Priroda je stvorila mnoga umjetnička djela, a zasigurno jedno od meni najdražih je šampanjac. Kako nam stižu blagdani i dani u kojima osim što uživamo u kuhinjama spravljajući najdraže nam božićne i novogodišnje recepte, nazdravljamo uz najdraži nam napitak – pjenušavo vino.  Kako ne nazdraviti najsnažnijim simbolom slavlja i dobre energije – šampanjcem?

Potpuno se slažem sa slavnom Lily Bollinger. Jedno od najljepših iskustava radeći u restoranu kao sommelier, je otvarati bocu šampanjca i veselo nazdravljati s gostima. Osjetiti njihovu radost kada ga piju, i vidjeti sjaj u očima. Kada ne znaju s čim započeti objed ili s čim ga završiti, ili kada trebaju samo pauzu između obroka, uvijek je odlična preporuka pjunašavo vino. Najveći je užitak promatrati sretnog i ispunjenog čovjeka, a šampanjac uistinu i djeluje tako na ljude.

„Pijem šampanjac samo kad sam sretna i tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama. Kada imam društvo, pijem ga obavezno. Pijuckam ga kada nisam gladna, a pijem ga kada jesam. Inače ga ne pijem nikada, osim ako sam žedna.”

Lily Bollinger

Šampanjac doziva sreću i bolje dane

Držeći čašu šampanjca zaiskri ljepota kapljica koje se slijevaju kao mali biserčići niz čašu. Ti isti biserčići označavaju zahvalnost, zaborav od svega lošeg i vuče ka stazi dobroga života. Što svi želimo u novoj godini koja je ispred nas, šampanjac nas na to podsjeti. Otvarajući bocu danima ispred nas dajemo poseban značaj i svečanost. Podižemo čašu i otkrivamo njegove tajne prilikom svakog slavlja, rođenja djeteta, godišnjice braka, slavlja Božića ili Nove godine. Uz svaku radost slavljenja podižemo u zrak taj plemeniti napitak svima tako drag.

Obzirom da nam se bliži vrijeme darivanja, nema ljepšeg poklona nego boca pjenušavog vina koji će stvoriti teatralni prasak otvarajući ga. Pjenušavo vino uvijek iznova pokazuje svoju reskost i bogatsvo kada ga ispijamo, a naša vrata otvora radostima darivanja obavijena igrom mjehurića u čaši.

Što je šampanjac, a što nije?

Šampanjac je pjenušavo vino iz francuske sjevernoistočne regije Champagna. Jedno je od najcjenjenih vina u svijetu. Koristimo ga u svim prilikama. Bilo da želimo nazdraviti posebnom trenutku, otvoriti ga za rođendan ili doček Nove godine, uvijek obilježava vrijeme na poseban način. Proizvodi se od sorti grožđa Pinot noir, Chadonnay i Pinot meunier. Grožđe zbog izuzetno hladne klime ne može postići puno zrelost, te od tuda nam dolazi izražena svježina u šampanjcima. Najbolje zone u regiji Champagne za uzgoj tih sorti grožđa su : Valle de la Marne, Côte de Blancs te Montagne de Reims. Šampanjac se proizvodi Methodom traditonale, poznatom još kao i Šampanjska metoda ili Methoda classic.

Šampanjac možemo nazivati jedino pjenušavo vino koje nam dolazi iz regije Champagne. Svi ostali, ovisno iz kojih krajeva svijeta i vinorodnih regija dolaze, nose drugačiji naziv.

Vrijedi li šampanjac sve te novce?

šampanjac čaše

Šampanjac je skup iz više razloga ali neki od najvažnijih su metoda kojom se proizvodi, te terroir. Vinari iz Champagne razvili su i usavršili Šampanjsku methodu koja je jako zahtijevna. Postupak te metode zahtijeva dvije jako važne uloge. Prva je proizvodnja baznog vina iz osnovnih sorti grožđa ili pojedniačno, te druga izuzetno važna faza je sekundarna fermentacija baznog vina u boci.

Sekundarna fermentacija zahtjeva puno vremena i posvećenosti samom vinu te obuhvaća između ostalog, tehnike remuaga – okretanja boca, te degorgamenta – izbacivanja sedimenta iz vina, te dodavanje ekspediconog likera. Svaki od tih koraka je izuzetno bitan te doprinosi finoći šampanjca.

Terroir igra jednu jako važnu ulogu te svakako doprinosi skupoći šampanjca. Hladna klima potpomaže postizanju velikih kiselina koje su idealne za šampanjac. Tlo kreda doprinosi mineralnosti te je idealno za uzgoj Chardonnaya, Pinot Noira i Pinot Meuniera. Veliku ulogu ima i čovijek, položaji vinograda, tradicija te tehnologija kojom se koriste.

Koji su važniji stilovi šampanjaca?

  • Non Vintage champagne
  • Vintage champagne
  • Prestige Cuvee Champagne
  • Blanc de blancs Champagne
  • Blanc de noir Champagne
  • Rose Champagne
Non Vintage šampanjci se najvišeproizvode te se pri proizvodnji miješaju različite sorte grožđa iz različitih godina berbe. Vintage šampanjce dolaze iz pojedinačnog vinograda i imaju oznaku berbe koja se ističe jer je ta godina bila posebno dobra.

Primjer Vintage šampanjca smo imali na radionici, fantastičan Taittinger Brut Millesime 2005. Presige Cuvee šampanjci su uvijek Vintage šampanjci koji duže staraju i koji su napravljeni od najboljeg grožđa. Količinski ih je vrlo malo te stoga su jako skupi. Neki od Prestige Cuvee šampanjaca su npr. Cristal kuće Luis Roedere ili Dom Perignon Moët & Chandon.

Kako prepoznati dobro pjenušavo vino u čaši?

Kušajući pjenušava vina u čaši promatramo debljinu mjehurića, broj mjehurića te trajnost mjehurića. Što nam je debljina mjehurića sitnija, broj mjehurića brojniji te trajnost postojanija govorimo o vrhunskom pjenušavom vinu.

Dobar, vrhunski šampanjac mora biti rezak,skoro na rubu oporosti ako se radi o jako suhom šampanjcu,svjež, kremast, okusom podsjećati na kvasce, kruh prepečenac, brioš kekse. Mora biti uravnotežen i izvrsne kakvoće. Primjer elegantnog šampanjca je Taittinger.

Idealna čaša je fluta/flauta/truba, koja osigurava invaziju i protok mjehurića te iznosi bouqet i naglašava senzacije šampanjca.

Bilo bi dobro izbjegavati prevelike oscilacije temperature, pogotovo ako poslužujete pjenušavo vino koje je pretoplo doći će do velike nagle pjenušavosti i kipljenja.

Idealna temperatura za posluživanje pjenušavih vina je između 6 i 8 ̊C.

kako prepoznati dobar šampanjac

Koja su ostala pjenušava vina?

U Francuskoj pored šampanjaca proizvode se odlična pjeušava vina koja možete prepoznati po nazivu Cremant. Postoje i druga fantastična pjenušava vina koja se najčešće piju kao aperitiv. Neka od najpoznatijih su Prosecco, Sekt, Cava i drugi. Prosecco se proizvodi od istoimene sorte grožđa koji se proizvodi kao frizzante vino, to jest blago pjenušavo vino ili kao spumante, pjenušavo vino. Vrlo je voćan i pitak. Ekvivalent proseccu je španjolska Cava koja najčešće dolazi iz Penedesa, okusom je puno mekanija i jeftinija od šampanjca. Njemački Sekt je laganiji od svih i obično je u slatkoj varijanti. Australija proizvodi pjenušac od shiraza koji je jako bogat i zreo.

Koji šampanjac kupiti?

Mnoga se imena kriju i pamte iza odličnih šampanjaca što nam vinari i vinogradi daruju. Najveće vinarske vještine kriju se iza velikih žena koje su u Francuskoj, ostajući udovice za vrijeme Napoleonskih ratova, pune samopouzdanja krenule u vinski biznis.

Veuve ClicQuot, Lily Bollinger, Mathilde – Emile Laurent – Perrier, Louise Pommery samo su neka od velikih imena koje su žarile šampanjskom industrijom. Njihova hrabrost, intuicija i oštrina za prave poslovne poteze zadužena su za darovano nam šampanjsko carstvo.

Neki od najboljih šampanjaca na našem tržištu su:

Taittinger, Jacquesson, Deutz, Billecart – Salmon, Veuve Clicquot, Henriot, Moët &Chandon,Bollinger, Louis Roederer, Pommery, Lanson, Bruno Paillard….

Taittinger champagne

Što ako mi ne odgovara okus šampanjca?

champagne billecart
Uvijek možete probati pjeunašava vina iz toplijih krajeva svijeta u kojima su izraženije sekundarne i primarne arome, gdje više do izražaja dolazi voćnost i koja nemaju jako izražene kiseline. Takvi pjenušci su najčešće rađeni Methodom u tankovima ili Asti Spumante. Ako ste početnik, krenite sa slađom varijantom. Fantastičan je za početak Moscato Tenuta St. Anna.

Želite li bolje upoznati šampanjce?

Ovaj vodič kroz šampanjce i pjenušava vina je bio opsežan, ali na kraju niste kušali niti jedan od njih. Stoga vam u mjesecu prosincu nudim čak dvije prigode i dvije vinske radionice na kojima ćemo se baviti samo šampanjcima.

Želite li saznati više ili jednostavno gledati kako se mjehurići perlaju u čašama i uživati dok vam klize niz grlo, prijavite se na jednu od njih:

Luksuzna vinska večer – Šampanjci 15. 12. 2015. – INFORMACIJE I PRIJAVE

Luksuzna vinska večer – Šampanjci 17. 12. 2015. – POPUNJENO!

Vidimo se! Vinska škola Jelene Šimć Valentić