Sigurno ste primjetili da vinske boce imaju različite čepove za vino? Bojite li se i vi vina koje je zatvoreno navojnim zatvaračem? Bojite li se screw capa? Mislite li da je to vino manje kvalitetno, puno jeftinije i jednostavno s tim vinom nešto nije u redu i trebali bi ga izbjegavati? Pogrešno. Želim vam razbiti predrasude o metalnim čepovima na navoj. I takva vina znaju biti vrhunske kvalitete i izazivaju potpuni užitak.

Pluteni čepovi – užitak u poslu sommeliera i konobara

U poslu sommeliera, pluteni čep je jako bitan. Bitan je iz razloga što prilikom otvaranja vina postoji ritual, ceremonija koju koristimo prilikom prezentacije vina gostu. I nema ljepšeg nego vidjeti konobara koji zna pravilno servirati vino gostu.

Vinari koji proizvode vina visoke kakvoće koja su namjenjena dugom odležavanju gdje starenjem dobivaju samo na kvaliteti i kojima je neophodno i izuzetno bitno starenje za uživanje u njemu, koriste plutene čepove visoke kvalitete rađene od kore hrasta plutnjaka. Najveći proizvođači pluta u svijetu su Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Maroko, Alžir…

U svijetu se proizvodi nešto više od 11 milijardi plutenih čepova. Pluteni čepovi imaju izrazitu elastičnost, lakoću i prirodnost. Mjehuraste su strukture te gotovo nikako ne propuštaju kisik. Za razvoj i starenje vina bitna je mala mikrooksigenacija koju on osigurava. Može ih biti nekoliko različitih kategorija kakvoće. Postoje četiri vrste plutenih čepova. Prirodni od jednog komada, aglomerirani u granulama, kombinirani od slojeva prirodnog pluta, te kombinirani od slojeva prirodnog i aglomeriranog pluta. Jedna od najpoznatijih kuća u svijetu koja garantira da vam se nikada ne može dogoditi „miris vina po čepu“, TCA, je francuska kuća Diam Bouchage.

Metalni čepovi – razbijanje predrasuda

Zašto se koristi metalni čep na navoj? Osim što je velika nestašica pluta u svijetu, čepovi na navoj su idealni za vina koja će se brzo potrošiti. Vina koja nisu namjenjena starenju. Vina koja ćemo popiti unutar tri, četiri godine.Kroz svo to vrijeme metalni čepovi osiguravaju svježinu vina, očuvaju njegov izgled , okus i zadržava se aromatski stil vina. Najčešće ih koriste zemlje Novog svijeta poput na primjer Novog Zelanda čija je većina vina zatvorena čepom na navoj.

Metalni čep na navoj, je zapravo genijalna stvar. Ne morate se mučiti s otvaračem i bojati se da li će čep puknuti, da li će imati neugodan miris po TCA –u, čepu koji je mana vina te koji ima neugodan miris po plijesni, vlažnom i mokrom kartonu… Samo brzi okret ruke i vino je odmah otvoreno. Većina vina je odmah nakon punjenja spremna za piti dok neke dobre godine možete i čuvati i nema bojazni da će se vinu nešto loše dogoditi.

Preporučila bih vam nekoliko izvrsnih vina koja se mogu pronaći na policama naših vinoteka. Grupirala sam ih u tri cjenovne skupine, no nećete pogriješiti ako ih sve redom kušate.

Moja preporuka za vina do 70 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Graševina Pinkert, Baranja
 • Lageder Pinot Grigio Cantina Riff, Italija
 • Caliterra Cabernet sauvignon Riserva, Čile

Moja preporuka za vina oko 100 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Mount Nelson Sauvignon Blanc Marlborough, Novi Zeland
 • D Arenberg Sauvignon Blanc, Adelaide, Australija
 • Wild Rock Gravel Pit Red, Novi Zeland

Moja preporuka za vina preko 250 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Craggy Range Syrah, Hawkes Bay
 • Hirsch Riesling Heiligenstein, Austrija
 • DR Loosen Risling , Mosel, Njemačka

Sintetički čepovi za vinske boce

Sintetički čepovi nisu dobro prihvaćeni i nisu na dobrom glasu jer se radi o plastici. Sintetički čepovi imaju dosta mana poput toga da se čep prilikom većih temperatura steže i mjenja pa se može dogoditi da vino procuri ili oksidira. Neke od prednosti su na primjer da sintetički čep ne može nikada imati miris po TCA, a opet s druge strane očuvavamo tradiciju otvaranja vina i prezentacije boce pred gostom.

Popust na Vinsku školu 26.4.-28.4.2023.

26. travnja 2023.|Komentari isključeni za Popust na Vinsku školu 26.4.-28.4.2023.

 • vinska škola

WINE TASTING ZAGREB

4. ožujka 2023.|Komentari isključeni za WINE TASTING ZAGREB

Puno je razloga zašto je wine tasting uvijek sjajna ideja.

U Pupitresu provodimo nekoliko različitih wine tastinga gdje se posvetimo samo vama i vašim prijateljima. Na jedan originalan i jedinstven pristup upoznamo vas sa temom […]

 • pupitres

Tražiš wine bar u Zagrebu?

5. veljače 2023.|Komentari isključeni za Tražiš wine bar u Zagrebu?

Na što obratiti pozornost…

Ovo sam pitanje dobila na jednom od druženja u Pupitresu i zapravo se učinilo kao jako dobra tema. Na što treba obratiti pozornost kada gledate ponudu Wine bara? Što je ono što […]

Kako odabrati vino za večeru s prijateljima

28. siječnja 2023.|Komentari isključeni za Kako odabrati vino za večeru s prijateljima

Dolaze vam prijatelji na večeru i niste sigurni koje vino poslužiti? Evo nekoliko savjeta s kojima ne možete pogriješiti. 

Svi mi želimo ostaviti najljepši dojam kada ugostimo nama drage ljude na ručku ili večeri.

U nastavku, dijelim […]