U hotelu Esplanade napoziv kuće Miva Mohor sudjelovala sam na Masterclassu koji je održala enologinja i winemakerica Louise Bryden. Louis je dvadesetdevetogodišnjakinja koja nas je na vrlo interaktivan i zabavan način provela kroz kušanje tri šampanjca Ruinart: Brut, Blanc de blancs i Rose. Žao mi je da nisam kušala i Dom Ruinart njihov prestižni cuvee. Ali, ne treba tražiti kruha pored pogače!

Šampanjac Dom Ruinart Blanc de blancs sam prvi put kušala sa tadašnjim chefovima Cabalier u bistro Apetitu gdje sam bila zaposlena kao sommelierka prije desetak godina i od tada ga jako volim.

Ruinart je najstarija šampanjska kuća, osnovana u prvoj polovici 18. st. 1729.godiene. Osnovan od strane Nicolasa Ruinarta u regiji Champagne, grad Reims. Danas je kuća u vlasništvu tvrtke Louis Vuitton Moët Hennessy SA. Ruinart je pjenušava vina stvarao dok je buteljiranje i promet tim vinima još uvijek bio zabranjen. Premda je rose šampanjac kakav danas poznajemo prva napravila Madame Clicquot, rijetki znaju da je svoju verziju pjenušavog rosea Ruinart imao znatno prije. Čak je i oblik boce hommage prvim šampanjskim bocama s početka priče o šampanjcima.

Ruinart posjeduje jedan od najvećih podruma u Champagni. Nastao je u bivšim rudnicima vapna i ide do 38 metara pod zemlju a ukupna dužina pod zemljom prelazi 8 kilometara.

Kuća Ruinart je nastala u vrijeme prosvjetiteljstva kada su ideje „art de vivre“ pozivale ljude da napajaju svoje duše svime što je elegantno, otmjeno, sofisticirano i rafinirano. Ruinart je zaista pripadao ovome dobu. Bio je jedan od njegovih simbola.

Na toj je tradiciji rasla velika mecenska uloga Ruinarta koja traje i danas. Ruinart ljubomorno čuva svoje uske veze s umjetnicima i umjetnošću. Od Ruinart plakata Alphonsea Muche do primijenjene umjetnosti Maartena Baasa i njegove „kible koja se topi“, ova pjenušava vina promoviraju jedan ispunjen, esencijalistički odnos prema životu koji nam možda pomalo i nedostaje.

RUINART R BRUT R de Ruinart je fino vino, prevladavaju note bijelog voća, na nepcu vrlo ugodno i meko. Šampanjac za svaku proslavu u životu. Zlatno žute boje s prekrasnim sjajem i vrlo finim perlanjem. Vrlo delikatni, svježi i voćni mirisi dobrog intenziteta. Skladno živahno i dobro uravnoteženo vino punog tijela.

Klasičan šampanjski blend pinota crnog, meuniera i chardonnaya. Izražene je svježine i kompleksnosti unatoč tome što je kompletna količina vina prošla malolaktičku fermentaciju.

Idealno se sljubljuje uz  svježe školjke, hladna predjela, namazi od divlje peradi, kavijar (radije crveni), hladni narezak od dimljenog junećeg jezika. Pržene kapešante, polučeni list.

RUINART ROSE

Predstavljen u boci stila 18. stoljeća, ovaj šampanjac otkriva tako svježu i prepoznatljivu roza boju ružinih latica. Mješavina 45% Chardonnaya i 55% Pinot Noir-a samo s glavnih CRU-ova, Ruinart Rose je elegantan, gladak, uravnotežen i voćni šampanjac punog tijela s prepoznatljivim Ruinart okusom zbog visoke koncentracije sorte Chardonnay.

Ruinartov Rose je na mene ostavio najjači dojam.

Ako do sada niste kušali Ruinart šampanjce, trk do Mive po ovaj divan nektar. Nećete se razočarati.