KAKO IZGLEDA SVAKODNEVNI POSAO SOMMELIERA

Koje su zadaće sommeliera zaposlenog u restoranu ili wine baru?

Tko je sommelier? Riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a označava osobu koja služi vino.Sommelier je vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu, stručnjak je za enogastronomiju i restoraterstvo.

Izdvajam neke od najznačajnijih i svakodnevnih poslova sommeliera:

* preporuka vina ovisno o željama i platežnoj moći gosta

* preporuka vina uz  hranu koju gost naruči

* ovisno o dnevnom meniu u restoranu odabire idealna vina uz određenu hranu

* pravilno posluživanje vina, žestokih alkoholnih pića, cigara, i ostalih napitaka

*ovisno o proračunu objekta, uvjetima skladištenja, stilu i konceptu restorana ili wine bara naručuje vina te vodi brigu o njihovoj prodaji

pljuvanje vina

* svakodnevno degustira vina, odabire vina na čaše te kontrolira tijek prodaje i preporuke vina kako bi sva vina u lokalu cirkulirala

* educira svoje kolege, prenoseći im znanje ponizno i s poštovanjem

* uvijek je veseo, radostan i svoje znanje rado dijeli s gostima i kolegama

* proučava svakodnevno stručnu literaturu

* vrlinama i kompetentnošću svaki dan  je radost i kolegama i gostima s kojima će nesebično dijeliti i širiti svoje znanje i sposobnosti.

* komunicira sa chefom kuhinje  te koordinira i doprinosi radnom skladu i dobroj komunikaciji, između kuhinje i sale

posluživanje vina

* uvijek je na raspolaganju gostima iz raznih dijelova svijeta i spreman odgovoriti na sva pitanja koja gosti postavljaju a tiču se svijeta vina

* potiče kolege na dodatnu edukaciju

* svojom elegancijom, stilom, načinom komuniciranja i vještinama doprinosi imidžu objekta u kojem radi

vinska škola jelene šimić valentić

* vješt je, spretan, elokventan, vedar i nasmijan – svaki dan bez iznimke.