Kada kažem Portugal, misli mi odmah skreću na veličanstveni Porto iz regije Douro na sjeveru Portugla. Kada ste zadnji put bili u restoranu, jeste li vašu večeru završili čašom Porta? Ako jeste, onda sigurno vaše oduševljene traje još nekoliko sati i okus se ne zaboravlja samo tako. No, Portugal nije samo Porto.Sa otoka Madeira, dolazi nam istoimeno specijalno vino savršenog okusa koji se pamti dugo u ustima nakon ispijanja. Ovisno o kakvom stilu se radi, Madeira može biti jako suha – Sercial, malo manje suha – Verdelho, srednje slatka – Bual ili slatka – Malvasia. Takvi se okusi ne zaboravljaju samo tako. Želite li to doživjeti, morate ih kušati. Još jedno ineresantno vino vrijedno spomena, sa istoimenog otoka, je Vino Verdhe. To su vina bogata kiselina, dakle, reskih i sviježih okusa.

Vodim vas u zemlju tisuću mogućnosti, upoznat ćemo se s dosad nepoznatim sortama grožđa, za koje sigurno niste čuli, naučit ćemo pročitati etiketu vina, a ono najvažnije – upoznat ćemo okuse portugalskih vina.

Portugal – najvažnije vinske regije:

  • Sjever, rijeka Douro i Porto

  • Dão, Bairrada i Središnji dio
  • Jug
  • Madeira

Najpoznatije bijele sorte grožđa u Portugalu:

  • Alvarinho

  • Trajadura
  • Azal Branco
  • Arinto
  • Loureiro

Najvažnije crvene sorte grožđa u Portugalu:

  • Touriga Nacional

  • Tinta Roriz (Tempranillo)
  • Baga
  • Touriga Franca (Francesa)
  • Tinta Barroca

Porto – biser portugalskih vina

Porto je pojačano crveno vino izraženih aroma koje spada u kategoriju specijalnih vina. Porto, ovisno o stilu, je slatko vino, koje ima jako puno tanina. Poro se dobiva od crvenih sorti grožđa, čak preko njih četrdesetak koji dolaze iz regije Douro.

Porto sa oznakom vintage je porto izvrsne kvalitete i kakvoće koji je proizveden od jedne godine berbe koja je označena na etiketi. Možete ga čuvati dobro skladištenog u vašem podrumu i do trideset, četrdeset godina.

Oznaka L.B.V. označava Late Bottled Vintage, koji se dobiva blendiranjem vina jedne berbe, također još jedan izvrstan i kvalitetan porto.

Neki od poznatih stilova koje morate znati s obzirom na dozrijevanje porta u u drvu su ruby, tawny i white porto. Ruby porto, crveni mladi porto dozrijeva oko tri godine u bačvi i odlikuje ga sanžan i voćni okus. Ako želite krenuti s portom, on je idealana za početnike. Tawny porto je narandžastosmeđe boje, specifičnog je okusa i bogatog bouqueta.

Porto preporučujem dekantirati jer najčešće u boci možete pronaći puno sedimenta.

Porto Osborne

Najčešće oznake koje vam mogu pomoći da bolje razumijete etiketu vina

  • Colheita – oznaka berbe, godište vina
  • Doce – slatko
  • Rosado – roze vino
  • Séco – suho vino
  • Tinto – crveno vino
  • Branco – bijelo vino

  • Quinta – vlasništvo vinarije
  • Verde – mlado vino
  • Vinha – vinograd
  • Adega – podrum
  • Pipas – bačve od 550 l koje se koriste za dozrijevnje porta
  • Lagares – drvene niske i široke posude u kojima se nekada nogama gazilo grožđe
  • Garrafeira – oznaka za vina bolje kvalitete, reserve, koja su odležala u bačvi najmanje dvije godine i godinu u boci za crvena vina, a bijela šest mjeseci u bačvi i šest mjeseci u boci.

Koji Porto izabrati?

Neke od najboljih godina porta su: 1963., 1970., 1977., 1983., 1985., 1991., 1992., 1994., 1997., 2000., 2003., 2004., 2005., 2007., 2008.

Neki od najvažnijih proizvođača porta su: Ramos Pinto, A.A. Ferreira, Churchill,Graham…

A sada, trkom u vinoteku i kupite svoju bocu porta koju možete otvoriti odmah ili čuvati je godinama i uživati u raskošima okusa koju krije.