Jedna od najljepših zadaća sommeliera je sugerirati vino gostu, neovisno o tome je li ga naručio uz objed ili želi uživati samo u njemu. Isto tako, predivno je svojim kolegama na poslu, koji nisu sommelieri, prenositi znanje i nesebično ga dijeliti s drugima.

 

 

Komunicirajući s gostom, sommelier mora govoriti jednostavnim jezikom kako bi ga gost razumio. Ako upotrebljavamo stručne termine koje samo sommelier poznaje, gost će se osjećati nelagodno i neće razumjeti najbolje preporuku. Najvažniji cilj je da gost bude neopterećen i da u potpunosti uživa u naručenom vinu.

Kada gost ili domaćin stola odabere vino iz vinske karte, sommelier će mu odabrano vino pravilno poslužiti.

Sommelier mora obratiti pozornost da je temperatura vina ispravna, te da se radi o godini koju je gost izabrao, odnosno koja je navedena u vinskoj karti.

posluživanje vina

Važni koraci prilikom posluživanja vina gostu

1. Sommelier prezentira krako bocu vina domaćinu.

Jasno i kratko kaže ime vina, s kojeg položaja dolazi vino, koji je proizvođač te koja je godina.Ne koristimo nikakve opise vina kao na primjer „ vino je zlatno žute boje, intenzivnih mirisa“ i slično.

2. Prerežemo kapicu čepa boce ispod grla boca, te kapicu koju ste skinuli odložite na jedan tanjurić

3. Radimo prvo brisanje vanjskog vrata boce ubrusom

4. Centriramo svrdlo vadičepa u središte čepa

5. Bešumno vadimo čep.

Obratite pozornost da ne penetrirate preduboko kroz čep, kako ne bi probušili čep i kako se komadići pluta ne bi našli u vinu.

6. Provjeravamo miris čepa

Jeste li uočili kakove mane? Čep bi trebao imati samo dva mirisa: prirodan miris na vino i miris po „zdravom“ (plutenom) čepu.

via GIPHY

7. Pospremanje čepa na tanjurić

Stavite čep ispred gosta koji je naručio vino, te ga kasnije uklonite.

8. Napravite unutarnje brisanje vrata boce salvetom

9. Natočite sebi vrlo malo vina u čašu i provjerite miris i kakvoću vina kušajući ga

10. Poslužite vino gostu koji je odabrao vino da ga kuša

Kad gost odobri da je vino u redu, potočite svim ostalim gostima na stolu (poštujte redoslijed posluživanja ) te se na kraju vratite i završite s točenjem gostu koji je prvi kušao vino i koji je ga je odabrao.

Prilikom točenja, sommelir ne koristi dropstop, foliju za sprečavanje proljevanja vina, nego salvetu te uz elegantno točenje spriječava nepotrebno i neugodno prolijevanje vina po gostu ili po stoljnjaku.

Jako je važno promatrati gosta tijekom cijelog servisa i nikada ne dozvoliti da si gost sam toči vino. To je velika pogreška. Također, pazite, ako za stolom sjedi više od sedam ljudi, a jedna je boca vina da ravnomjerno natočite vino u čašu svakome tko sjedi za stolom.

Ako za stolom sjedi osam ili više osoba, budite slobodni preporučiti gostu magnum bocu zapremninu 1,5l. Naravno ako ju imate u restoranu. Gosti to vole.

stručna vinska obuka

Želimo čuti i vaše mišljenje – komentirajte ovaj članak. Napišite nam svoje pozitivna i negativna iskustva kao gost ili kao osoblje ugostiteljskog objekt.

Želite li i vi naučiti više o pravilnom odnosu konobara prema gostu i vrhunskom servisu?

Jeste li uvidjeli potrebu da osoblje vašeg restorana ili bara dobije dodatnu edukaciju? Nedostaje li vašem ugostiteljskom objeku stručni trening osoblja ili savjet stručnjaka kako biste postali još bolji?

ŽELITE LI SAZNATI VIŠE O STRUČNIM EDUKACIJAMA?

Prijavite se na besplatni ogledni sat ili na dvodnevnu stručnu obuku za djelatnike HoReCa sektora.POGLEDAJ PROGRAM OBUKE!