2 VINA  ŽENI NA DAR

 

 

Dobila sam poruku od jednog polaznika Vinske škole da preporučim dva vina koja bi rado kupio  zaručnici  i mami za Dan žena a da ne bankrotira. Zna samo da vole slatkasta vina, a opet ne prejako slatka,  a koliko slatka mi nije napisao. Te da li bih mogla opisati vino tako da on opis razumije.

Kako sam odabrala ova dva vina koja ću vam predložiti?

Otvorila sam frižider u našem wine baru Pupitres i pogledala koja vina u tom stilu nudim danas našim gostima na čaše  a da znam da su svi oduševljeni kada ih probaju. Jer, odabrati samo dva vina po tim kriterijima u moru vina je jedno od najtežih pitanja u ovom trenutku.

Neću namjerno opisivati vina služeći se terminologijom organoleptičke analize vina, po želji našeg polaznika Vinske škole, a i  cilj mi je da razumijete koju poruku vam želim poslati određenom preporukom vina.

 

ZA LJUBITELJICE SLATKASTIH, AROMATIČNIH VINA

Muškat Kunčić 2017., Zagorje Međimurje

Ako osoba voli slatkasta vina,a opet ne preslatka,  kupite joj Muškat Kunčić. U Vrutku košta oko 50 kn. Vrlo je aromatičan,  na nosu jako dopadljiv i mirisan. Imate osjećaj kao da mirišite najfinije bijelo grožđe na svijetu.  Slatkaste voćne arome, intenzivan i čist. Gotovo da nemam prijateljice koja ne obožava ovo vino. U ustima polusuho, vrlo pitko lagano. Traži vas na gutljaj još. Kad kažem da je jako lagan ima svega 10% alkohola J

 

 

ZA LJUBITELJICE VINA KOJA SU KREMOZNIJA, PUNIJEG TIJELA, JAČA A MRVICU SLATKA…

Maraština Livaić, Pirovac Skradin 2016

Vino koje sam otkrila prošle godine i koje me potpuno oduševilo.  Dolazi nam iz Sjeverne Dalmacije od braće Livaić i potpuni je hit u Pupitresu. Na nosu divno, medasto, breskva, pomalo čak i petroleja ( da, da) jako puno tropskog zrelog voća… Čak i uljasto kad zavrtite čašu, osjetite lijepu gustoću vina. U ustima je polusuho, što znači da ćete osjetiti prisutnost slatkastih podražaja kad ga kušate, ali tako lijepo izbalansirano i pitko.Dosta je jako tijela, skladno,zrelo vino.

 

 

Uživajte u vinu,veselite se s vinom. Pijete umjereno vino. Nemojte čekati poseban trenutak za otvoriti bocu vina. Svaki dan je poseban i treba mu nazdraviti s čašom vina!

Jelena Šimić Valentić