Za sve one koji se pitaju što su to narančasta vina?

Narančasta boja vina je jedna od najstarijih boja vina. Nekada  vina, dok su se tek počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u amforama, (Qvevri) imala su narančastu, amber boju. Narančasta boja vina nastaje maceracijom bijelih sorti grožđa. Maceracija može trajati nekoliko dana, mjeseci ili čak i godina. Što je maceracija? Ekstrahiranje svih sastojaka iz kožice bobice. Što je duži kontakt kožice grožđa s moštom, vino će biti intenzivnije boje. Vrlo jednostavno.

  • Boje narančastih vina u čaši se kreću u različitim nijansama i intenzitetima, od boje narančastog starog zlata, amber boje,  do narančasto bakrene pa sve do jantarno smeđe boje.

 

upoznajmo se s vinima gruzije

  • Okusi i mirisi u narančastim vinima su potpuno drugačiji od onih okusa i mirisa na koje smo naviknuli kušajući konvencionalna vina
  • Jantarna boja vina je najčešća boja koju možete vidjeti  i prepoznati u čaši narančastog vina.
  • Mirisi i okusi koji se mogu pojaviti u čaši narančastih vina su predivni, ovisno o tome, naravno, koje vino kušate. U narančastim vinima osjećamo i tanine, jer,  struktura narančastih vina je dosta slična crvenim vinima. Tanini  su vrlo nježni i baršunasti.
  • Vina su vrlo kompleksnog i intenzivnog mirisa. U čaši se mogu pronaći mirisi narančine korice, kandiranog voća, datulja, smokve, orašida, laganih oksidativnih nota, mirisa kvasca, morske trave, tropskog voća, meda, začinskog bilja…
  • Narančasta vina nastaju od bijelih sorata tehnologijom duge maceracije s alkoholnim vrenjem gdje im boja postaje narančasta.

 

  • U ustima vina su suha, svježa, punog tijela, vrlo intenzivnog okusa
  • Sve više vinara u svijetu proizvode narančasta vina vina po biodinamičkim načelima Rudolfa Steinera
  • Najpoznatiji i kultni proizvođač u  proizvodnji prirodnih i narančastih vina u svijetu je Joško Gravner iz Friuli-Venezia Giulia iz mjesta Collio u Oslavju.
  • Neke od najpopularnijih sorti grođža od kojih se proizvode narančasta vina su: Malvazija istarska, Malvasia, Ribolla Gialla, Pinot Grigio,Traminac…

 

  • Neki od proizvođača narančastih vina u Hrvatskoj su: Tomac, Kabola, Roxanich, Krauthaker, Šember, Clai…
  • Prvi u svijetu macerirani pjenušac u amfori, narančasti pjenušac , nam dolazi od obitelji Tomac, sa Plešivice koji se zove Tomac Amfora, Brut Nature 2010

 

 

  • Meni neka od najdražih, osim ovih gore nabrojanih koja svakako morate kušati su: Prinčič, Blažić, Klinec, Zidarich, Radikon, Heinrich, La Castellada, Movia, Mlečnik, Gravner, Štekar, Tbilvino, Novela Ronco Severo…
  • Za ljubitelje narančastih vina u svijetu se održava godišnje i nekoliko festivala narančastih vina. Neki od njih koje vam preporučujem da posjetite su Label Grand Karakterre koji se održava u Beču, ili Izola u Sloveniji.

 

 

Ukoliko želite kušati vrhunskih šest narančastih vina, prijavite se na radionicu Narančastih vina, koja će se održati 09.06.2018. s početkom u 18:30h u našem Pupitresu u Frankopanskoj 1. Mjesta još ima. Kušamo slijedeća vina:

  1. Tomac Amfora Pjenušac 2010
  2. Clai Sv.Jakov Malvazija 2015
  3. Heinrich Graue Freyheit 2015
  4. Damijan Podveršić Malvasia 2012
  5. Krauthaker Kuvlakhe Verduzzo 2011
  6. Joško Gravner Ribolla 2003.

Veselimo vam se na jednoj od najposebnijih vinskih radionica u Pupitresu.