Za svakog sommeliera od velike je važnosti posjećivati festivale i kušati što je moguće više stilova vina, pozdraviti vinare, upoznati neke nove, pratiti što se događa na tržištu i još puno toga. Bilo da ste vinari, hobisti, dolazite iz HoReCa sustava ili samo vinoljupci, želim vam prenijeti nekoliko važnih savjeta kako što više uživati u trenutcima koje provodite na vinskim festivalima i manifestacijama, a da pri tome ostanete na nogama.

U petak i subotu, 25. i 26. listopada 2016. održava se 11. Vinocom, međunarodni festival vina i kulinarstva. Velika mi je želja podijeliti sa vama nekoliko važnih savjeta kako više uživati na festivalu koji nam dolazi. Moj Pupitres i Vinska škola imat će na ovom festivalu svoj štand. Pozivam vas sve da uživate u vrhunskim vinima i hrani i predivnom ambijentu hotela Esplanade i posjetite nas.
jelena šimić valentić sommelier
jelena šimić valentić kušanje vina

Kada obilazite velike festivale i vinske manifestacije s puno izlagača, od velike je važnosti poštovati i poznavati neka pravila koja će vam osigurati da doista uživate u vinima i festivalu. Važno je da kušate što više vina i što više razgovarate, a da pri tome ostanete trijezni i dobre volje.

10 korisnih savjeta za posjet festivalu vina

1. KUŠAJTE STOTINE VINA, ALI NEMOJTE PITI

Mnogi posjetitelji festivala pogriješe kada se zaustave na prvom štandu i krenu piti vina umjesto da ih kušaju. Na svakom štandu se nalazi pljuvačnica. Sve ono što vam je potrebno da biste kušali vino i spoznali njegovu kvalitetu nalazi se unutar vaše usne šupljine gdje su vaša osjetila koja će vam pomoći raspoznati stil i kvalitetu vina. Jednjak i ždrijelo nemaju nikakvu funkciju pri organoleptici vina. Dakle, vina nemojte gutati, nego ih grgljajte, žvačite neka cijela usna šupljina bude ispunjena vinom i zatim vino ispljunite. Ukoliko ne usvojite ovaj važan savjet, nakon trećeg štanda više nećete znati što ste probali, a možda niti gdje se nalazite.

2. DRŽITE SE REDOSLIJEDA KUŠANJA VINA

Uvijek krenite prvo s pjenušcima, te obiđite cijeli festival prvo kušajući pjenušava vina. Zatim bijela, pa crna vina i tek na poslijetku slatka vina. Na taj način nećete umoriti vaše pupoljke i moći ćete svakom vinu dati priliku koju zaslužuje – da zasja u punom svjetlu.

3. PIJTE VODU I NAPRAVITE PAUZU

Jako je važno neutralizirati usnu šupljinu vodom nakon svakog petog, šestog kušanog vina. Nemojte zaboraviti piti vodu u velikim količinama obzirom na isparavanje alkoholnih para u zraku, jako puno ljudi i jako puno kušanih vina. Na taj način ćete ostati svježi i raspoloženi. Također, napravite svaka dva sata pauzu, otiđite van na svježi zrak, kako biste kasnije bili više koncentrirani i donijeli bolji sud o vinu. Nemojte zaboraviti uzeti predah za ručak.

4. RAZGOVARAJTE S VINARIMA I PROIZVOĐAČIMA HRANE

Ono što je meni posebno drago je razgovor s vinarima i proizvođačima hrane. Njima je isto jako drago kada kušač pokaže interes i razgovara s njima. Možete puno toga saznati o vinu razgovarajući s vinarom. Poslušajte njegovu priču, osjetite njegovu ljubav i predanost i što je to sve bilo potrebno da bi mi uživali naposlijetuku u toj čaši. Pitajte ga s kojim se vinom najviše ponosi, koja godina mu je bila najdraža, koja najteža. S kojim problemima se bori, a što ga posebno veseli. Upoznajte ih, jer na taj način još više cijenite to vino koje kušate.

5. POVEŽITE SE S LJUDIMA

Ono što povezuje sve goste na festivalu je ljubav prema vinu. Ovdje vam je prilika i upoznati mnoge ljude s kojima dijelite istu strast. Tko zna, možda se rodi neko posebno prijateljstvo ili sklopi dobar posao. Ponesite vizitke, festival je prilika za dobar networking.

6. NEMOJTE KASNITI NA VINSKE RADIONICE NA KOJE STE SE PRIJAVILI

Jako je nepristojno kasniti na vinske radionice na kojima ste se prijavili za sudjelovanje. Još je nepristojnije otkazati dolazak netom prije održavanja same radionice. Svaki predavač se jako potrudio, ograničen je vremenom i brojem mjesta, a moguće je da ima i listu čekanja zainteresiranih za svoje radionice. Iz poštovanja prema velikim znalcima koji vas uče o vinu i onima koji su stigli na vrijeme, kao i onima koji nisu uspjeli dobiti mjesto, važno je poštovati termin. Ukoliko uistinu nešto iskrsne i zaista ne možete sudjelovati, pošaljite nekoga umjesto vas kako ulaznica ne bi propala.

7. BUDITE STRPLJIVI I NASMIJANI

Obzirom da je na festivalima uvijek velika frekvencija ljudi i svaki organizator daje sve od sebe da ide sve u najboljem redu. Vinari se posebno trude da sve dobro funkcionira i da uživate na njihovom štandu. Došli ste kušati vina, uživati sami ili s društvom u vinu, budite veseli i strpljivi. Cijenite njihov trud. Ukoliko je gužva na štandu kod nekog vinara, zapamtite da niste tu bili, pa se vratite kasnije. Imajte razumijevanja. Nije niti njima lagano stajati tamo deset sati. Puno energije se potroši na svakog posjetitelja. Svaki vinar želi isprezentirati svoj proizvod u najboljem svjetlu, ali s ljudima ponekad nije lako. Budite vi oni gosti zbog kojih će vinar s osmjehom na licu ponuditi svoje vino i onima s „kojima nije baš lako“.

8. PONESITE BILJEŽNICU I OLOVKU

Zbog jako puno vina koja ćete kušati bilo bi dobro da ponesete mali notes i olovku na vinski festival. Oni vam služe za vaše impresije i zabilješke o vinima koja ste kušali. Zapišite si ime vina i vinara koji vas se posebno dojmio. Pitajte vinara gdje možete kupiti njegovo vino, pa si i to zabilježite. Možda i pokoji detalj o samom vinu, vi izaberite što vam je važno da zapamitite i zabilježite. Napravite si listu najdražih vina koja ste kušali. Iznenadit ćete se nakon cijelog dana koliko vina vas je osvojilo.

9. MEMORIRAJTE ŠTO JE MOGUĆE VIŠE VINA

Iskoristite ovu priliku za učenje i vježbati vašu memoriju. Ako ste kušali na pet, šest štandova primerice graševinu, zapamtite neke odrednice koje ste pronašli u toj graševini. Pokušajte zapamtiti stil tog vina. Na taj način učite uživate i širite vašu paletu vina koja možete prepoznati. Isto to pokušajte napraviti za pojedini vinograd. Ako ste kušali Plavac mali s Ivana Dolca ili s Dingača, pokušajte zapamtiti kakva vina nam dolaze s različitih položaja a ista je sorta grožđa. Igrajte se, mogućnsoti su velike.

10. KORISTITE VLASTITI RJEČNIK PRILIKOM OPISIVANJA VINA

U razgovoru s vinarom i kada kušate vino nemojte se sramiti reći što mislite o vinu. Koristite svoj vlastiti riječnik. Ukoliko vas neko vino podsjeća na nešto – recite to. Opišite vino onako kako vi osjećate i mislite. Svakom proizvođaču je drago kada čuje vaše impresije, pogotovo kada su pozitivne. Njih to sigurno motivira i daje im i snagu i poticaj da budu još bolji ili im dajete potvrdu da ono što rade uistinu vrijedi svake pohvale.

UŽIVAJTE U SVAKOM KUŠANJU, UČITE I ZABAVITE SE NA FESTIVALU VINA!

jelena šimić valentić pljuvanje vina
kušanje vina vino je radost

Želimo čuti i vaše mišljenje – komentirajte ovaj članak. Napišite nam svoja iskustva kao posjetitelj ili izlagač na festivalu vina!

Nedostaje li vam više znanja o vinima? Želite li učiti u vinskoj školi?

Želite li i vi naučiti više o pravilnom odnosu prema posjetiteljima sajma?

Javite nam se i poslat ćemo vam plan stručnih edukacija i vinskih škola.

ŽELITE LI DA VAS EDUCIRA SOMMELIERKA JELENA ŠIMIĆ VALENTIĆ?

POŠALJITE NAM UPIT!