Provence je regija koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Francuske  i koja očarava ljepotom krajolika  i bogatsvom kulture koju je čine jedinstvenom i predivnom kakva uistinu i je. Vina su se u Provenci proizvodila prije više od 2600 godina što je čini najstarijom vinskoj regijom u Francuskoj. Koliko je Provence predivna, govori i to da su  se i Angelina Jolie i Brad Pitt odlučili proizvoditi rose vino u to, divnom kraju. Vino se zove Miraval.

 

Provence je jedna od najljepših regija Francuske koja je u svijetu vina poznata po vrhunskim roseima, nježne ružičaste boje- lososa. Ova mediteranska regija, koja broji više od 3000 sunčanih sati godišnje krije najljepša rose vina koja ste ikada u životu kušali. Vinogradarske površine iznose oko 42 000 ha. Negdje oko 29 000 ha površine vinograda se odnosi na A.O.C. (appellation d’origine contrôlée), a oko 89% vina Côte de Provence su  rose vina sa oznakom A.O.C.

 

Najpoznatije bijele sorte grožđa su:

Clairette

Ugni Blanc (Trebbiano)

Sémillon

Rolle (Vermentino)

Najpoznatije crvene sorte grožđa su:

Grenache

Cinsaut ( Cinsault )

Mourvèdre

Carignan

Syrah

Tibouren

Barbaroux (Barbarossa)

Calitor  ( autohtona sorta poznata u Provenҁal as Pécoui Touar)

 

 

Boce vina iz Provence

Boce vina iz Provence su vrlo neobičnog oblika. Boce izgledaju kao da su inspirirane klasičnim amforama  ili nekim srednjovjekovnim staklenkama. Osim bugundijskog ili bordoškog stila boce, (u apelaciji Bandol smije se koristiti samo bordoški stil) možete često vidjeti vina u bocama koje izgledaju oblikom kao patlidžan, s jako uskim ramenima… Često znam boce nakon što kušamo vino koristiti kao najljepše vaze za cvijeće.

 

 

Foto:Domaine Ott

 

Najpoznatije apelacije u regiji Provence su:

Côte de Provence, Coteaux Varois en Provence ( srce Provence ), Cassis(apelacija poznata po bijelim, vinima intenzivnih mirisa), Bandol, Palette, Bellet, Côte de Provence Sainte – Victorie, Côte de Provence Fréjus, Coteaux d´Aix-en-Provence,(druga po veličini apelacija, čiji vinogradi datiraju još od 600 godina prije Krista), Les Baux de Provence ( „najvruća“ apelacija,pogodna za biodinamičko i organsko vinogradarstvo), Coteaux Varosi en Provence, Coteaux de Pierrevert. Oko 20 000 ha površine vinograda se odnosi na Côte de Provence područje.

Neki od najpoznatijih proizvođača vina koja možete kupiti ili posjetititi prilikom posjeti Provence su:

Domaine Ott, Château Simone, Château Real Martin, Château Vignelaure, Domaines de la Courtade, Gavoty, Caves D´Esclans, Domaines Richeaume, Château  la Rouvíere, St André de Figuière…:

Ako želite kušati vrhunska rose vina Provence, pridužite nam se na tematskoj vinskoj radionici 24.08.2018. s početkom u 18:30h. Više informacija možete saznati na linku ispod.

Večer Rosé vina iz Provence