Vina Slovačke u našim čašama

 

Jedan ljetni dan 2018. Pupitres je posjetilo Veleposlanstvo Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, u društvu nekoliko vinara. Bila sam presretna i jako zahvalna na toj posjeti.

Jelena Šimić Valetnić, Veleposlanstvo Slovačke

Na fotografiji: bivši Veleposlanik Slovačke Republike u RH g. Juraj Priputen, gospodarstveni savjetnik Veleposlanstva Slovačke u RH Jan Štark, sa vinarima Pavelka i Janušik, Jelena Šimić Valentić, sommelierka i osnivačica Pupitresa, prvog boutiqua vinske kulture u Hrvatskoj

 

Slovačka vina nisam nikada kušala u Hrvatskoj. Niti sam ih ikada vidjela na policama naših vinoteka. Uvijek je to bio susret, kušanje,  na velikim festivalima i koji bi ostao zabilježen na stranicama deseteka bilježnica koje vjerno čuvam kao uspomenu na sva vina svijeta koja su proputovala kroz moje nepce. I tu je ostalo.

Nekoliko dana kasnije, nakon ugodne posjete u Pupitresu  stiglo je oko dvadesetak boca vina iz Slovačke od vinarije Pavelka  & Syn od glavnog enologa i vinara Milana Pavelke. Dostavio ih je sam gospodin  Jan Štark, gospodarstveni savjetnik Veleposlansva Slovačke u Zagrebu sa širokim osmijehom na licu.

Veleposlanika Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Peter Susko i  Jelena Šimić Valentić,sommelierka i osnivačica Pupitresa -boutiqua vinske kulture

Jan Štark, Jelena Šimić Valentić

 

Bila sam jako zahvalna na divnom poklonu. Ali, kako kušati vina sama? Ne dolazi u obzir. Tada sam osjetila da bi ta vina trebala kušati sa svojim kolegama sommelierima kako bi zajedno istražili Slovačku i razgovorali o potencijalu slovačkih vina na hrvatskom tržištu. Kako bi kušali neka od njihovih autohtonih sorti grožđa, upoznali regije, istraživali zajedno vrline vina. Kako bi naše impresije podijelili sa konzumentima. Sa ljubiteljima vina. Jer, to je i je najljepše kad podijeliš ono što te veseli i što ti se sviđa sa ljudima koji dijele istu strast. To je bila sjajna zamisao koja se pretvorila u stvarnost.

Nekoliko tjedana kasnije, točnije danas, na kišni dan kraja listopada 2018 kušali smo 19 uzoraka vina koja su nas potpuno oduševila. Sva vina su bila sjajna i izvrsna vrijednost za novac. Neke od sorti grožđa s kojima su se neki od nas i prvi put susreli bila su apsolutno iznenađenje. Sigurna sam da će svatko od nas  našim dragim vinoljupcima dalje širiti i  približiti Slovačku kao vinsku zemlju koja itekako zaslužuje biti na policama najboljih vinoteka kod nas.

Kušali smo vina vinarije Milana Pavelka.

 

Milan Pavelka jedan je od najboljih i najpoznatijih vinara u Slovačkoj. Od 1995. godine proizvodi vino na  50 hektara vinograda koji se nalaze na raznim područjima  regije  Pezinok koji se nalaze u Malom Karpatsko-Malokarpatskom vinogradarskom području. Kušali smo tri linije vina. Prva linija su bila vina Chateau Zumber koja su vrlo elegantna, voćna, sveža, pitka vina. Druga linija Pavelka, je srednja linija vina gdje su vina na nas ostavila vrlo pozitivan i ugodan utjecaj. Njihova premium linija Paves su vina u kojima se uživa u posebnim trenutcima. Vrlo zrela, moćna i kompleksna vina.  Sva vina su se pokazala kao izvrstan omjer kvalitete i cijene.

Vina koja smo kušali:

 1. Pjenušac Pavelka Blanc de blancs Methode Traditionnelle
 2. Chateau Zumberg Muller Thurgau 2017
 3. Chateau Zumberg Rizling vlašsky 2017
 4. Chateau Zumberg Rizling rynsky 2017
 5. Chateau Zumberg Veltlinske zelene 2017
 6.  Chateau Zumberg Iršai Oliver 2017
 7.  Pavelka Veltlinske zelene 2017
 8. Pavelka Rizling rynsky 2017
 9. Pavelka Rizling vlašsky 2017
 10.  Pavelka Pinot Blanc 2016
 11. Pavelka Pinot Gris 2017
 12. Pavelka Palava 2017
 13. Pavelka Chardonnay 2017
 14. Paves Cuvee (Chardonnay, Rizling rynsky,Muller Thurgau)
 15. Pavelka Frankovka Modra 2016
 16. Pavelka Trojka ( Dornfelder, Frankovka Modra, Alibernet) 2016
 17. Pavelka Dunaj 2017
 18. Pavelka Alibernet 2017

Ono što bih posebno izdvojila i vina koja su me se jako dojmila su:

Iršai Oliver Chateau Zumberg 2017

Pinot Gris Pavelka 2017

Paves Cuvee ( Chardonnay Rizling rýnsky, Müller Thurgau)2015

Dunaj Pavelka 2017

 

Slovačka vina se proizvode najviše u južnom dijelu Slovačke na nešto više od 20 000 ha površine vinograda. Broji šest glavnih regija:

 

 • Južnoslovenská vinorodna regija – “South Slovak Wine Region”
 • Nitrianska vinorodna regija – “Nitra Wine Region”
 • Stredoslovenská vinorodna regija – “Central Slovak Wine Region”
 • Istočna (Východoslovenská ) vinorodna regija – “East Slovak Wine Region”
 • Vinorodna regija Tokaj – “Wine Region of Tokaj”
 • Malokarpatská vinorodna regija – (“Little Carpathians Wine Region”) na čijim vinogradima leže loze Pavelka vinarije.

 

Bijele sorte grožđa su puno dominantnije a neke od najznačajnih su: Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) ujedno i najrasprostranjenija bijela sorta grožđa, Rizling vlašský (Welschriesling ili Graševina), Müller-Thurgau, Rulandské biele (Pinot Blanc), Rizling rýnsky (Riesling), Pinot Gris ( Pinot Sivi ) , Palava, Tramín červený (Gewurztraminer) …

Crvene sorte grožđa zauzimaju manju površinu. Neke od najpoznatijih su: Alibernet, Dunaj (križanac Muscat Bouschet x Oport x St.Laurent), Frankovka modra (Blaufränkisch) – ujedno i najrasprostanjenija crvena sorta, Svätovavrinecké (St. Laurent), Rulandské modré (Pinot Noir)…

 

Hvala od srca Veleposlanstvu Slovačke da divnom susretu, povjerenju te posjeti. Sigurna sam da ovo nije naš prvi susret te kao sommelierka bit će mi posebno drago širiti iskustvo s vinima Slovačke svim zaljubljenicima u vino kroz Vinske škole Jelene Šimić Valetnić, pod okriljem Pupitresa, boutiqua vinske kulture a i šire. Jer, vina Slovačke to zaslužuju. A i stoga, jer, vino je radost!

 

Hvala vam dragi kolege, prijatelji na odazivu da se pridružite na divnom jutarnjem upoznavanju sa vinima Slovačke. Osmijeh na vašim licima mi govori sve.

Ukoliko i vi, dragi ljubitelji vina,  želite kušati vina Slovačke, pozivam vas da se prijavite na radionicu vina koja će se održati u četvrtak 08.11.2018. s početkom u 18h u Pupitresu.