BILJEŠKE O VINU – WINE TASTING NOTES

bilješke o vinu

BILJEŠKE O VINU

Wine tasting notes

uspomenom  zabilježen doživljaj vina

Limitirano, dvojezično  izdanje (engleski – hrvatski) od 400 komada, ručno šivane korice od eko kože,  dva u jednom: detaljan vodič kroz kušanje vina i radna bilježnica za impresije – novi
poslovni pothvat sommelierke Jelene Šimić Valentić oduševio vinske profesionalce i amatere

za zaljubljenike u vino, za pasionirane, za štovatelje, za obožavatelje, za entuzijaste…

Bilješke o vinu je radna bilježnica u obliku knjige autorice Jelene Šimić Valentić, namijenjena za svakog pasioniranog  ljubitelja vina  i  onog  koji će to tek postati. Sadrži u sebi „Vodič kroz kušanje vina“ i „Bilješke o vinu“ koji su  kreirani na način da vinoljupca vode kroz degustaciju  korak po korak tijekom organoleptičke analize vina.  Na taj se način uspomenom bilježi doživljaj svih dvjesto kušanih vina i postaje  boljim i vrsnijim kušačem. Bilješke o vinu je dvojezična (hrvatski– engleski) radna bilježnica. Vodič za bilješke o vinu je limitirana edicija od 400 primjeraka, rađena  sa puno pažnje i ljubavi, ručno šivana u jednoj maloj obiteljskoj tiskari Zrinka & Denis. 

Svaki vrhunski vinski profesionalac i svaki istinski ljubitelj vina  vodi bilješke o vinu.

Stalnim vođenjem bilješki o vinu stječete dobru naviku koju vrlo lako usvajate te  na taj način usavršavate, oplemenjujete  i obogaćujete  svoj vinski rječnik. Stavljate fokus na vino služeći se svim osjetilima. Tako trenirate  i vježbate okusne i mirisne pupoljke  te postajete vrhunski poznavatelj vina.

bilješke o vinu

bilješke o vinu

Ukoliko želite rezervirati svoj primjerak Vodiča za bilješke o vinu , javite se Jeleni na e mail: jelena@pupitres.hr ili je nazovite na broj: 098/165 8073

Vodič za bilješke o vinu je u prodaji  te ukoliko želite Vaš primjerak, javite nam se na e mail: jelena@pupitres.hr Cijena priručnika  iznosi 39,15 EUR(295 kn)  s uključenim porezom. Kupnju realizirate na način da izvršite uplatu na naš IBAN: HR9224020061100804521 Pupitres d.o.o. u iznosu 39,15 EUR(295 kn)  s opisom:  Bilješke o vinu. Troškovi dostave nisu uključeni u cijenu te iznose 5,17 EUR  ( 39 kn ) ukoliko je dostava unutar RH. Bilješke o vinu možete  preuzeti i  osobno u Frankopanskoj 1 u Zagrebu u našem Pupitresu. 

Vodič za bilješke o vinu sadrži

Prvi dio radne bilježnice sadrži kratki Vodič za kušanje vina  koji ti pomaže analizirati vino promatrajući vino osjetilom vida, njuha i okusa. Jednostavnim rječnikom,  vodi te  korak po korak, kako bi što temeljitije napravio bilješke o kušanom vinu.  Tako treniraš, vježbaš  i usmjeravaš fokus na samo vino. Usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj vina dublji. Pomaže ti zabilježiti impresije kušanog vina te ćeš na jednom  mjestu  imati spremljeno dvjesto kušanih vina.

Drugi dio radne bilježnice sadrži sto stranica obostrano Bilješke o vinu u kojima vodiš uspomenom zabilježen doživljaj vina.

Sadrži:  Osnovni podatci o kušanom vinu; ime vina, proizvođač, sorta grožđa, zemlja, regija, vinograd. Promatranje vina vidom; boja, viskoznost, bistroća, pjenušavost. Promatranje vina nosom; kakvoća mirisa, kompleksnost, arome, intenzitet mirisa. Promatranje vina osjetilom okusa; prvi utisak vina, šećeri, kiseline, mineralne soli, alkoholi, kiseline, tanini, tijelo vina i trajnost okusa. Impresije vina; serviranje vina, razina kvalitete vina, potencijal starenja vina, cijena vina, moja ocjena vina, gdje i s kim kušam vino. Tako možeš voditi bilješke o dvije stotine kušanih vina. 

Na kraju radne bilježnice nalazi se mali džep u kojem se nalazi plastificirani Vodič za kušanje, tako da ga svaki put možeš iznova i iznova koristiti, bez straha da će se brzo potrošiti ili uništiti od kapljica vina i čestog korištenja. Bilješke o vinu su limitirana edicija sa jedinstvenim brojem izdanja.

 

bilješke o vinu pupitres

Osvrti na Bilješke o vinu

 

Kad je riječ o Jeleni Šimić-Valentić ne mogu, zamolbi usprkos, napisati samo nekoliko riječi o njenom novom projektu, nego, oprostit ćete mi, moram opisati i pohvaliti i samu autoricu. Ponajprije kao osobu. Jer, takvo veselje, optimizam, entuzijazam, marljivost i pozitiva – ne susreću se često. I još samo kratko o nama dvjema: klik na prvu koji se nikad nije promijenio i „pokvario“, pa čak ni onda kad nam se neke planirane suradnje nisu ostvarile. Ukratko – dogodilo se prijateljstvo. Njen je životni odabir i put vezan uz vino, tu plemenitu tekućinu i taj zanimljiv, kompleksan i nadasve kompetitivan svijet, koji je i meni blizak i u kojem se, osnivanjem WOW-a, krećem već punih deset godina – nerijetko i sama krčeći neke nove puteve za žene u tom biznisu. Očito nam je objema suđeno da u mnogočemu budemo prve (što nije uvijek ni lako a ni dobro). Ili, kako je to netko jednom pametno rekao: nije važno biti prvi (iako se oni obično pamte), nego imati dobar tajming. A ona ga ima! Impresivan je podatak o njenih 800 vinskih radionica, a još je impresivnije prisustvovati bilo kojoj od njih. Jer uvijek tu ima i smijeha i veselja; razdraganosti ali i novih saznanja; finih kapljica i radosnih lica. 2017. sam se zajedno s njom veselila kad je od radosti i ganuća plakala na otvorenju svog wine bara Pupitres, a sad se zajedno s njom radujem njenom novom projektu – Vodiču za bilješke o vinu. Prvo – Bravo!, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem: bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo i posljednje, ali ne najmanje važno: vodič je sofisticiran, „bespoke“, personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je. Kad se samo sjetim koliko sam puta dojmove o vinu žvrljala na podlošcima, salvetama, papirićma, u notese koje sam kasnije izgubila… Sada su otišli u prošlost! Živio Vodič za bilješke o vinu by Pupitres & by Jelena Šimić Valentić! Svaka joj čast!

 

Sanja Muzaferija, novinarka, ljubiteljica vina, osnivačica udruge WOW – žene i vino i festivala ružičastog vina PINK DAY

Draga Jelena

Izuzetno mi je drago da si uspješno završila ovaj projekt na kojem si radila. S obzirom da su nam sommelierske karijere počele gotovo u isto vrijeme, izuzetna mi je čast da smo u istoj generaciji.  Tvoja energija, entuzijazam je uvijek pozitivno zračio. Tvoje vinske škole kojih je bilo vise od 800, su izuzetno bitne  jer  su  mnogobrojni polaznici mogli  čuti, naučiti i doživjeti pravu ljubav prema plemenitoj kapljici koju imaš u sebi. Vodič za bilješke o vinu jedva čekam primiti u svoje ruke, zato što znamo koliko je bitno arhivirati kušana vina, te imati trag o njihovoj organoleptici. Vodič za bilješke o vinu  je izuzetno koristan za profesionalce, ali isto tako amaterima dosta olakšava sam ulazak u svijet vina. Na kraju,  iskrene čestitke povodu izlaska istog te se nadam i vjerujem  da će nam Pupitres još dugo živjeti te iznjedriti bezbroj super projekata.

Uzdravlje

Sinisa Lasan, sommelier

ASI Gold Certificate
Advanced Sommelier, CMS
WSET 3
National Champion 2019. 2017. 2014.
 

Jelenu poznajem  sa sommelierskih natjecanja gdje smo se iskreno nadmetali, učili jedni od drugih i veselili se dobrim rezultatima. Taj entuzijazam koji nosi u sebi je naprosto prirodno u njoj. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči i istražuje svijet vina kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva slijepo za sebe već ga rado dijeli sa svim vinoljupcima. Vodič za bilješke o vinu će pomoći svakom ljubitelju  vina da što bolje upozna vino koje kuša, koje vrline da traži u njemu i što je to što trebamo prepoznati u vinu. Bravo, Jelena! Nakon što ti je zabranjen rad u vinskom baru,  ti si znala primiti udarac života i nakon toga si izašla još jača i krenula dalje. Ponosan sam na takve ljude i na  tebe jer nikad ne posustaješ. 

 

Darko Lugarić, predavač i sommelier Hrvatskog sommelierskog kluba, najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2014.

 

Dear Jelena,
 

U svijetu ima raznih a sada ga ima i Hrvatska, zahvaljujući Jeleni. Vinski vodič i  priručnik za pohranjivanje dojmova pri kušanju i istraživanju novih vina. Vrlo važno za osobni razvoj u senzoričkoj, organoleptičkoj analizi je memorirati sve kušano te uspoređivati vrijednosti. U brzom tempu života nije lako sve memorirati i zato svakako preporučujem Jelenin vodič – priručnik u koji možete pohraniti 200 svojih kušanja na jedno mjesto i sačuvati uvijek lijepe uspomene vezane na vino.

Winely Yours…

Mario Meštrović

Sommelier with international A.S.I.diploma – certificate GOLD

HSK Commissioner for Zagreb 
Executive board member
Decanter World Wine Awards judge
Owner of Restaurant Kaiser

 

Vodiču za bilješke o vinu je u prodaji te ukoliko želite Vaš primjerak, napravite prednarudžbu kod Jelene. Cijena priručnika iznosi 39,15 EUR ( 295 kn ) s uključenim porezom. Kupnju realizirate na način da izvršite uplatu na naš IBAN: HR9224020061100804521 Pupitres d.o.o. u iznosu  39,15 EUR (295 kn )  s opisom: Bilješke o vinu. Troškovi dostave nisu uključeni u cijenu te iznose  5,17 EUR (39 kn) ukoliko je dostava unutar RH. Bilješke o vinu  se može preuzeti osobno i u  Frankopanskoj 1 u Zagrebu.

 
Opis proizvoda:
Ime proizvoda: Bilješke o vinu / Wine tasting notes
Meki uvez, folijo zlatotisak naslovnica, bordo – smeđa boja, eko koža
120 gramski papir
širina: 200 mm, visina 267 mm
Vodič  – engleski – hrvatski jezik sa uvodom 
100 stranica za bilješke o vinu koje vodi kušač obostrano a  namijenjeno za organoleptičku analizu 200 vina
ekstra kazalo – Vodič za kušanje u obliku plastificiranog  umetka na zadnjoj stranici radne bilježnice ( u džepu )  
Cijena za  iznosi 295 kn sa PDV-om
Dostava / isporuka se dogovora u suradnji sa naručiteljem proizvoda