Polaznici Vinske škole često me pitaju koje čaše za vina koristim, kakav otvarač, čiji dekanter? Koliko vinskih frižidera imam? Kako izgleda vinoteka u mom domu? Kako čuvam svoja vina i njegujem ih? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možete pronaći u ovom tekstu. A, čim ste tu, znači da vas jako zanima kako izgleda „vinoteka“ u domu jednog sommeliera.

Kao sommelier često na moju kućnu adresu stižu vina iz cijele Hrvatske, što ih vinari šalju da ih kušam. Od svojim poslovnih partnera i klijenata često znam dobiti vino na poklon. Nakon deset godina rada s vinom u mom domu se može pronaći i nekoliko stotina butelja vrhunskih vina. Kako je to mali obiteljski stan u kojem je do prije dvije godine simbol stana bilo upravo vino, centar pažnje mu je preuzeo naš dvogodišnji sin kojemu je sada u stanu sve predodređeno. Konkretnije, njegovim igračkama. Nije nikada imalo smisla kupovati vinski frižider ili nekoliko njih, pa smo malu dječju sobu, koju sin još ne koristi preuredili u naš „vinski podrum“.

Bijela vina trošite.

Ne čuvajte ih više od 4 godine.

Barem ne većinu bijelih vina.

Čuvanje vina u vlastitom domu

Ako i vi, kao i ja, čuvate vina u vlastitom dom, važno je da vodite računa da u prostoriji s vinima nema prevelikog izvora sunca, odnosno topline. Ukoliko vam čep iz vina krene sam kliziti i izlaziti, to upravo znači da je bio na direktnom izvoru sunca. Pazite da temeratura ne oscilira previše, bitno je da je ujednačena. U nekim idealnim uvijetima temeratura u podrumima bi trebala iznositi između 12 i 15 ͦ C. Bitno je da su vam crvena arhivska vina položena vertikalno i da nisu na nekom bučnom mjestu gdje su učestale vibracije, na primjer u blizini rada motora zamrzivača.

Većina bijelih vina bi se trebala trošiti u periodu do četiri godine od godine berbe. Naravno, ima izuzetaka jako puno. Često kod svojih prijatelja koji me zovu u pomoć da raščistimo i pročešljamo etikete pronađem dosta vina koja su se odavno trebala popiti.

Svako vino ima svoju čašu

Svaka čaša ima svoje vino i u njoj najbolje dolazi do izražaja. Stoga je ponekad teško se odlučiti koju čašu u domu imati. Ako imate sreću, pa imate za susjeda sommeliera od kojeg možete uvijek izabrati i posuditi čaše za svaku vrstu vina, sretnik ste poput mojih dragih susjeda, pa ne morate kupovati baš sve stilove čaša za sva vina. Naime, naš dom je opremljen svim vrstama čaša. Najčešće koristim Bordeaux stil čaše, u kojeg mogu servirati gotovo sva vina, a kada uživamo u velikim vinima onda jako pazim na odabir čaše. Tako da imam čaše za šampanjac, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Burgundijske, univerzalne, čaše za slatka vina i mnoge druge. Dekanter je isto tako važan, tako da i on zauzima posebno mjesto na polici.

Neke od najpoznatijih kuća koja proizvode vrhunske čaše i dekantere su na primjer Zalto, Riedl, Spigelau i druge, koje možete pronaći i u Hrvatskoj u svim boljim vinotekama. Zalto su mi najelegantnije i najposebnije.

Vedrice za led i najbolju temperaturu vina

Šampanjac koji ste izvadili iz frižidera važno je održavati hladnim. U vedrci punoj leda i vode to će biti najjednostavnije. Ispod vedrice, uvijek stavite jednu pamučnu bijelu salvetu koja će upijati orošenu vodu koja klizi niz vedricu. Ukoliko nemate puno leda, uvijek je dobro staviti malo krupne soli u vodu koja će spriječiti da se led ne topi prebrzo i tako pomoći očuvanju idealne temperature koja bi trebala iznositi od 4 do 6 ̊C.

Čime otvoriti vino?

Gotovo u svakoj ladici u mojem stanu se može pronaći otvarač za vina. Volim profesionalne otvarače za vina, a najčešće koristim Pultexove. Svaki otvarač je u redu s kojim vam je jednostavno otvoriti vino, da baš ne lomite zglobove pokušavajući otvoriti bocu.

Drvene kutije za vina – višestruka upotreba

U sobi u kojoj se nalazi pravo malo vinsko carstvo sve vrvi kutijama za vino, toplih drvenih boja u različitim veličinama. Volim ih sakupljati i zgodne su za sve. Vrlo praktične. Od njihove prave namjene, gdje čuvam vina, pa sve do toga da postanu skrovište svim čudima igračaka koji se pronađu. A neke od njih su postale i „teglice“ za cvijeće.

Biblioteka – knjige o vinima

Vinske knjige su moja opsesija. Kolone i kolone knjiga po cijelom stanu. Obožavam knjige, a one koje me najviše osvoje čitam i po nekoliko puta.

Neke od knjiga koje bih vam preporučila za ulazak u svijet vina:

  • Joanna Simon – Velika knjiga o vinu
  • Ed McCarthy, Mary Ewing – Mullingan Vino za neupučene
  • Stuart Walton – The new ilustrated guide to Wine Hugh Johnson
  • Jancis Robinson – The world atlas of wine
  • Kevin Zraly ˈs Windows on the world complete wine course…