U zadnja četiri mjeseca održala sam sedam vinskih radionica sa šampanjcima.  Ono što me najviše na radionicama oduševi je reakcija ljudi kada saznaju koliko neki šampanjac košta.  Prije tri dana kušali smo sedam šampanjaca. Tri šampanjca koštala su manje od 350 kn. Polaznici nisu mogli sakriti oduševljenje kada su čuli cijenu. Jer, praksa na vinskoj školi je prvo da ocijenimo vino organoleptički, zatim ukratko ukažemo na zanimljive podatke o samoj vinskoj kući te na kraju ih pitam koliko bi oni platili bocu šampanjca.

Nevjerovatna je reakcija. Šampanjac koji je koštao u maloprodaji 350 kn, polaznici su bili spremni izdvojiti gotovo duplo više novaca za njega. Ista je stvar i sa ostalim šampanjcima.

Ukoliko želite da i vas ovako osvoje šampanjci koje  nećete puno platiti ili ukoliko  vam nedostaje ideja koja vina piti na najradosniji blagdan – Uskrs, pokušajte s ovim šampanjcima. Sigurno neće pogriješiti.

 

HEUCQ Père & Fils CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS

Cijena: 350,-kn

Nevjerovatna vrijednost za novac. Obožavam ga! Fantastična  šampanjska kuća koja njeguje  svoju lozu i tlo po principima biodinamike. Šampanjac je  srednjeg  tijela, nižeg dosagea, 7 grama po litri. Rađen je isključivo od Chardonnaya i proizvedeno je samo 3000 boca. Od aroma bih izdvojila breskve, zrele kruške, nježna vanilija i biskvit. Jako mineralan i dug završetak. Šampanjac koji vrijedi svake lipe! Ukoliko želite možete probati i njihov odličan Brut Prestige koji košta 285 kn.

GDJE SAM GA KUPILA: Vinoteka Svijet vina, Prisavlje 2, Zagreb

 

LOUIS BARTHELEMY „QUARTZ“ EXTRA BRUT CHAMPAGNE

Cijena: 285,-kn

Ova izvrsna kupaža Chardonnaya, Pinot Noira i Pinot Meuniera za ove novce, oduševljava! Ako volite eleganciju u čaši, ovo je pravi šampanjac za vas. Izvanredan balans, kompleksnost  i karakter. Ima vrlo izraženu mineralnost, moćnu, a opet suptilnu strukturu. Još jedan šampanjac koji predstavlja nevjerovatnu vrijednost za novac i s kojim nikad nećete pogriješiti nudeći ga i najvećim ljubiteljima deset puta skupljih šampanjaca 😉

GDJE SAM GA KUPILA: Vinoteka Vivat fina vina, Martićeva 12 Zagreb

TRUDON CHAMPAGNE EMBLEMATIS

Cijena 331,-kn. Još jedna fenomenalna poslastica. Šampanjska kuća iz sela Festigny koja u posjedu ima 7,5ha vinograda. U kupaži s Pinot Noirom 20 % dominira Pinot Meunier 80%  Vinogradi stari više od 35 godina, grožđe je brano ručno. Laganog do srednjeg tijela, prožet elegancijom i  izuzetnom svježinom. Dugog okusa koji traži na gutljaj još.

GDJE SAM GA KUPILA: Vinoteka Svijet vina, Prisavlje 2, Zagreb

TAITTINGER  CHAMPAGNE BRUT RESERVA

Cijena:320,-kn Šampanjac koji mogu piti i za doručak. Taittinger je kuća koja stoljećima njeguje svoj prepoznatljiv stil koji vas jednostavno odmah osvoji. Ovaj šampanjac krasi izuzetna elegancija i lakoća pijenja. Odležavao je na talogu 4 godine, dominira Chardonnay u kupaži s Pinot Noirom i Pinot Meunierom. Divan sklad svih elemenata u vinu čine ovaj šampanjac uistinu posebnim.

GDJE SAM GA KUPILA: Vinoteka Vivat fina vina, Martićeva 12 Zagreb

Taittinger champagne

ALLOUCHERRY – PERSEVAL CHAMPAGNE BRUT TRADITION

Cijena: 271,-kn U srcu Montagne de Reimsa smjestila se mala šampanjska kuća čiji su vinogradi u obiteljskom vlasništvu već četvrtu generaciju. Vinogradi su klasificirani kao Premier Cru. Brut Tradition je čisti Pinot Noir. Na nosu možete pronaći brioše, breskve, suho voće… U ustima svježe, elegantno, sa srednje dugim završetkom.

GDJE SAM GA KUPILA: Vinoteka Svijet vina, Prisavlje 2, Zagreb

 

Nekoliko fotografija od šampanjaca koje smo do sada kušali na vinskim radionica. Možda među njima pronađete i vaš najdraži. Meni su svi odlični, zato sam ih i kupila za polaznike.