Potpuno se slažem sa slavnom Lily Bollinger. Jedno od najljepših iskustava radeći u restoranu kao sommelier, je otvarati bocu šampanjca i veselo nazdravljati s gostima. Osjetiti njihovu radost kada ga piju, i vidjeti sjaj u očima. Kada ne znaju s čim započeti objed ili s čim ga završiti, ili kada trebaju samo pauzu između obroka, uvijek je odlična preporuka pjunašavo vino. Najveći je užitak promatrati sretnog i ispunjenog čovjeka, a šampanjac uistinu i djeluje tako na ljude.
„Pijem šampanjac samo kad sam sretna i tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama. Kada imam društvo, pijem ga obavezno. Pijuckam ga kada nisam gladna, a pijem ga kada jesam. Inače ga ne pijem nikada, osim ako sam žedna.”
Lily Bollinger
Šampanjac doziva sreću i bolje dane
Obzirom da nam se bliži vrijeme darivanja, nema ljepšeg poklona nego boca pjenušavog vina koji će stvoriti teatralni prasak otvarajući ga. Pjenušavo vino uvijek iznova pokazuje svoju reskost i bogatsvo kada ga ispijamo, a naša vrata otvora radostima darivanja obavijena igrom mjehurića u čaši.
Što je šampanjac, a što nije?
Šampanjac možemo nazivati jedino pjenušavo vino koje nam dolazi iz regije Champagne. Svi ostali, ovisno iz kojih krajeva svijeta i vinorodnih regija dolaze, nose drugačiji naziv.
Vrijedi li šampanjac sve te novce?
Šampanjac je skup iz više razloga ali neki od najvažnijih su metoda kojom se proizvodi, te terroir. Vinari iz Champagne razvili su i usavršili Šampanjsku methodu koja je jako zahtijevna. Postupak te metode zahtijeva dvije jako važne uloge. Prva je proizvodnja baznog vina iz osnovnih sorti grožđa ili pojedniačno, te druga izuzetno važna faza je sekundarna fermentacija baznog vina u boci.
Terroir igra jednu jako važnu ulogu te svakako doprinosi skupoći šampanjca. Hladna klima potpomaže postizanju velikih kiselina koje su idealne za šampanjac. Tlo kreda doprinosi mineralnosti te je idealno za uzgoj Chardonnaya, Pinot Noira i Pinot Meuniera. Veliku ulogu ima i čovijek, položaji vinograda, tradicija te tehnologija kojom se koriste.
Koji su važniji stilovi šampanjaca?
- Non Vintage champagne
- Vintage champagne
- Prestige Cuvee Champagne
- Blanc de blancs Champagne
- Blanc de noir Champagne
- Rose Champagne
Primjer Vintage šampanjca smo imali na radionici, fantastičan Taittinger Brut Millesime 2005. Presige Cuvee šampanjci su uvijek Vintage šampanjci koji duže staraju i koji su napravljeni od najboljeg grožđa. Količinski ih je vrlo malo te stoga su jako skupi. Neki od Prestige Cuvee šampanjaca su npr. Cristal kuće Luis Roedere ili Dom Perignon Moët & Chandon.
Kako prepoznati dobro pjenušavo vino u čaši?
Dobar, vrhunski šampanjac mora biti rezak,skoro na rubu oporosti ako se radi o jako suhom šampanjcu,svjež, kremast, okusom podsjećati na kvasce, kruh prepečenac, brioš kekse. Mora biti uravnotežen i izvrsne kakvoće. Primjer elegantnog šampanjca je Taittinger.
Idealna čaša je fluta/flauta/truba, koja osigurava invaziju i protok mjehurića te iznosi bouqet i naglašava senzacije šampanjca.Bilo bi dobro izbjegavati prevelike oscilacije temperature, pogotovo ako poslužujete pjenušavo vino koje je pretoplo doći će do velike nagle pjenušavosti i kipljenja.
Idealna temperatura za posluživanje pjenušavih vina je između 6 i 8 ̊C.
Koja su ostala pjenušava vina?
Koji šampanjac kupiti?
Mnoga se imena kriju i pamte iza odličnih šampanjaca što nam vinari i vinogradi daruju. Najveće vinarske vještine kriju se iza velikih žena koje su u Francuskoj, ostajući udovice za vrijeme Napoleonskih ratova, pune samopouzdanja krenule u vinski biznis.
Veuve ClicQuot, Lily Bollinger, Mathilde – Emile Laurent – Perrier, Louise Pommery samo su neka od velikih imena koje su žarile šampanjskom industrijom. Njihova hrabrost, intuicija i oštrina za prave poslovne poteze zadužena su za darovano nam šampanjsko carstvo.
Neki od najboljih šampanjaca na našem tržištu su:
Taittinger, Jacquesson, Deutz, Billecart – Salmon, Veuve Clicquot, Henriot, Moët &Chandon,Bollinger, Louis Roederer, Pommery, Lanson, Bruno Paillard….
Što ako mi ne odgovara okus šampanjca?
Želite li bolje upoznati šampanjce?
Želite li saznati više ili jednostavno gledati kako se mjehurići perlaju u čašama i uživati dok vam klize niz grlo, prijavite se na jednu od njih:
Luksuzna vinska večer – Šampanjci 15. 12. 2015. – INFORMACIJE I PRIJAVE
Luksuzna vinska večer – Šampanjci 17. 12. 2015. – POPUNJENO!
Vidimo se!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.