PLAVAC MALI

Plavac mali je najpopularnija i gospodarski najvažnija crvena sorta grožđa u Hrvatskoj te zauzima treće mjesto po sortimentu, odmah iza Graševine i Malvazije.
 Plavac mali zauzima ukupne površine cca 3 000 ha pod vinovom lozom.

 Puno ime Plavca malog je „Plavac mali crni“

 Sinonimi Plavca malog su: Crnac, Zelenjak, Čvrstac, Greštavac, Šarac,
 Plavac mali je nastao spontanim križanjem Crljenka kaštelanskog (Zinfandel, Primitivo) i Dobričića
 Vino Plavca malog prvo je vino sa zaštitom zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj ( Dingač 1961.)
 Plavac mali je sorta koja nabolje rezultate daje na položajima okrenutim prema moru i na škrtim tlima, dobre ekspozicije gdje je odlična zračna drenaža te daje niže prinose a samo vino je bolje kvalitete nego u uvijetima gdje su plodna tla i pa grožđe rodi preobilno i daje vino slabije kakvoće
 Najbolji polažaji su smješteni u podregiji Srednja i južna Dalmacija. Neki od njih su Dingač i Postup na poluotoku Pelješac, Sv.Nedelja i Ivan Dolac na Hvaru…

Fotografija: Facebook, Marija Mrgudić

 Na najboljim položajima urod Plavca malog ne prelazi 1 kg po trsu

 Ponekad se na grozdu Plavca malog mogu pronaći zelene do skroz osušene bobice ( sušice ) – različito vrijeme dozrijevanja bobice

 Vina Plavca malog su bogata, snažna, moćna i puna. Kompleksna, intenzivnih aroma, visoke količine tanina.

Fotografija: Facebook Franica Miloš

 Ružičasta vina od Plavca malog su vrlo popularna ( Opolo )

 Od prosušenog Plavca malog se proizvodi i Prošek, tradicionalno desertno vino

 Plavac mali ima vrlo visoku toleranciju prema bolestima, prilično je otporan na sivu plijesan i pepelnicu. Otporan je i na sušne uvjete i visoke temperature i vjetar.

Fotografija: Facebook, Marija Mrgudić

 Najstariji poznati vinograd Plavca malog nalazi se u Dolu na otoku Hvaru koji se zove Draganjač i čiji su trsovi stari oko 150 godina ( oko 2 km iznad Starog Grada )
 Neki od potomaka Plavca malog su sorte: Drnekuša, Ninčuša,, Glavinuša, Babica…
 Plavac mali je jako zdrava sorta grožđa bogata polifenolima, antocijanima, mineralima i vitaminima.










Fotografija: Zlatan Otok – Vina Plenković