biti u hotelu s 5+ zvjezdica s najljepšim interijerom i okruženi najljepšim kreacijama iz svijeta dizajna, ali ako prostor nije ispunjen ljudima koji znaju svoj posao i kojima je posao zadovoljstvo i stil života, sve pada u vodu.

soba balatura

Balatura je čarobna  iz dva razloga. Vlasnici koji su nosioci ljepote i kičma prostora te predivna priroda koja vas okružuje izvan i unutar prostora. Prostor ispunjavaju police za knjige, prekrasan drveni namještaj, čiji ormari ( kredenci ) podsjećaju na one bakine, svaki kutak vas opušta i osjećate kako „pijete“ energiju prostora.

balatura

 

Čaroban je i hotelski vrt u kojem se osjeti čisti mediteran. Okruženi ste mirisnim ljekovitim biljem, koji su  jako bogati a opet istovremeno suptilni. Od lavande, ružmarina, mente, limuna, grmlje kadulje, majčine dušice i mnogih drugih koji su istovremeno i nosioci imena soba. Ujutro za doručak, velika mi je radost bila razbuditi se i oplemeniti istim biljem u vrućem čaju koji su servirani u prekrasnim šalicama i domaćim medom. Tu sam bila toliko inspirirana da sam osmislila nekoliko vinskih radionica koje ću raditi uskoro.

Noćenje sam provela s obitelji u sobi Lavanda. Koji mir, koji miris, koja ljepota. Kada izađete na terasu sobe, pogled vam baca na visoka brda okružena šumom, a ako spustite pogled samo malo prema dolje, nalazi se gusti vrt lavande. Opojan miris lavande pomogao nam je da spavamo čvrstim i dubokim snom. Kako sam išla sa svojom obitelj, moj, uskoro trogodišnji sin, koji je jako živahan, nakon drugog dana bio je potpuno novo djete. Spavao je bolje nego ikada.

 

lavanda balatura

 

Hotel je idealan za dolazak s obitelji i malom djecom. Tako za djecu možete pronaći dječje knjige na gotovo svim jezicima, i punu košaru igračaka koja je bila pun pogodak za mog sina koji se nije odvajao od nje. Tu su naravno, u vrtovima bili i nezaobilazni kamenčići, Lukina najdraža igračka skupa s Spidermenom i zmajevima od kojih se nije odvajao.

Posjetili smo i prekrasno jezero Tribalj koje se nalazi desetak minuta pješice od hotela.

 

Hrana je izvrsna. Restoran je vegeterijanski, što mom suprugu koji inače ne može živjeti bez mesa nije niti malo smetalo, dapače,uživao je. A, zašto? Zato jer su sve namirnice domaće, svo povrće, maslinovo ulje, domaći mirisni kruh, apsolutno sve. Puno čistih, intenzivnih i bogatih okusa. Na stolu se uvijek nalazi zdjelica puna voća. A miris domaće breskve, jabuke i nektarina još uvijek osjetim. Na svakom kutu možete uočiti bezbroj boja livadnog cvijeća. Osjećate li to?

hrana balatura

soba balatura

Nakon što je došlo vrijeme da krenemo svojim putem, snimila sam košaru punu domaćih proizvoda. Domaće pekmeze koje radi ljubazna i tako predivna i nasmijana teta Nada. Tako sam obavezno kupila pekmez od domaće marelice, jagode i lavande, borovnice, mandarine. Melem i sapun od lavande.

Vratit ću se, sigurna sam opet uskoro! A, vama, dragi prijatelji od srca preporučujem da posjetite ovaj predivan hotel ukoliko se želite odmoriti od svih briga, otpustiti sve probleme i nauživati se čiste ljepote i energije koju vam ovo mjesto pruža. Ovo je mjesto u kojem se uživa svim čulima, bez obzira bili sami, sa voljenom osobom ili sa obitelji.