Riesling je najpoznatija njemačka bijela sorta grožđa koja daje duboka i posebna vina s izuzetnim mogućnostima i potencijalom starenja. Ako netko u Hrvatskoj stvarno dobro poznaje ta vina, onda je to Željko Bročilović Carlos, sommelier i vrhunski vinski stručnjak, od kojeg svi hrvatski sommelieri imaju što naučiti, a tu zasigurno spadam i ja. I učim s radošću od Carlosa.
Želja mi je bila da i polaznici mojih vinskih škola i radionica uče od Carlosa, pa sam ga zamolila da nam se pridruži i održi Masterclass baš na temu rieslinga.  Za one koji nisu bili s nama na Masterclassu željela napisati nekoliko rečenica dojmova, ali i spoznaja koje smo naučili na vinskoj radionici. Naravno, dobro će doći i nama koji smo bili dio nje da se podsjetimo na ovu sjajnu i neponovljivu vinsku večer.

Kušali smo sljedeća Riesling vina:

  1. Wittmann Westhofener Riesling trocken Rheinhessen 2013
  2. A. Cristmann Königsbacher Ölberg Riesling Pfalz 2013
  3. Dr. Bűrklin – Wolf Pechstein Riesling trocken Pfalz 2012
  4. Knebel Röttgen Riesling Kabinett Mosel 2012
  5. ZillikenSaarburg Rausch Riesling Spätlese Mosel 2012
  6. Joh.Jos.Prüm Wehlener Sonnenuhr Auslese Mosel 2004
Željko Bročilović Carlos sommelier

Kako sam doživjela kušana Riesling vina

Vina koja smo kušali, bila su izrazito pitka, bogata svojom jednostavnošću a opet dubinom. Na nosu su dominirale breskve, marelice, južno voće, citrusne note, morska sol, kamen, nevjerovatno mineralna i graciozna vina. Krase ih zajednički opisi poput izuzetne elegancije, vrlo voćna dok su neka pokazivala petrolejske note, što je tipično za zrelija vina. Vrlo su raskošnog i bogatog okusa, dugo traju, vrlo uravnotežena s jakim i dominantnim kiselinama.

Wittmann Westhofener Riesling

Svaki od vinara koji su proizveli Rieslinge koje smo kušali daju izuzetno precizna vina puna mineralnosti, koja je najčešće vezana sa tlo. Na nosu dominiraju breskva, marelica, fantastična širina vina koja koja nude nekoliko različitih stilova.

Mi smo kušali fantastičan i za svaku preporuku Auslese od Joh.Jos. Prüma iz 2004.godine koji je apsolutno oduševio sve prisutne. Vina sa oznakom Prädikat spadaju u rang vina s najvišom kategorizacijom. Bitno je razlikovati da oznaka Prädikat ukazuje na to kolika je količina šećera bila u grožđu za vrijee berbe, a ne količinu šećera koja se nalazi u vinu.

Neka od najboljih Njemačkih vina nose oznaku Prädikat, koji ukazuju na zrelost grožđa u vrijeme berbe.

Qulitatswein min Prädikat, QmP – kvalitetna vina s predikatom su nabrajana od manje zrelog grožđa prema najzrelijem: Kabinett, Spätlese, Auslase, Beerenauslese, BA, Eiswein, Trockenbeerenauslesse, TBA. Većina ovih vina je napadnuta plemenitom plijesni, koja vinu daju jedan izuzetno specifičan okus i posebnu baršunastu slatkoću koja se jako cijeni među ljubiteljima vina.

riesling masterclass

Riesling daje izuzetan spektar i raskoš različitih nijansi i vrijednosti. Od sasvim jednostavnog vina možete doći do najboljih primjeraka u svijetu, upravo zahvaljujući toj posebnoj i šarokoj stilistici. Vina od sorte Riesling spadaju među najbolje bijele sorte grožđa.

Sva vina koja smo kušali možete kupiti u Fine Wines kod Željka Bročilovića Carlosa. info(at)finewines.hr

Želite li i vi učiti od Željka Bročilovića Carlosa na Masterclassu: Alto Adige – 24. studenoga 2016.?

Pod njegovim stručnim vodstvom i u suradnji sa sommelierkom Jelene Šimić Valentić upoznajte svijet Alto Adige talijanskih vina uz druženje, edukaciju i opuštenu atmosferu punu energije i strasti prema vinu.

ŽELITE LI UČITI OD CARLOSA?

PRIJAVITE SE NA MASTERCLASS ALTO ADIGE!