Neka od najdražih hedonističkih iskustava vežu se upravo uz trenutak kada se idealno spoje hrana i vino. No, da bismo to postigli moramo proći nimalo jednostavan put. Jedna od najljepših ali i najtežih zadaća sommeliera je preporučiti gostu uz naručeno jelo određeno vino. A nema veće sreće kada vidite osmjeh na licu zadovoljnog i ispunjenog gosta. I kada znate da je vaš odabir pun pogodak.

Vjerujem da se najljepše stvari događaju za stolom koji je ispunjen prijateljima, hranom, vinom i smijehom. Tu se rađaju nove ljubavi, produbljuju stare, ponosno se iznose mudrosti, doživljaji i savjeti, a većinom je glavna tema (barem kod mene ) okusi hrane, razmjenjivanje recepata i međusobno dijeljenje iskustva iz svijeta vina.

Organoleptička (osjetilna) analiza hrane i vina

Da bi u potpunosti uživali u jelu bitno ga je sagledati i doživjeti svim osjetilima. Koristimo se našim osjetilima, vidom, njuhom i okusom. Osjetila su posebni instrumenti koji nas mogu odvesti na čudesne putove. Našim osjetilima promatramo hranu i vino, procjenjujemo organoleptička svojstva istih, razmišljamo o njihovim okusima, mirisima, bojama…
organoleptička analiza
Hranu ocjenjujemo na temelju njezinog izgleda, okusa i mirisa. Razmišljamo o tome kako se koji osjeti (slatko, slano, kiselo i gorko) percipiraju na određenoj razini osjetnosti. Pitamo se koliko se jako i intenzivno pojedini okusi manifestiraju te na koji način u našoj usnoj šupljini.
pupitres osjetilna analiza vina
Razmišljamo o strukturi jela, i okusnoj ravnoteži, te na kraju o ukupnoj harmoniji i skladu svih okusa. Nije lako pronaći savršenu kombinaciju hrane i vina, kao niti vrhunskom chefu idealnu kombinaciju pojedinih namirnica, njihov sklad i to sve kako bi zaveo naša nepca i sva osjetila. Zato je potrebno puno vježbati. Naravno, uvijek uz čašu finog vina i u lijepom i ugodnom društvu, među prijateljima.

Kako pronaći savršen spoj hrane i vina?

Nakon što sam naučila i savladala tehniku uparivanja hrane i vina pomoću osjetilne analize jela s ciljem usklađivanja s vinom tzv. organoleptičku analizu, nastale su moje najljepše harmonije okusa.

Jako je puno truda i strasti uloženo kako bi mogli napraviti što jasniju, točniju i precizniju analizu jela. Od svakog sommeliera se upravo to i očekuje. Donijeti objektivnu prosudbu i ne prepustiti slučaju niti jednu komponentu hrane i vina u svrhu donošenja idealnog spoja. Sva ta predivna iskustva i savjete kako i koje vino izabrati uz neko jelo, nesebično dijelim s polaznicima vinske škole na radionici „Hrana i vino“, gdje uz meni od tri slijeda uvijek iznova pokušavamo pronaći savršen sklad s odabranim vinima.

sommelier s gostima

Hrana i vino u vinskoj školi

Užitak u hrani i vinu, njihovom istraživanju, analizi i otkrivanju idealnog spoja nije privilegija samo sommeliera, već i svakog tko ljubi vino i hranu. Možda ste još na početku otkrivanja ovog spoja ili vam se spoznaje što vaši osjetilni pupoljci tek mogu pronaći u vašoj čaši i na tanjuru, možda vam treba pomoć i vodstvo da se ohrabrite i sami krenete u istraživanje.

Zbog toga sam i osmislila vinske radionice Hrana i vino unutar moje Vinske škole. Zamišljene su kao mjesto na kojemu baš svatko, iskusni poznavatelji hrane i vina, ali i oni koji to tek postaju, mogu opušteno uživati u eno-gastro bravurama vinara i chefova. Vino i hrana su radost. Za sve!

Želite li i vi naučiti kako pronaći savršen spoj hrane i vina?

Pod stručnim vodstvom sommelierke Jelene Šimić Valentić upoznajte svijet vina uz druženje, edukaciju i opuštenu atmosferu punu energije i strasti prema vinu.

PRIJAVITE SE ZA SUDJELOVANJE NA RADIONICI HRANA I VINO!

PRONAĐI SAVRŠEN SPOJ HRANE I VINA!