PJENUŠCI HRVATSKE

 

U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina postala vrlo popularna proizvodnja pjenušaca šampanjskom –klasičnom metodom vrenja vina u boci.  Gotovo da ne poznajem niti jednog vinoljupca koji ne uživa u pjenušavim vinima.  Mirisi po kojima možete prepoznati pjenušac su tost, miris pečenog kruha, brioši, kvasci… Kako ćete prepoznati samo gledajući pjenušavo vino u čaši? Dobar pjenušac se mora pjeniti prilikom točenja u čaši, to je znak d aje pjenušavo vino svježe otvoreno, mjehurići moraju biti sitni, brojni i dugotrajni. Važno je paziti na temperaturu serviranja koja mora biti  između 4 do 6   ̊C. Za pjenušava vina rađena šampanjskom metodom koristite čašu za bijelo vino.

U Hrvatskoj, ne  samo da je porasla proizvodnja, nego i samo potrošnja pjenušavih vina.  Često ćete vidjeti društvo u restoranu kako naručuje hrvatski pjenušac. Ukoliko je napravljen tradicionalnom, klasičnom metodom u boci vino će imati puno kompleksnije arome u čaši i biti će vrlo lijepa pratnja i uz ručak ili večeru, a ne samo kao aperitiv.

Svi ovi pjenušci na fotografiji spadaju među meni najdraže, i koji god da odaberete sigurno nećete pogriješiti!

 

Neki od najznačajnijih obitelji koji se bave proizvodnjom  pjenušaca u Hrvatskoj šampanjske metode i sigurno zauzimaju najbolje pozicije : Tomac, Korak, Peršurić,Kabola,  Šember, Bibich,Cmrečnjak, Bolfan –Vinski vrh, Matošević, Puhelek – Purek i mnogi drugi ne manje značajni.

Gotovo da nema kutka u  Hrvatskoj u kojem se ne proizvode pjenušci. Od Plešivice, Zeline, Hrvatsko Zagorje, Međimurje, Moslavina, Podunavlje, Istra, središnji dio Dalmacije… Izdvajam vam neke od meni najdražih koji morate kušati ako niste do sada.

 

Peršurić Misal Millenium Brut

Obitelj Peršurić nam dolazi iz Istre, te njihova proizvodnja vina datira još iz davne 1990 godine. Njihov sjajan pjenušac Misal Millenium Brut je kupaža sorti grožđa Malvazije, Chardonnaya i Pinot Noira. Vrlo je elegantan, svjež i pitak. Izuzetno kompleksan i harmoničan. Servirajte ga na temperaturi od 6 do 8  ̊ C i poslužite ga uz morsku hranu ili kao sjajan aperitiv.

 

Tomac Pjenušac Rose

Obitelj Tomac je jedna od najznačajnijih obitelji na našim područjima za proizvodnju izvrsnih pjenušavih vina. Njihov Rose rađen je tradicionalnom, šampanjskom metodom vrenja u boci od sorti grožđa Chardonnay i Portugizac gdje je odležavao oko dvije godine na vlastitom talogu. Na nosu je izuzetno svjež, odlikuju ga arome cvijeća i voća dok u ustima daje predivnu svježinu.

Šember pjenušac Brut

 

Obitelj Šember nam dolazi sa Plešivice i zadnjih nekoliko godina profilirala se kao izvrsna kuća koja nam predstavlja sve bolja i bolja pjenušava vina. Njihov pjenušac brut je kupaža Chardonnaya, Graševina i Plaveca Žutog. Jako se lijepo perla i vrlo je postojan u čaši. Ima vrlo izražen i kompleksan bouquet, snažnog je tijela i ima vrlo dug završetak. Izvrsna pratnja uz laganu salatu od morskih plodova.

Meneghetti Classic 2010

Meneghetti vinarija nam dolazi iz Bala,Istre. Meneghetti Classic je kupaža je Bijelog pinota, Chardonnaya, Crni pinota. Zlatno žute je boje, lijepog bouqeta, vrlo kompleksan i ugodan pjenušac šampanjske metode.