Za sve one koji se pitaju što su to narančasta vina?
Narančasta boja vina je jedna od najstarijih boja vina. Nekada vina, dok su se tek počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u amforama, (Qvevri) imala su narančastu, amber boju. Narančasta boja vina nastaje maceracijom bijelih sorti grožđa. Maceracija može trajati nekoliko dana, mjeseci ili čak i godina. Što je maceracija? Ekstrahiranje svih sastojaka iz kožice bobice. Što je duži kontakt kožice grožđa s moštom, vino će biti intenzivnije boje. Vrlo jednostavno.
- Boje narančastih vina u čaši se kreću u različitim nijansama i intenzitetima, od boje narančastog starog zlata, amber boje, do narančasto bakrene pa sve do jantarno smeđe boje.
- Okusi i mirisi u narančastim vinima su potpuno drugačiji od onih okusa i mirisa na koje smo naviknuli kušajući konvencionalna vina
- Jantarna boja vina je najčešća boja koju možete vidjeti i prepoznati u čaši narančastog vina.
- Mirisi i okusi koji se mogu pojaviti u čaši narančastih vina su predivni, ovisno o tome, naravno, koje vino kušate. U narančastim vinima osjećamo i tanine, jer, struktura narančastih vina je dosta slična crvenim vinima. Tanini su vrlo nježni i baršunasti.
- Vina su vrlo kompleksnog i intenzivnog mirisa. U čaši se mogu pronaći mirisi narančine korice, kandiranog voća, datulja, smokve, orašida, laganih oksidativnih nota, mirisa kvasca, morske trave, tropskog voća, meda, začinskog bilja…
- Narančasta vina nastaju od bijelih sorata tehnologijom duge maceracije s alkoholnim vrenjem gdje im boja postaje narančasta.
- U ustima vina su suha, svježa, punog tijela, vrlo intenzivnog okusa
- Sve više vinara u svijetu proizvode narančasta vina vina po biodinamičkim načelima Rudolfa Steinera
- Najpoznatiji i kultni proizvođač u proizvodnji prirodnih i narančastih vina u svijetu je Joško Gravner iz Friuli-Venezia Giulia iz mjesta Collio u Oslavju.
- Neke od najpopularnijih sorti grođža od kojih se proizvode narančasta vina su: Malvazija istarska, Malvasia, Ribolla Gialla, Pinot Grigio,Traminac…
- Neki od proizvođača narančastih vina u Hrvatskoj su: Tomac, Kabola, Roxanich, Krauthaker, Šember, Clai…
- Prvi u svijetu macerirani pjenušac u amfori, narančasti pjenušac , nam dolazi od obitelji Tomac, sa Plešivice koji se zove Tomac Amfora, Brut Nature 2010
- Meni neka od najdražih, osim ovih gore nabrojanih koja svakako morate kušati su: Prinčič, Blažić, Klinec, Zidarich, Radikon, Heinrich, La Castellada, Movia, Mlečnik, Gravner, Štekar, Tbilvino, Novela Ronco Severo…
- Za ljubitelje narančastih vina u svijetu se održava godišnje i nekoliko festivala narančastih vina. Neki od njih koje vam preporučujem da posjetite su Label Grand Karakterre koji se održava u Beču, ili Izola u Sloveniji.
Ukoliko želite kušati vrhunskih šest narančastih vina, prijavite se na radionicu Narančastih vina, koja će se održati 09.06.2018. s početkom u 18:30h u našem Pupitresu u Frankopanskoj 1. Mjesta još ima. Kušamo slijedeća vina:
- Tomac Amfora Pjenušac 2010
- Clai Sv.Jakov Malvazija 2015
- Heinrich Graue Freyheit 2015
- Damijan Podveršić Malvasia 2012
- Krauthaker Kuvlakhe Verduzzo 2011
- Joško Gravner Ribolla 2003.
Veselimo vam se na jednoj od najposebnijih vinskih radionica u Pupitresu.