Sigurno ste primjetili da vinske boce imaju različite čepove za vino? Bojite li se i vi vina koje je zatvoreno navojnim zatvaračem? Bojite li se screw capa? Mislite li da je to vino manje kvalitetno, puno jeftinije i jednostavno s tim vinom nešto nije u redu i trebali bi ga izbjegavati? Pogrešno. Želim vam razbiti predrasude o metalnim čepovima na navoj. I takva vina znaju biti vrhunske kvalitete i izazivaju potpuni užitak.

Pluteni čepovi – užitak u poslu sommeliera i konobara

U poslu sommeliera, pluteni čep je jako bitan. Bitan je iz razloga što prilikom otvaranja vina postoji ritual, ceremonija koju koristimo prilikom prezentacije vina gostu. I nema ljepšeg nego vidjeti konobara koji zna pravilno servirati vino gostu.

Vinari koji proizvode vina visoke kakvoće koja su namjenjena dugom odležavanju gdje starenjem dobivaju samo na kvaliteti i kojima je neophodno i izuzetno bitno starenje za uživanje u njemu, koriste plutene čepove visoke kvalitete rađene od kore hrasta plutnjaka. Najveći proizvođači pluta u svijetu su Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Maroko, Alžir…

U svijetu se proizvodi nešto više od 11 milijardi plutenih čepova. Pluteni čepovi imaju izrazitu elastičnost, lakoću i prirodnost. Mjehuraste su strukture te gotovo nikako ne propuštaju kisik. Za razvoj i starenje vina bitna je mala mikrooksigenacija koju on osigurava. Može ih biti nekoliko različitih kategorija kakvoće. Postoje četiri vrste plutenih čepova. Prirodni od jednog komada, aglomerirani u granulama, kombinirani od slojeva prirodnog pluta, te kombinirani od slojeva prirodnog i aglomeriranog pluta. Jedna od najpoznatijih kuća u svijetu koja garantira da vam se nikada ne može dogoditi „miris vina po čepu“, TCA, je francuska kuća Diam Bouchage.

Metalni čepovi – razbijanje predrasuda

Zašto se koristi metalni čep na navoj? Osim što je velika nestašica pluta u svijetu, čepovi na navoj su idealni za vina koja će se brzo potrošiti. Vina koja nisu namjenjena starenju. Vina koja ćemo popiti unutar tri, četiri godine.Kroz svo to vrijeme metalni čepovi osiguravaju svježinu vina, očuvaju njegov izgled , okus i zadržava se aromatski stil vina. Najčešće ih koriste zemlje Novog svijeta poput na primjer Novog Zelanda čija je većina vina zatvorena čepom na navoj.

Metalni čep na navoj, je zapravo genijalna stvar. Ne morate se mučiti s otvaračem i bojati se da li će čep puknuti, da li će imati neugodan miris po TCA –u, čepu koji je mana vina te koji ima neugodan miris po plijesni, vlažnom i mokrom kartonu… Samo brzi okret ruke i vino je odmah otvoreno. Većina vina je odmah nakon punjenja spremna za piti dok neke dobre godine možete i čuvati i nema bojazni da će se vinu nešto loše dogoditi.

Preporučila bih vam nekoliko izvrsnih vina koja se mogu pronaći na policama naših vinoteka. Grupirala sam ih u tri cjenovne skupine, no nećete pogriješiti ako ih sve redom kušate.

Moja preporuka za vina do 70 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Graševina Pinkert, Baranja
 • Lageder Pinot Grigio Cantina Riff, Italija
 • Caliterra Cabernet sauvignon Riserva, Čile

Moja preporuka za vina oko 100 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Mount Nelson Sauvignon Blanc Marlborough, Novi Zeland
 • D Arenberg Sauvignon Blanc, Adelaide, Australija
 • Wild Rock Gravel Pit Red, Novi Zeland

Moja preporuka za vina preko 250 kn za koje proizvođači koriste čepove na navoj:

 • Craggy Range Syrah, Hawkes Bay
 • Hirsch Riesling Heiligenstein, Austrija
 • DR Loosen Risling , Mosel, Njemačka

Sintetički čepovi za vinske boce

Sintetički čepovi nisu dobro prihvaćeni i nisu na dobrom glasu jer se radi o plastici. Sintetički čepovi imaju dosta mana poput toga da se čep prilikom većih temperatura steže i mjenja pa se može dogoditi da vino procuri ili oksidira. Neke od prednosti su na primjer da sintetički čep ne može nikada imati miris po TCA, a opet s druge strane očuvavamo tradiciju otvaranja vina i prezentacije boce pred gostom.
 • ZLATAN OTOK - VINA PLENKOVIĆ PLAVAC MALI

O PLAVCU MALOM… Jeste li znali?

3. siječnja 2018.|Komentari isključeni za O PLAVCU MALOM… Jeste li znali?

PLAVAC MALI

Plavac mali je najpopularnija i gospodarski najvažnija crvena sorta grožđa u Hrvatskoj te zauzima treće mjesto po sortimentu, odmah iza Graševine i Malvazije.
 Plavac mali zauzima ukupne površine cca 3 000 ha pod vinovom lozom.

 Puno […]

 • jelena šimić valentić

SAVRŠENO VINO NA DAR

1. prosinca 2017.|Komentari isključeni za SAVRŠENO VINO NA DAR

SAVRŠENO VINO NA DAR

 

Zar postoji ljepši dar od boce vina? Za mene ne. Darovati vino je kao da darujete radost. Jer, svaki gutljaj vina, vrhunskog vina čini nas radosnijim, sretnijim, ispunjenijim čovjekom.

Za mene je vino  […]

 • PUPITRES

PUPITRES BAR – FRANKOPANSKA 1, 10 000 ZAGREB

8. studenoga 2017.|Komentari isključeni za PUPITRES BAR – FRANKOPANSKA 1, 10 000 ZAGREB

 

 • D75_2895

PJENUŠCI HRVATSKE

2. studenoga 2017.|Komentari isključeni za PJENUŠCI HRVATSKE

PJENUŠCI HRVATSKE
 

U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina postala vrlo popularna proizvodnja pjenušaca šampanjskom –klasičnom metodom vrenja vina u boci.  Gotovo da ne poznajem niti jednog vinoljupca koji ne uživa u pjenušavim vinima.  Mirisi po kojima […]