Uskoro će na našim stolovima osvanuti šarene i vesele boce mladog vina Beaujolais, a na pločama vinskih barova i restorana diljem svijeta natpis „Le Beaujolais Nouveau est arrivé“. Stigao je mladi Beaujolais. Svaki restoran i svaki konobar s veseljem će točiti to prekrasno, mlado i veselo vino.

Le Beaujolais Nouveau est arrive!

Beaujolais (francuski izgovor ​[bo.ʒɔ.lɛ]) je mlado, svježe vino koje na tržište izlazi svakog trećeg četvrtka u studenome. Diljem svijeta upravo na taj datum svaki restoran i svaki vinoljubac jedva čeka kušati vino od grožđa koje je netom ubrano prije šest do osam tjedana od berbe i već se našlo u šarenim bocama. Krase ga svježina, pitkost i voćnost.

Vino je rađeno od sorte grožđa Gamay Noir à jus Blanc ili skraćeno od Gamay sorte. Ako volite lagana, sviježa i voćna crvena vina ili ste ljubitelj samo bijelih, pa bi pokušali napraviti korak dalje i upoznati crvena vina, onda je Beaujolais pravo vino za vas. 

Vino je napravljeno tako da se pije mlado. Cijenom je vrlo prihvatljivo i popularno, pa za male novce možete guštati u vrhunskom vinu. Iako je suho vino, po sadržaju neprovrelog šećera, iznenaditi ćete se okusom vina. Mirisi ljubičice, trešanja, jagoda i malina, niski tanini i izraženije kiseline osvajaju odmah na prvu. Diljem Francuske, a osobito u području Beaujolaisa, najjužnijeg dijela regije Bourgogne održavaju se i organiziraju festivali kako bi se uz glazbu i veselje proslavio dolazak mladog vina.

Tri vrste kvalitete Beaujolais vina

Kako bi si olakšali i bolje protumačili oznake na bocama vina od korisiti je poznavati kvalitete Beaujolais vina.
  • Beaujolais: bazično vino koje je i najjeftinije
  • Beaujolais – Villages: vina koja dolaze iz određenih sela u Beaujolaisu
  • Cru: označava ime sela koje proizvodi vino najveće kavalitete i cjenovno je najskuplje
Postoji deset Cru oznaka, to jest sela u Beuajolaisu čija vina su okusom bogatija i koncentriranija.

Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin – à Vent, Régnié, Saint – Amour. Svaki od ovih vina obilježen je različitim karakteristikama i osobnošću osvisno iz kojeg sela dolazi.

Jedno od najsnažnijih i najmoćnijih vina koje može godinama odležavati je Moulin – à Vent kojem trebaju čak četiri godine kako bi sazrilo. Preporučujem proizvođače Janodet, Siffert, Dubeof…

Ako ste ljubitelj izraženih voćnih okusa u vinu čiji mirisi opijaju svakako probajte Chiroubles. Probajte vina proizvođača Passot, Méziat, Boulon ili Cheysson. Juliénas je smatraju najboljim od svih Cru vina koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Probajte vina i proizvođača Pelletier, Perraud, Tête…

Kušajte i vina cijenjenih proizvođača Georges Duboeuf, Domaine Yvon Metras, Jean – Paul Thevent, Lousi Jadot. Neka od njih možete pronaći i u našim vinotekama

Beaujolais i Beaujolais Villages vina preporučujem konzumirati u roku od dvije, tri godine, dok Cru, koja su puno kompleksnija i s više tanina mogu trajati i duže.

Preporučujem Beaujolais vina servirati na temperaturi do 13 ͦC.

Vaše omiljeno sviježe crveno vino možete sljubljivati sa laganom hranom koja nije prezačinjena, kao na primjer piletina, teletina, lagani sirevi, riba.