
KAKO IZGLEDA SVAKODNEVNI POSAO SOMMELIERA
Koje su zadaće sommeliera zaposlenog u restoranu ili wine baru?
Tko je sommelier? Riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a označava osobu koja služi vino.Sommelier je vrhunski poznavatelj vina, vrlo obrazovana osoba, koja besprijekorno mora poznavati vinsku kulturu, stručnjak je za enogastronomiju i restoraterstvo.
Izdvajam neke od najznačajnijih i svakodnevnih poslova sommeliera:
* preporuka vina ovisno o željama i platežnoj moći gosta
* preporuka vina uz hranu koju gost naruči
* ovisno o dnevnom meniu u restoranu odabire idealna vina uz određenu hranu
* pravilno posluživanje vina, žestokih alkoholnih pića, cigara, i ostalih napitaka
*ovisno o proračunu objekta, uvjetima skladištenja, stilu i konceptu restorana ili wine bara naručuje vina te vodi brigu o njihovoj prodaji

* svakodnevno degustira vina, odabire vina na čaše te kontrolira tijek prodaje i preporuke vina kako bi sva vina u lokalu cirkulirala
* educira svoje kolege, prenoseći im znanje ponizno i s poštovanjem
* uvijek je veseo, radostan i svoje znanje rado dijeli s gostima i kolegama
* proučava svakodnevno stručnu literaturu
* vrlinama i kompetentnošću svaki dan je radost i kolegama i gostima s kojima će nesebično dijeliti i širiti svoje znanje i sposobnosti.
* komunicira sa chefom kuhinje te koordinira i doprinosi radnom skladu i dobroj komunikaciji, između kuhinje i sale

* uvijek je na raspolaganju gostima iz raznih dijelova svijeta i spreman odgovoriti na sva pitanja koja gosti postavljaju a tiču se svijeta vina
* potiče kolege na dodatnu edukaciju
* svojom elegancijom, stilom, načinom komuniciranja i vještinama doprinosi imidžu objekta u kojem radi

* vješt je, spretan, elokventan, vedar i nasmijan – svaki dan bez iznimke.