Dolaze vam prijatelji na večeru i niste sigurni koje vino poslužiti? Evo nekoliko savjeta s kojima ne možete pogriješiti. 

Svi mi želimo ostaviti najljepši dojam kada ugostimo nama drage ljude na ručku ili večeri.

U nastavku, dijelim s vama nekoliko korisnih savjeta s kojim ćete oduševite svoje prijatelje i na najljepši mogući način stvoriti zabavne uspomene.

10  savjeta kod izbora vina za druženje

1. Dočekajte goste s pjenušavim vinom. To može biti lagani osvježavajući Prosecco iz regije Veneto u Italiji, možda španjolska Cava ili šampanjac iz Champagne. Nećete nikako pogriješiti ukoliko odabarete naš hrvatski pjenušac iz regije Bregovita Hrvatska (Plešivica ili Zagorje – Međimurje). Ukoliko pak volite laganija pjenušava, a da su malo slatkasta svakako izbjegavajte Fragolino, a priuštite si divan slatki Moscato d’Asti iz Pijemonta. Toliko je poseban da ćete poželjeti parfem koji miriši poput toga vina.

2. Uvijek je dobro krenuti od laganijih bijelih vina prema jačim snažnijim vinima. Na primjer dobro je odabrati svježu laganu malvaziju (Ritoša, Rossi, Benvenuti, Coronica, Cattunar, Kozlović), a kasnije nastaviti s nekim moćnijim, snažnijim, zrelim vinima. Slavonska zrela Graševina s položaja Hrnjevac, Venje, Vetovo ili  iločki Traminac će biti idealan nastavak.

3. Beskonačno je mnogo kombinacija uz koje će se vaši gosti osjećati zadovoljno i sretno, ali teško je ugoditi svima. Vodite se načelima da jelo snažne teksture traži vino jednako jakog snažnog tijela. Na primjer uz kozji sir, koji je lagane krematse teksture, ćemo odabrati neki lagani Sauvignon od obitelji Štampar. Dimljeni file pastrve na kukuruznom kruhu i maslacu, koji ima veliku trajnost okusa i mirisa, aromatičnost, začinjenost, dakle, snažnu strukturu, ići će sjajno Venje Enjingi 2010.

4.  Kušanje i uparivanje hrane i vina uvijek ima i jedno važno emocionalno uporište. Kako znamo da je doživljaj i hrane i vina dosta subjektivan, usko je povezan s osobnim sklonostima i preferencijama. Tako je u društvu dobro podijeliti priču koju vino krije iza sebe. Iz kojeg vinogorja dolazi, po čemu je posebno, kakva je bila berba, tko ga je proizveo…

5. Važno je obratiti pozornost na temperaturu posluživanja vina i koristiti vinske čaše koje će pratiti određeno vino. Pjenušava vina možete servirati na na temepraturi 6-8 C, bijela svježa lagana vina na temperaturi 8 -10 C, mlada crna vina ili vina sorte Pinot noir 14-16C, tanična crna, moćna i snažna vina do 18C.

6. Ukoliko imate vino koje je starije berbe ili neko arhivsko vino, dobro ga je dekantirati. Kod dekantiranja koristimo dekanter za vino, staklenu posudu u koju ćemo pretočiti vino i odvojiti talog koji se nalazi na dnu boce. Na taj način ćemo i malo prozračiti vino te će se mirisi u vino lijepo razvijati, a mi ćemo više uživati u okusu i mirisu samog vina. Samo proces dekantiranja je prekrasan ritual koji će oduševiti vaše goste. Kako izgleda dekantiranje, možete naučiti i vidjeti na našoj osnovnoj razini Vinske škole Prvi usuret s vinom.

7. Za kraj objeda dobro je goste iznenaditi s desernim vinom na primjer Prošek. Prošek je desertno vino iz Primorske Hrvatske koje se radi na način da se prosušuje grožđe. Grožđe je od autohtonih sorti vinove loze, a može biti bijelo ili crno. Izvrstan je od obitelji Boškinac, Tomić Hektorović, Bura –  Mrgudić i drugi…

8. Uz Prošek iz Dalmacije ili neko posebnije, predikatno vino (vino kasne berne, izborne berbe bobica, izborne berbe prosušenih bobica ili ledeno vino) možete odabrati za kraj objeda neki aromatični sir poput gorgonzole dolce koji će se divno stopiti. Svoje goste uvijek za kraj oduševim s kvalitetnom tamnom čokoladom i čašom Porta iz Portugala. U tu kombinaciju se svi zaljube.

9. Jedan od najljepših savjeta kojeg primjenjujem kada dočekujem prijatelje u svom domu je da uvijek pripremam hranu za koju sam emocionalno vezana i da se dobro pripremim i zapišem sve što o vinu želim reći. Nekada nazovem u vinariju i pitam vinara da mi ispriča priču o vinu koja je orginalna i koju ne mogu nigdje drugdje otkriti. I to onda podijelim s prijateljima.

10. Kada kupujete vina odaberite neku od vinoteka i prepustite se da vas ljudi koji su tamo zaposleni lagano uvedu u svijet vina. Recite što pripremate te koji stil vina tražite, koji vam je budžet oni će vam zasigurno znati najbolje preporučiti.

I na kraju, ako vas zanima detaljnija analiza kako izabrati savršeno vino uz vrhunsku hranu, provjerite više informacija ovdje:Vinska škola Jelene Šimić Valentić, raspored događanja.

A za sve koji ovo žele naučiti, pridružite nam se na radionici. Jer, vino je radost!