UPOZNAJTE PUPITRES
Pupitres je savjetodavni boutique na području vina i vinarstva,
ali i vrutak znanja i stručnosti na području svoje poslovne djelatnosti.

Jelena Šimić Valentić
Tko stoji iza Pupitresa? Osnivačica i idejna začetnica Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj, je sommelierka i konzultantica – Jelena Šimić Valentić. Jelena je odgovorna za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo kroz Vinsku školu koju provodi kroz zadnjih jedanaest godina postojanja tvrtke Pupitres d.o.o.
Sommelierka je s diplomom Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommeliere Internationale, te polaznik treće razine WSET –a (stručnog obrazovnog programa Wine and Spirits Education Trust) najprestižnije svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim alkoholnim pićima. 2022. godine na Sveučilištu u Zagrebu na Agronomskom fakultetu počinje pohađati jednogodišnji program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara te uspješno stječe Uvjerenje o osposobljavanju za poslove vinogradara i vinara te usvaja znanje o :
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
- Obrada i gnojidba
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina
- Berba i prerada grožđa
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
- Bolesti i mane vina
- Kušanje i ocjena vina
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu
Jelena ima osamnaestogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu te se pozicionirala kao vrhunski manager, radeći u vrhunskim ugostiteljskim objektima kao stručnjak u ugostiteljstvu i gastronomiji. Ljubav prema hrani i vinu gaji oduvijek, a posebno je veseli kuhanje i istraživanje vinskog svijeta kroz putovanja i druženja s vinarima i ljudima koji dijele istu strast.
Vlasnica je wine bara Pupitres koji je osnovan 2017. i nalazi se u Medulićevoj 12 u Zagrebu.
Autorica je knjige Bilješke o vinu. Knjiga je namijenjena za svakog pasioniranog ljubitelja/icu vina i onog koji će to tek postati. Sadrži u sebi „Vodič kroz kušanje vina“ i „Bilješke o vinu“ koji su kreirani na način da vinoljupca vode kroz degustaciju korak po korak tijekom organoleptičke analize vina. Na taj se način uspomenom bilježi doživljaj svih dvjesto kušanih vina i postaje boljim i vrsnijim kušačem. Bilješke o vinu je dvojezična (hrvatski– engleski) radna bilježnica.
Jelenina je želja da se gosti u Pupitresu osjećaju dobrodošlo, opušteno, zadovoljno i sretno. To i nju samu najviše čini sretnom.

Želimo pridonijeti osnaživanju kulture vina,
vinarstva i poboljšanju kvalitete života.
Pupitres se na tržištu želi afirmirati kao referentni centar znanja i edukacije o vinu, kroz inovativne i kreativne sadržaje namijenjene širokom krugu klijenata. Kao vrutak stručnog znanja i savjetodavni boutique, kroz individualizirane usluge i u suradnji s klijentima potpomažemo povećanje uspješnosti poslovnih klijenata. Kroz kvalitetne i nove usluge obrazovanja i strateškog razvoja, reformiranja poslovanja i rasta unutar hrvatskog, regionalnog i europskog tržišta potičemo održivu kulturu vina i vinarstva.
Svojim klijentima i korisnicima pružamo usluge koje su koncentrirane na vino, vinarstvo, vinogradarstvo, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, strateški razvoj i obrazovanje. Pružamo usluge stručnih treninga, kontinuiranog savjetovanja i praćenja uspješnosti u poslovanju te održavanje reputacije na tržištu. Obrazovnim programima za građanstvo nastojimo podržati širenje održive vinske kulture i razvijanje iste.