Uskoro će na našim stolovima osvanuti šarene i vesele boce mladog vina Beaujolais, a na pločama vinskih barova i restorana diljem svijeta natpis „Le Beaujolais Nouveau est arrivé“. Stigao je mladi Beaujolais. Svaki restoran i svaki konobar s veseljem će točiti to prekrasno, mlado i veselo vino.
Le Beaujolais Nouveau est arrive!
Vino je rađeno od sorte grožđa Gamay Noir à jus Blanc ili skraćeno od Gamay sorte. Ako volite lagana, sviježa i voćna crvena vina ili ste ljubitelj samo bijelih, pa bi pokušali napraviti korak dalje i upoznati crvena vina, onda je Beaujolais pravo vino za vas.

Vino je napravljeno tako da se pije mlado. Cijenom je vrlo prihvatljivo i popularno, pa za male novce možete guštati u vrhunskom vinu. Iako je suho vino, po sadržaju neprovrelog šećera, iznenaditi ćete se okusom vina. Mirisi ljubičice, trešanja, jagoda i malina, niski tanini i izraženije kiseline osvajaju odmah na prvu. Diljem Francuske, a osobito u području Beaujolaisa, najjužnijeg dijela regije Bourgogne održavaju se i organiziraju festivali kako bi se uz glazbu i veselje proslavio dolazak mladog vina.
Tri vrste kvalitete Beaujolais vina
- Beaujolais: bazično vino koje je i najjeftinije
- Beaujolais – Villages: vina koja dolaze iz određenih sela u Beaujolaisu
- Cru: označava ime sela koje proizvodi vino najveće kavalitete i cjenovno je najskuplje
Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin – à Vent, Régnié, Saint – Amour. Svaki od ovih vina obilježen je različitim karakteristikama i osobnošću osvisno iz kojeg sela dolazi.
Jedno od najsnažnijih i najmoćnijih vina koje može godinama odležavati je Moulin – à Vent kojem trebaju čak četiri godine kako bi sazrilo. Preporučujem proizvođače Janodet, Siffert, Dubeof…
Kušajte i vina cijenjenih proizvođača Georges Duboeuf, Domaine Yvon Metras, Jean – Paul Thevent, Lousi Jadot. Neka od njih možete pronaći i u našim vinotekama
Beaujolais i Beaujolais Villages vina preporučujem konzumirati u roku od dvije, tri godine, dok Cru, koja su puno kompleksnija i s više tanina mogu trajati i duže.
Preporučujem Beaujolais vina servirati na temperaturi do 13 ͦC.
Vaše omiljeno sviježe crveno vino možete sljubljivati sa laganom hranom koja nije prezačinjena, kao na primjer piletina, teletina, lagani sirevi, riba.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.