ČUVANJE I SKLADIŠTENJE VINA DOMA

 

 

Potaknuta jednim  od najčešćih pitanja na Vinskoj školi, savjetujem vas   kako, gdje i koliko dugo  čuvati vina.

 

Svakom velikom zaljubljeniku je velika želja imati svoj vlastiti vinski podrum  gdje bi čuvali sve vaše dragulje od boca koje ste  kupili, čuvali  ili  dobili na poklon. A što ako ga još uvijek nemate?  Dok vam se ta želja ne ispuni, bitno je znati da onaj mali kutak prostorije koji ste odvojili za skladištenje vašeg vina ili trud koji ste uložili u izradu polica za vino kojim se divite vi i svi vaši prijatelji bude pogodan za očuvanje vina.

 

Bitno je imati nekoliko stvari  na umu. U prostoriji u kojoj  čuvate vina neka ne bude prevelika oscilacija temperature. Idealno bi bilo da je temperatura između 7 i 16 ͦC. Također je bitno znati da ukoliko temperatura bude viša od idealne vino će brže starjeti. Mjesto na kojem se nalaze vina ne smije biti izloženo direktom izvoru suncu, odnosno  sunčevim zrakama kako vino ne bi prebrzo staralo ili oksidiralo.  Osim toga ukoliko vino držite u blizini izvora toplina, čep može sam početi izlaziti iz grla boce. Boce crvenog vina držite položeno kako se čep ne bi osušio.  Pazite da su boce u prostoriji gdje nema rada glasnog motora ili nekih drugih vibracija.

 

 

Koliko dugo mogu čuvati svoja vina?

Činjenica je da sva vina imaju rok trajanja i jako je teško odgovoriti na to pitanje. Jer, dva ista vina, istih godišta i u istim uvjetima drugačije se ponašaju odnosno drugačije sazrijevaju u boci. Postoje vina koja mogu trajati i preko sto godina kao naprimjer Vin Jaune, iz francuske regije Jura, koji se najviše proizvodi u području Chateau Chalon.

 

A vina koja su lagana, sviježa, to su najčešće bijela vina kao na primjer malvazija, treba brzo konzumirati najčešće u roku četiri godine. Ako ne i prije. Naravno, sve ovisi o kiselinama u vinu koja su bitna karika za „život“ vina. Ovisi i o stilu vina, načinu vinifikacije, skladištenju…Vina u većim zapremninama kao što su magnum boce, znači 1,5l je idealan omjer za starenje vina.

Ako ste vlasnik takvih velikih magnum boca, vino će u njima sporije starjeti zbog manjeg omjera zraka u boci naspram vina. Vina koja mogu starjeti  10,20,30 i više godina su na primjer talijanski Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, francuska crvena vina iz Bordeauxa, iz doline Rhone Hermitage, ili Cornas ili na primjer Châteauneuf-du-Pape…

 

Crvene sorte grožđa koje imaju  potencijal starenja deset i više godina su: Grenache, Tempranillo, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Zinfandel, Pinot Noir, Chinon, Shiraz…

Pjenušce poput Prosecca, Moscata, Spumante trošite odmah, nemojte ih čuvati. Španjolska  Cava,Crémants trošite u roku godinu, dvije. Non vintage ( bez oznake berbe) šampanjce možete čuvati između jedne do pet godina, a Vintage ( s oznakom berbe) šampanjcem dvije do deset godina.

Ako ste vlasnik slasnog porta također ga možete čuvati preko deset godina.  Vintage Porta možete i do 40 godina i više čuvati.

Od bijelih vina sorte koje imaju potencijal za starenje su bijela vina iz Burgundije od sorte chardonnay, Chablis, chenin blanc, slatka predikatna vina, rizling iz Austrije,Alsaca ili Njemačke…

Mađarski Tokaji, pogotovo oni sa više puttonyos-a također mogu stajati desetak godina i više.

Uvijek kažem, da je svaki dan poseban i da svaki dan treba nazdraviti sa čašom vina. Nemojte čuvati vina doma za posebne prilike, svaki dan je poseban za nazdraviti i zaslužili ste čašu, dvije finog vina na dan.  Naravno, treba uvijek biti umjeren i znati s užitkom i odgovorno uživati u vinu. Puno prijatelja čuva vina i otvoriti će ga kad bude krštenje djeteta, pa kad se neki dobar posao  sklopi, ili kad navrši djete 18 godina i slično… A prije tih događaja, u svakom danu se može pronaći nešto čemu možemo zahvaliti i nazdraviti sami sa sobom ili sa voljenim osobama, prijateljima, obitelji u čaši, dvije vina. Trebamo se samo podsjetiti na to da smo to zaslužili.

 

Koliko dugo mogu čuvati otvorenu bocu  vina?

Ono što je najbitnije znati da vino ne smije biti predugo u doticaju s kisikom kako ne bi oksidiralo. To je najčešći problem vina koja predugo stoje otvorena. Bitno je da bocu koju ne možete dovršiti, dobro zatvorite sa čepom kako ne bi oksidiralo te je pospremite na hladno.

 

Također možete kupiti vakuumske pumpice koje istiskuju zrak iz boce i sprječavaju brzu oksidaciju. Ono što svakako morate kupiti ako otvarate skupocjena vina i ne možete ih dovršiti isti dan je odličan Winesaver. Sa Winesaver-om vaša vina mogu trajati i do nekoliko dana a da ne oksidiraju.

 

Riječ je o plinu argonu,koji se uštrcava u obliku spreja u vino. Kako je argon plin koji je 2,5 puta teži od zraka tako stvara jedan gornji fil i onemogućuje ulazak,odnosno probijanje zraka u vino i samim time čuva vino.

festival vina vinocom