Prošloga petka, 7.10.2022. u Pupitresu je ispričana  posebna priča u čijim glavnim ulogama su se našla vina 45° paralele.

Kakva je radionica iza nas… iako smo znali da će ovo biti dragulj među našim radionicama, i sami smo se iznenadili kako nam je dobro bilo. Kušali smo osam različitih vina, potpuno različitih sorti, proizvođača, porijekla, koja ipak veže jedna stvar – a to je njihova geografska smještenost na 45° paraleli.

Jeste li znali da upravo ta paralela spaja najpoznatije vinske regije svijeta – talijanski Pijemont, francuski Bordeaux i dolinu Rhone, hrvatski Novigrad i Kutjevo te američki Oregon. Ova se paralela inače nalazi točno na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola, zatim i  diljem sjeverne Zemljine polutke označava baš  klimatska područja koja su idealna za uzgoj vinove loze, ali isto važi i za južnu polutku, jer se ispod Ekvatora također t na 45. paraleli nalaze i vinogorja  Novog Zelanda. Na ovoj geografskoj širini sunce je  je vidljivo 15 sati i 37 minuta tijekom ljetnog solsticija, a 8 sati i 46 minuta tokom  zimskog solsticija. Iako ste možda pomislili kako je ovo priča o meridijanima i paralelama, ipak smo večer proveli kušajući izuzetno unikatna vina sa posebnim pričama.

O kojim je vinima riječ?

  1. Kroz put u Lombardiu, talijansku pokrajinu uveo nas je elegantan i pjenušav početak uz Bellavista Grande Cuvee Alma Brut, sa područja Franciacorte, koji sadrži: 79% Chardonnay, 20% Pinot Nero i 1% Pinot Bianco. Bellavista radi najbolja pjenušava vina rađena klasičnom metodom u  Italiji. Vinogradi su na idealnoj ekspoziciji te posjeduju sve predispozicije kako bi iskazali sav potencijal ove regije. Tituliramo je kao – talijanska Champagna. Malo je reći kako je ovaj pjenušavi dragulj potpuno oduševio naše polaznike.
  1.  Zatim Krauthaker Graševina Mitrovac 2016. Kutjevačkog vinogorja pokazala nam je kako graševina i njezin velemajstor, naša legenda hrvatskog vinarstva i vinogradarstva Krauthaker može dati primjer izvrsnog zrelog vina. Bogata graševina, koncentriranog mirisa i snažnog punog okusa bila je sakrivena u foliji kako bi polaznicima dali na razmišljanje od kuda bi ovo veliko vino moglo biti. Kutjevo se ubraja se u jedno od najkvalitetnijih hrvatskih vinogorja, a vina koja ovdje nastaju pokazuju kako kutjevački terroir daje vina s kojima se možemo dičiti u svijetu. Sastoji se od oko 800 ha vinograda. Najveći dio zasada nalazi se na južnim padinama Papuka i Krndije na 200-350 nm .Uzgajaju se pretežno bijele sorte, a među njima je na prvom mjestu graševina. Kutjevo je izmamilo uzdahe.
  • 3. Pervino Gold 45, istarska Malvazija obitelji Peršurić iz 2018.godine iz vinograda Sveti Servul iz Novigrada koja je odležala  na talogu (sur lie),  2,5 godine u hrastovim bačvama i bačvama od akacije dala je predivno vino zlatno žute boje, bogatog i snažnog tijela, lijepog balansa. Zanimljiva malvazija koja je pokazala lijepi potencijal starenja.
  • 4. Pervino Red 45 Cuvée 2016  Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 25%, Teran 25%

 Iz vinograda  Celega u  Novigradu čija je maceracija trajala  30 dana s kontroliranom temperaturom u inox tankovima fermentacija uz malolaktičnu  fermentaciju vino je  odležavalo  24 mjeseci u hrastovim bačvama. Odležana malvazija Gold 45 i odležani cuvée Red 45 dolaze iz vinograda koji se nalaze na 45. sjevernoj paraleli iz točno 45 redova smještenih na padini uz more i obasjanih suncem.  Zahvaljujući toj paraleli  Novigrad ima čast uživati u sva četiri godišnja doba. Zimskoj rezidbi slijedi proljetno pupanje, nakon kojeg dolazi ljetno stvaranje i sazrijevanje ploda sve do jesenske berbe. Možda upravo u broju 45 leži tajna vina Gold 45 i Red 45 koja na najbolji mogući način naglašavaju posebnosti vina koja smo kušali

5. Maison Les Alexandris Crozes-Hermitage 2020. stopostotni Syrah oduševio nas je svojom mladošću i poletnošću.  Ovo vino otkriva posebno zavodljiv nos, sa suptilnom mješavinom aroma sitnog crvenog voća. U okusu se otvara iskrenim napadom prije nego što se otkrije finoćom i ravnotežom te prekrasnom svježinom i okruglim, baršunastim taninima, savršeno omekšanim odležavanjem u drvenim bačvama iako smo se složili kako će za par godina ovo vino doživjet svoju puninu. vinograd Crozes-Hermitage leži na lijevoj obali Rhône, između apelacija Hermitage i Saint-Joseph. Najranije vinove loze na ovom terroiru prvi su put uzgajane u rimsko doba. Njegovo ime dolazi od dva naziva mjesta: “Crozes”, od latinskog crucem, što znači “križ” ili “raskrižje”, i “Hermitage”, od latinskog heremitagium, što na engleskom znači “pustinja”. Odnosi se na brdo koje se uzdiže iznad Rhôna

6. Iznenađenje večeri za koje se tražila čašica više, a leži ipak na 44.paraleli i kojem nedostaje vrlo malo do 45.paralele  svakako je Gaja Sito Moresco Langhe 2019. – vino iz talijanskog Pijemonta, Barbaresca,  rubin crvena boje, sa dominantnim okusima višnje i šljive koje sadrži: 35% Nebbiolo, 35% Merlot i 30% Cabernet Sauvignon. Angelo Gaja je legendarni pijemontski vinar koji je inspirirao postojanje  našeg hrvatsko  nebbiola kutjevačkog kraja. Sito Moresco je dobio ime po obitelji koja je obrađivala ovo imanje od 25 hektara u Barbarescu prije nego što ga je kupila obitelj Gaja, što je poklon ljudima i tradiciji koji su mu prethodili. To doslovno znači mjesto Moresco, prema prezimenu Giovannini Moresco.

Fazani su prikazani na etiketi Sito Moresca u znak sjećanja na prekrasne ptice koje nastanjuju šume u blizini vinograda GAJA

7. Veliko veselje s hrvatskim potpisom svakako je bio i Krauthaker Nebbiolo, koji je proizveden u samo 660  boca  te se zato smatramo pravim sretnicima što smo ga kušali. Vino je snažno, moćno, iznimne kvalitete i vrijednosti. Sačuvali smo još samo dva dragulja i čuvamo ih za naše slijedeće radionice. Nebbiolo odlično podnosi zimsko i proljetno smrzavanje od svih sorata je najotporniji, a otporan je i na jesensku trulež. Trpi visoku vlagu, ona mu ne šteti pokožici. To je sorta koja ima najviše vegetacijskih dana, prva pupa a zadnja se bere. Čak i u lošijim godinama daje dobra vina. Mana – neotporan na perenosporuFrancuskog porijekla

8. 45.paralela nas je odvela na posljednje vino večeri u Bordeaux regiju točnije na desnu obalu Bordeauxa u Blaye Côtes de Bordeaux. Kušali smo divan Chateau Haut-Vigneau Blaye 85% Merlot 15% Caberbnet sauvignona vinara VINCENT LEMAITRE

Čije se imanje nalazi  u blizini Gironde koje je kupio  1636. vitez i kraljev savjetnik. Trezveno elegantna palača okružena je vinovom lozom, uključujući 2,5 hektara. Divan, elegantan i istovremeno moćan Bordeaux.

Među    nama na ovoj radionici bio je i prijatelj Pupitresa, vinski novinar Vito Andrić, koji je cijeli svoj život, više od 55 godina posvetio kušanju vina i koji je za posljednje vino naše večeri rekao „Volio bi da mi ovo bude posljednje vino koje ću piti u svom životu“ – vjerujemo kako je to upravo pravi opis svih naših vina.  

Iako je svako od ovih vino jedinstveno, ipak smo se na kraju radionice složili kako se ipak nešto krije u toj 45° paraleli, a to je da su sva ova vina – VRHUNSKA VINA.

Nadamo se kako ćemo uskoro ponoviti ovu vinsku priču, zato nas pratite na našim društvenim mrežama Facebooku i Instagramu kako biste na vrijeme stigli rezervirati mjesta za naše jedinstvene radionice, kao što je bila ova.

Ukoliko i vi želite imati jedinstveno iskustvo kušanja i upoznavanja svih tajni vina – naša vrata su vam uvijek otvorena. U nastavku vam donosimo sva događanja koja nas očekuju kroz listopad, a za sve dodatne informacije možete nam se javiti na pupitres@pupitres.hr