Imajući svakodnevno na umu koliko je zvanje sommeliera izuzetno kompleksno, često se pitam dali bih u životu u ičemu drugom uživala koliko uživam u svom poslu. Zamislite posao, gdje se budite uz čašu vina, dnevno kušate nekoliko desetaka vina i liježete s mislima vezanim uz vino. Nije loše, zar ne? Pitate li se tko je sommelier?

Riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a označava osobu koja služi vino.
Sommelier je vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu .

Sommelier se u restoranu brine o vinu u svakom njegovom smislu, od nabave vina, vođenja vinskog podruma, sastavljanja i ažuriranja vinske karte, te u konačnici njegove prodaje. Puno se zahtijeva postavlja pred njega.

Kod nas u Hrvatskoj, zanimanje Sommelirea još uvijek nije popularno, ali sve više i više se počinje tražiti i cijeniti njegovo zanimanje. Svaki bolji restoran ili hotel obavezno mora imati zaposlenog Sommelirea koji će uveliko doprinijeti razvoju same kuće, koji će svojim znanjem,
vrlinama i kompetentnošću biti radost i kolegama i gostima s kojima će nesebično dijeliti i širiti svoje znanje i sposobnosti.

Sommelier također mora poznavati vinske kulture cijeloga svijeta i neprestano učiti nove jezike, puno putovati, puno kušati i razvijati se stalno i ulagati u sebe. Mora poznavati enološko- gastronomsku kulturu. Učenje i zalaganje mora biti pogon i istinska želja za svakog sommeliera.
Sommelier je prekrasno zanimanje i jedan nepresušan izvor radosti. Prekrasno sam zanimanje izabrala. Kušanje vina, putovanje, širenje znanja, ljubavi i strasti prema vinu prenoseći ga drugima moja je misija. Uvijek kažem da je vino odabralo mene, a ne ja njega.
Ne mogu dovoljno prezentirati svoju ljubav prema vinu jer to je kao da vam ponudim samo jednu bocu vina, a na svijetu ne postoji broj čarobnih boca što kriju u sebi uživanja.

Ono što smatram ključnim je putovanje kroz svijet vina, jer odredište znači ograničavanje. Rijetko kad znate gdje ćete završiti, samo znate s kojim osobinama i ljudima želite putovati i uživati u svakom trenutku bogaćenja saznanjima, kao u svakoj čaši vina.. Ostati u ljubavi, humanosti, iskrenosti i dalje tražiti dobre vrline u sebi kao mirise u čaši. Uživanje i predanost, kada su u jednom, mogu dovesti do nezamislivih razina.

Otvorena sam i željna saznanja. Vjerujem u dobro i vjerujem u ljude. Njegujem istraživačko dijete u sebi i obožavam ga! Volim život i strastveno ga živim.

A tko je Master of Wine?

Master of Wine je prestižna titula koja pripada osobi s visokim stupnjem stručnosti i znanja o vinu u širem smislu te riječi. Titulu MW dodjeljuje The Institut of Masters of Wine koji je osnovan 1955. u Londonu. MW je magistar vina, znanstvenik, doktor, osoba kojoj se klanjaš i u čijoj prisutnosti drhtiš s čašom vina u rukama. Barem ja.

Master of Wine je najteži ispit znanja i sposobnosti u svijetu vina. Da bi postali njihov kandidat morate ipunjavati neka od ovih uvijeta. Morate imati diplomu Wine and Spirit Education Trust, koja je vodeća međunarodna priznata institucija na području vinskih edukacija koja je napokon stigla i u Hrvatsku. Da bi pristupili rigoroznim ispitima Master of Wine, priznaje se i ako ste magistar enologije ili naprimjer, morate imati najmanje pet godina iskustva rada u vinskoj industriji.

U svijetu postoji samo 301 Master of Wine koji žive i rade u 24 različite zemlje svijeta. 2005.godine ih je bilo 278. Trenutačno od njih je 89 žena MW. Zanimljivo je spomenuti da je prva žena MW 1970. postala Sarah Morphew Stephen. Kako posljednjih godina žene drmaju vinskom scenom dokazuje i to da je u 2011. i 2012. godini više žena postalo MW nego muškaraca.

Neki od najpoznatijih Masters of Wine u svijetu su Jancis Robinson, Jane Hunter, Michael Broadbent, David Peppercorn, Serena Sutcliffe, David Lake, Bob Betz i mnogi drugi. Njihova literatura je uvijek dragocjeno štivo za preporučiti.

Sjećam se svog prvog susreta sa Master of Wine, Mai Tjemsland, radeći jedne godine na Zagreb Wine Gourmet Festivalu u MUO. Mai Tjemsland je prva žena Master of Wine u Norveškoj. Mai je bila počasni VIP gost koja je između ostaloga sa nekolicinom važnih novinara i vinskih poznavatelja kušala vina Hrvatske.

Moj zadatak je bio prikupiti od vinara sva vina i kratko ih prezentirati kušačima i paziti da uvijek u čaši bude dovoljno vina za degustiranje. Bila je velika čast pratiti Mai kako degustira i pažljivo i skoncentrirano tipka bilješke na svoj laptop. Njezina fokusiranost, jednostavnost i umijeće kušanja su me zatekli. Najljepše je bilo kada nas je ostalo samo troje u prostoriji i kada je sa nama podijelila svoj osvrt na hrvatsku vinsku scenu i na vina koja su je se dojmila. Kada me kao sommelierku zamolila da si natočim vina u čašu i zajedno s njom otkrivam što se u čaši nalazi bila je škola za pamćenje. Osjećala sam se kao da imam privatnu poduku s MW. Četverosatno druženje s Mai potaknulo me, a i drži me i dan danas, da samo učim, učim, učim i naravno kušam vina kad god mi se pruži prilika. Sve je imalo smisla. Hvala Mai što ste svojim ozračjem dijelili svoje znanje i što me vaša energija i strast potiču i danas na daljnje učenje i usavršavanje.

Kandidati za prestižnu titulu MW studiraju najmanje dvije godine, a od toga moraju zadovoljiti teške i stroge uvijete koji se od njih zahtijevaju. Za sam uspješan završetak studija potrebna je velika motivacija, učenje i disciplina. Ispit se sastoji od tri dijela. Teorijskog dijela u kojem se moraju znati pitanja vezana uz vinogradarstvo, proizvodnju vina, i vino općenito, praktičnog dijela gdje se na slijepo kušaju i prepoznaju vina iz bilo kojeg vinorodnog područja u svijetu vina s tim da kandidat mora prepoznati stil vina, sortu, kvalitetu, godinu proizvodnje vina, podrijetlo vina i još mnogo toga. Ako kandidat položi samo neki od ovih dijelova ispita, a ne oba, drugi dio ispita može polagati tek u iduće dvije godine. Kada se položi teorijski i praktični dio ispita dužan je u roku od šest mjeseci napisati disertaciju od 10 000 riječi s temom koju izabere sam kandidat, te je predaje na ocjenu i odobrenje Obrazovnom i Ispitnom odboru. Cijelo vrijeme polaznik uz sebe ima mentora MW koji mu nesebično pomaže i usmjerava ga tijekom obrazovanja. Sve su to uvjeti koji se moraju ispuniti kako bi se pridružili zajednici od trenutačno 303 magistra vina i nosili tu počasnu titulu.

Vrhunac postignuća u profesionalnom svijetu vina zaista je titula MW. Sretna sam što sam imala priliku družiti se s jednom posebnom i moćnom ženom kao što je Mai, te što njenu poruku nosim u sebi. Samo predanost, rad i učenje mogu dovesti na puteve kojima je nebo granica.