Kada sam prošle godine dobila poziv iz Žepča da napravim Vinsku školu za 250 građana žepačkog kraja nisam niti slutila kakva se priča krije iza toga.  Prvenstveno sam osjećala nevjerovatno čuđenje  da tamo itko želi organizirati Vinsku školu, a kada sam vidjela koja ozbiljna priča se krije iza svega, osjećala sam nevjerovatan ponos na glavnog pokretača cijele ove nevjerovatne vinske priče.

Dragi moji vinoljupci, Bosni i Hercegovini se događa prava vinska revolucija koja je sada više no ikada u punom jeku.

Ponavljanje povijesti se krenulo pisati prije šest godine.

Kada se vozite ulicama Žepča, gradu smještenom u centralnom dijelu Bosne između Zenice i Doboja, htjeli ili ne, vaš pogled će pucati na prekrasne vinograde, sada stare već četvrtu godinu. Da, dobro ste pročitali. Vinograde!

Ne znaš što je ljepše, priroda, ili planine kojima je Žepče okruženo, ili rodne njive čiju svrhu nisu niti sanjale da će kroz povijest imati. Tko je to imao viziju zasaditi vinograde u Bosni?

Vinko Zovko.

Tko je Vinko Zovko?

Vinko Zovko je čovjek koji raširi ruke u vinogradu i pozdravi ga. Pozdravi krošnju marelice i dunje zasađene tik do vinograda. Pozdravi pčelice, naziva ih radilicama  i zahvaljuje im se. Zahvaljuje se prirodi i zahvaljuje se svojoj rodnoj grudi u koju vjeruje više no malo tko u povijesti vinogradarskog stvaranja Bosne i Hercegovine, doprinoseći  za nju,  nevjerovatno važno, kako  u enološkom tako i u gospodarskom smislu,  vrlo značajnu priču.

Vinko Zovko je čovjek jasne vizije, nustrašivog duha i nevjerovatne snage. On je  zasadio vinograde u centralnoj Bosni.  Točnije, dvadeset hekrata vinograda. I planira još toliko. I još više!

Diljem žepačeke regije zasađeno je 12 sorti vinove loze, koje su odabrane na osnovi njihovih sortnih karakteristika, opredjeljujući ih ovisno o  u klimatskim, pedološkim  i mikrolokacijskim  uvijetima staništa, diljem žepačkih brežuljaka.

Tim stručnjaka iz Verone,  gdje  Vinko stvara i radi cijeli život, analizom tla, utvrdilo je i preporučilo  da  je tlo najpogodnije za sadnju slijedećih sorti:

Pinot Grigio, Műller Thurgau, Traminer, Anchelotta, Merlot, Cabernet Franc, Palava, Marselan, Garganega,  Cabernet Sauvignon, Lambrusco Salamino, Ugni Blanc.  I tako je i napravljeno.

Nedavno mi je Vinko poslao uzorke pet vina koja sam kušala sa nekoliko svojih  kolega čija mišljenja cijenim i svi smo se složili da je nevjerovatan potencijal u vinima.

Osobno me oduševila,  te bih  izdvojila bijelu, mirisnu  Palavu, vino laganog tijela, koja će vjerujem biti pravi hit za ovo nadolazeće ljeto,  kao i crvena kupaža Merlota i Anchellota.

 

PRVI VINOGRADI U ŽEPČU NAKON STOTINE I STOTINE GODINA

Prema literaturi, vinova loza se u Bosni i Hercegovini spominje još za vrijeme Osmanskog carstva, gdje ju  je više obitavalo u Bosni, nego u Hercegovini,  a ista počinje  odumirati sredinom 16.stoljeća. Povijest se ponovno piše. Vino se vraća u Bosnu i to sigurnim koracima.

VINARIJA POVRATAK

Prvi moderni vinogradi u Žepču su se pojavili prije 6 godine i to na površini oko  3,5 ha vinograda u žepačkom selu  Vinište zaseok Smajići. Već godinu nakon, pojavljuju se novi vinogradi na više lokacija žepačke općine, Goliješnica, Osova, Lupoglav,Ljubatovići, Mladoševica…  tako da brojka broji sada više od 20 ha ukupno zasađenih vinograda i planira se ove godine gotovo  udvostručiti. Točnije, tijekom travnja ove godine sadi se 16 ha novih vinograda.

 

Nije to jedina lijepa vijest. Napokon je nakon dugo vremena vladajuća struktura uvidjela koliko gosp. Zovko misli ozbiljno. Upravo je odobren projekt za koji se Vinko krvavo borio dvije i pol godine,  za izgradnju velike vinarije u naselju Lupoglav u općini Žepče. Još jedan dokaz za ovaj snažan i  jasan vizionarski duh. Pitam se da li moji sunarodnjaci bosanci znaju koga imaju pored sebe i kamo ih takav duh može odvesti?  Cijeli narod.  Cijeli kraj. Vinko Zovko stavlja Žepče na vinsku kartu svijeta. Velikim i sigurnim koracima ova vinska priča ide naprijed a za vinariju Povratak će se čuti. Brojka od planiranih 30 milijuna litara punog kapaciteta vinarije, čija gradnja uskoro počinje puno govori sama za sebe!

Družeći se s Vinkom i obilazeći s njim postojeće a i nove terene po Bosni, Vinko kaže: „Vidite li vi ove površine i njive? Sve će vam ovo biti vinogradi, samo što to narod još ne zna.“

U to, ime, prijatelji, Živjeli! A Vama Vinko, šaljem najveći stisak ruke i kažem BRAVO!