Kolači su važan dio moje vinske priče. Moje radionice često dolaze s njima. Ili možda bolje rečeno, kolači dolaze s mojim vinskim radionicama jer ih obožavam podjednako. Ne mogu zamisliti blagdane bez slatkih delicija, a vjerujem da i vi kao pravi gurmani i ljubitelji vina osjećate jednako. Pročitajte moju preporuku za blagdansko vino uz kolače. U slast!

Kolači i vino… Mmmm… Moje dvije najveće inspiracije pred blagdansko vrijeme koje nam dolazi. Oduvijek volim peći kolače, to mi je uz vino jedna od najvećih ljubavi i radosti koje me jako ispunjavaju. Kada mi zamiriši cijela kuća na maslac, cimet, pečeni biskvit i još kada uz njih odaberem idealno vino i stvorim kombinacije od kojih se vrti u glavi, nema sretnije osobe od mene.

Kakve okuse volim kod slatkih vina, što me to kod njih privlači?

Još od vremena kada su nam u djetinjstvu bake pekle kolače za blagdane, sjećam se rado mirisa koji su dopirali iz kuhinje. Tada još nisam znala, ali opojni mirisi vanilij šećera i ruma, cimeta i zvuk stare mašine na kojoj su se mljeli orasi i smijeh žena koji ih je pratio, bili su neizostavan dio pripreme i dočekivanja svečanih trenutaka i blagdana kroz godinu.

Danas ja nastojim te mirise, okuse, boje i emocije postaviti kao neizostavno sjećanje koje će moje dijete jednoga dana ponijeti iz svog roditeljskog doma.

Kolači i vino

Slatka vina za pamćenje

Sjećam se još uvijek okusa Tokaja „Essencia“, kada sam ga prvi put kušala prije nekoliko godina na jednom od najprestižnijih vinskih festivala u Beču na Vievinum u Hofburgu.

Predivne zlatne boje, gusto, ljepljivo, jako intenzivnog, predivnog mirisa. A okus u ustima vam ostaje još i nekoliko minuta nakon prvog gutljaja. Jedan od onih vinskih okusa i mirisa koje najviše pamtim. Kao i okus najkremastijeg i najslađeg kolača kojeg ste probali. I koji vas traži na zalogaj još, pardon, na gutljaj još.

Tokaj Essencia može sadržavati i preko 800 grama po litri šećera. Jedno od uistinu jedinstvenih i posebnih vina u svijetu čiji se okus jako dugo ureže.

Jelena Šimić Valentić - Pupitres

Koje vino ću ja imati na stolu za blagdane?

Ono što će se sigurno naći na mom božićnom stolu ove godine je vino koje me je apsolutno oduševilo, kad sam ga kušala na Festivalu u Esplanadi na 10.VinoCom-u.

Muškat momjanski San Salvatore 2011., Benvenuti.

Vrijedi svakog novčića. Braću Benvenuti oduvijek volim. Volim njihovu povezanost, srdačnost, iskrenost. Njihove osobnosti se sigurno reflektiraju kroz sva njihova vina. Vino od Muškata momjanskog je jedno od najboljih slatkih hrvatskih vina koje sam kušala u zadnje vrijeme. Dobiveno je prosušivanjem bobica. Odležavalo je u bačvici 24 mjeseca prije punjenja. Predivne je jantarne boje, s bakrenim refleksijama na rubu čaše. Jako se guso kreće u čaši. Miris je zavodnički, intenzivan, već znate da će vas čekati oduševljenje u ustima. Jako puno slatke mareline na nosu, breskve. Egzotičnih mirisa ličija i manga. Od kandirane naranče, oraha, meda, do karamele. Sjajno! Kompleksno! Vino punog tijela te iznimno dugog završetka i intenzivnosti i trajnosti okusa.

Vinogradi pozicije San Salvatore u Istri na četiristotine metara nadmorske visine, veličine samo 1 hektara uz vrijedne ruke braće Benvenuti, izrodili su čudo koje će sigurno zablistati na mom stolu uz božićne kolače.

U slast vam i uživajte u miru i sreći svojih najmilijih za blagdane.