Chardonnay obožavam. Kada pitam polaznike vinske škole koje bijelo vino najčešće piju i vole , većini je odgovor – Chardonnay. Kao da je sinonim za sva bijela vina, koliko je prepoznatljiv. Mnogi ljubitelji i veliki poznavatelji vina kažu kada jednom probate velike Chardonnaye, one francuske poput Meursaulta, Puligny – Montracheta, Chassagne – Montracheta, i ostalih burgundijskih bijelih dragulja, niti jedan drugi Chardonnay vam neće biti dovoljno dobar. Moram se složiti, ali ne u potpunosti. Ona jesu uistinu fantastična, ali svatko od nas voli drugačiji stil vina. I to je u redu. Niti jedno vino nije jednako niti isto. I ne odgovara vam u istim trenutcima. Tako da vam u jednom trenutku može savršeno odgovarati kremozni i strukturom bogatiji Meursault a u nekom trenutku mineralni i metalni Chablis. A radi se o istoj sorti grožđa.
Chardonnay je vrlo otporan na bolesti te daje obilan urod. Raste na različitim vrstima tla i gotovo da se proizvodi u svim dijelovima svijeta. Vina Chardonnaya imaju visoku razinu alkohola. Neki temeljni okusi mu kreću od maslaca ( zbog malolaktične fermentacije), oraha, orašastih plodova, tosta, breskve, tropskog voća, muškatnog orašćića… Jako se lijepo slaže sa hrastom i stareći u njemu razvijaju se lijepi kremozni i kompleksni okusi i mirisi koji svi ovi burgundci s početka priče imaju.
CHARDONNAY U VINOGRADIMA SVIJETA
U Austriji je poznat i kao Morillon ili Feinburgunder. Proizvodi se diljem svijeta od Čilea, Italije, Kine, Francuske, Amerike, Novog Zelanda, Engleske, Perua…
U Champagni ga koriste u kupaži ili zasebno za proizvodnju šampanjaca ukoliko se radi o blanc de blancsu. Šampanjcu daje jednu posebnu eleganciju i finoću uz Pinot Noir i Pinot Meunier.
Neki od najskupljih na svijetu su oni iz Francuske iz regije Bourgogne. U Chablisu su najskuplji Chardonnayi zasađeni na osam vinograda Grand Crua: Les Clos, Vaudesir, Vlamur, Les Preuses, Bougros, Blanchot, Grenouilles te La Moutonne. Ova vina starenjem se razvijaju u posebna vina, vrlo kompleksnih i dimljenih aroma, visokih kiselina, sa vrlo dugim i sočnim završetkom.
Neki od najcjenjenijih, i najskuplje zasađenih bijelih vina od sorte Chardonnay u cijelom svijetu također su iz Bourgogne iz Côte d´Or regije. To su Meursault, Puligny – Montrachet, Chassagne – Montachet, Aloxe – Corton, Le Montachet koji također imaju status Grand Crua. To su jedinstvena vina s vrlo kompleksnim izričajem, odležavaju i staraju u francuskim novim bačvama i imaju fantastičnu teksturu i veliki potencijal starenja. U regiji Mâcon napoznatije bijelo vino od Chardonnaya je Pouilly – Fuissé koji zna davati i do 14% vol alkohola.
Chardonnay u Kaliforniji će davati vina jakog tijela, visokih alkohola ali nižih kiselina. Gotovo uvijek imaju orašaste note, note hrasta i maslaca. Od voćnih nota dominiraju breskva i tropsko i zrelo voće, naročito banane. Dominira u regijama Carneros, Sonoman i Monterey, gdje će u svakoj od ovih dati drugačiji stil. Također jako lijepo uspijeva i u Washingtonu u Yakima dolini.
U Čileu raste u glavnim regijama u Casablanci, Limari i Central Valleyu, čija vina nisu jako skupa. Također daje vina u čijem okusu dominira hrast i zrelo voće. U Argentini sjajno uspijeva u Mendozi.
Ukoliko se pak uputite u Južnu Afriku, i tu je Chardonnay našao svoj dom i to najviše u regijama Walker Bay, Coastal i Robertsona gdje se često u proizvodnji koriste burgundijskim tehnikom gdje vina fermentiraju u bačvama.
U Australiji je Chardonnay prije desetak godina bio jedna od najpopularnijih bijelih sorti grožđa. Sasađen je diljem regija Australije i daje vina različitih stilova. Često dolazi u kupaži sa Semillonom. Najviše uspijeva u regijama Adelaide Hillsa, Hunter Vallyea, kao i u cijelom južno – istočnom dijelu Australije.
U Novom Zelandu najzasađeniji je u Marlborough, na Južnom otoku i U Gisborneu na Sjevernom otoku. Koristi se u proizvodnji pjenušaca, te također daje različite stilove vina. Od uzoraka gdje vina odležavaju na vlastitim kvascima do toga gdje vina odležavaju u hrastovim bačvama.
Volite li vi Chardonnay? Ja jako J
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.