Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinorodnih regija Italije, dom najpoznatijih vina Italije. Osim što očarava ljepotom bogatog krajolika, planina, šuma, brda, i parkova, najveći pogled plijeni svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Toskana nam pruža milijun mogućnosti za uživanje svih naših osjetila zahvaljujući vrijednosti široke palete plemenite kapljice koja nosi svoju ljepotu i brzo zagrije dušu. Mnogi prestižni proizvođači podarili su svijetu, zajedno sa prirodom okuse koji se pamte i ne zaboravljaju samo tako.  Vrijeme je da se mi upoznamo samo s kapljicom mora što pruža predivna Toskana.

Neka od najpoznatijih područja iz kojih nam dolaze odlična vina su : Chianti Classico, Chianti Rùfino, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, Bolgheri.

Brunello di Montalcino

Proizvođači vrijedni preporuke

 • Biondi – Santi

 • Altesino
 • Castello Banfi
 • Poggio Antico
 • Costanti
 • Antinori Pian delle Vigne
 • Mocali Vigna delle Raunate
 • Casanova di Neri
Brunello di Montalcino je jako cijenjeno crveno vino iz grada Montalcina u Toskani. Rađeno je od sorte grožđa Sangiovese, koja je jedna od najcjenjenijih i najraširenijih kultivara Italije. Ne uspijeva nigdje tako dobro kao u Toskani.

Pod zaštitom je oznake DOCG . Puno zahtijeva mora se ispuniti kako bi Brunello nosio oznaku DOCG. Brunello di Montalicno ne smije biti pušten na tržište, to jest ne smije se pustiti u prodaju ako nije odležao minimalno pet godina, odnosno šest ako se radi o vinu Brunello di Montalcino Riserva. Za to vrijeme mora provesti najmanje tri godine u drvenoj bačvi od hrasta ili kestena, te četiri mjeseca u boci, a šest mjeseci ako se radi o Riservi.

Brunello je vino koje ima jako moćno tijelo, duboku boju, glatke tanine. Mirisi u čaši se kreću od čokolade, trešnje, maline, do ljubičice i kože. Maksimalna proizvodnja grožđa po jednom hektaru mora biti manja od osam tona, tako da daje oko 52 hl/ha vina.

Brunello di Montalcino ima odličan potencijal starenja, te što ga duže čuvate okus će biti bolji. Treba mu barem desetljeće u boci kako bi tanini postali glatki. Svakako ga dekantirajte sat vremena, ako ne i duže, prije uživanja u čaši. S obzirom da je vino Brunello jako skupo, za početak probajte Rosso di Montalcino koje je svježije i puno jeftinije vino.

Kod nas u Hrvatskoj u boljim vinotekama možete također pronaći odlične Brunelle, kao na primjer Gaja Brunello di Montalcino,  Donatella Cineli Colombini Brunello di Montalcino,  Mocali Brunello di Montalcino ili Casanova di Neri Nuova, čija je 2001. osvojila od prestižnog Wine Spectatora prvo mjesto Top 100 rang – liste najboljeg vina svijeta za 2006 godinu, Brunello di Montalcino od   Antinoria – Pian delle Vigne…
Toscana

Oznake sustava nadzora kakvoće vina

Kako bi se lakše snašli čitajući etiketu s vina, mogu vam biti od pomoći oznake sustava nadzora kakvoće vina, koje obuhvaćaju uvijete i norme koje neka vina moraju ispuniti. Kao na primjer, definiranje vinogradskog položaja, dupuštanje korištenja pojedinih sorti grožđa, utvrđivanje sadržaja alkohola ili definiranje dopuštenog uroda grožđa i dr. Slijede oznake od najviše kategorije koja su ujedno najskuplja:

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) što u kategorizaciji vina označava najvišu oznaku za kontrolirano i garantirano podrijetlo. Postoje još i oznake DOC (Denominazione di Origine Controllata) koji ukazuje na oznaku kontroliranog podrijetla vina. Zatim, IGT (Indicazione geografica tipica) označava oznaku za vina s kontroliranim podrijetlom grožđa tipičnog za regiju iz kojeg dolazi, te Vino di tavola, ili stolna vina.

Ako želite vaše nepce iznenaditi i pomilovati kušajte vina s oznakom DOCG : Brunello di Montalcino, Chianti, Chianti Classico, Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano, Carmignano.

Chianti – najpoznatija vina Italije

Iz predivne Toskane još nam dolaze odlična vina Italije – Chianti i Chianti Classico.

Chianti vina slove kao najslavnija vina Toskane. Suha su, te variraju od lakšeg do punog okusa. Također su od sorte sangiovese, uz mali dodatak canaiola,trebbiana toscano i malvasia del Chianti.

2005. godine ukinuta je uporaba bijelih sorti trebbiano toscano i malvasia del Chianti. Vino ima poseban voćni karakter. Miris podsjeća na ljubičice, trešnje, a okusom na višnje. Vina nisu preskupa i odlična su vrijednost za novac.

Upoznajmo se još sa Supertoskancima. Super – Tuscans vina su kultna vina. Obzirom da se u proizvodnji vina ne koriste domaće sorte, nisu priznata u talijanskom klasifikacijskom sustavu, to jest ne ispunjavaju uvijete da nose oznaku DOC. Nose oznaku stolnih vina. Super – Tuscans su jako cijenjena i skupa vina od bordoških sorti grožđa, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot. Naravno uz dodatak sangiovesa. Od proizvođača do proizvođača se razlikuje koje sorte će se i u kojem postotku koristiti, te se tako i razlikuje stil svakog vina.

Neka od najpoznatijih supertoskanaca su Sassicaia, Ornellaia,Masseto, Solaia, Tignanello, Sammarco, Grattamacco, Cepparello i mnoga druga.

Proizvođači vrijedni preporuke:

 • Barone Ricasoli

 • Frescobaldi
 • Isole o Olena
 • Ruffino
 • Le Massa
 • Badia a Coltibuono
 • Melini
 • Antinori