SAVRŠENO VINO NA DAR

 

Zar postoji ljepši dar od boce vina? Za mene ne. Darovati vino je kao da darujete radost. Jer, svaki gutljaj vina, vrhunskog vina čini nas radosnijim, sretnijim, ispunjenijim čovjekom.

Za mene je vino  radost. Emocija. Povezuje ljude, čini ih sretnim, opušta ih.

Za vas sam odabrala nekoliko vina koje bih vam rado  preporučila da se ovih blagdana nađu za vašim stolom. Sva vina možete kupiti u gotovo u svim  našim vinotekama. Ovo je moj najuži izbor vina koja će se sigurno naći i za mojim stolom nadolazećih nam blagdana. Odabir je na vinima iz Hrvatske koja su izvrsna i vrijedna svake preporuke.

S ovim vinima ne možete pogriješiti

Bez obzira kupovali damama ili gospodi, kada kušaju ova vina, neće ostati ravnodušni na niti jedno.

U Hrvatskoj je sve popularnije konzumiranje pjenušavih vina, a gotovo da nema vinogradarskog kutka u kojima se isti i proizvodi. Od Plešivice, Istre, Zeline, Hrvatskog zagorja, Dalmacije, Podunavlja… Svaki ručak ili večeru obavezno započinjem sa pjenušcem ili šampanjcem. Pjenušac vam otvara apetit, osvježava vas i nema puno alkohola u sebi. Ukoliko izaberete Meneghetti Classic pjenušac,

Domaine Kocquelicot Zero Dosage, Clai pjenušac,  Peršurić Misal Millenium Brut, Franković Stella, Šember Rose, ili bilo koji od obitelji Tomac nećete sigurno pogriješiti. Nekoliko korisnih  savjeta kako bi pjenušac doživjeli još bolje. Jako je važno servirati ga na idealnoj  temperaturi. Idealna bi bila 4-6 Cﹾ. Kraj sebe imajte vedricu napunjenu sa vodom i ledom kako bi, nakon što rastočite pjenušac u čaše, vratite nazad u istu jer se na taj način održava optimalna temperatura. Ukoliko doma nemate puno leda, dobro je staviti šaku krupne soli, kako bi se kristalčići leda sporije topili i duže održavali hladnoću. Od čaša možete koristiti klasične čaše za bjela vina ( dosta su slične Bordeaux stilu). Takve čaše omogućuju jaču koncentraciju i intenzitet mirisa s obzirom da su ovi pjenušci rađeni šampanjskom metodom pa imaju puno kompleksniji nos.

Od bijelih vina svakako vam savjetujem da kušate Rizling Tomac, Bolfan Sauvignon, Krauthaker Graševinu Mitrovac, Malvaziju Coronica, Meneghetti Malvasia Dubrovačka… Ova vina možete servirati u čaši za bijela vina, na temperaturi od 8-10 Cﹾ. Ukoliko preferirate snažniji stil vina, strukturom jači, svakako kušajte Benvenuti Anno Domine, Clai Sv.Jakov, Saint Hills Nevina, Krajančić Pošip Nerica, ili Roxanich Anticu. Za ova vina najidealnija čaša bi bila burgundska čaša, čaša sa širokim trbuhom i idelana temeratura serviranja 12 – 14 Cﹾ. Uvijek preferiram za stupanj, dva poslužiti vino na nižoj temeraturi, jer treba imati na umu da se vino koje se dugo ispija i u kojem se uživa, temeratura povećava. Čar je promatrati upravo  taj razvoj aromatike u čaši.

Od crvenih vina, svakako predlažem da kušate moćnija vina naših autohtonih sorti grožđa. Izdvojila bih sjajan Kairos Tribidrag ( Crljenak Kaštelanski), Plavac Mali Plenković Grand Cru, divan  Tomić Plavac Mali Veliki ( zepremnina od 1,5l), Rizman Plavac Mali, Vujnović Ivan Dolac Plavac Mali Barrique, Stina Plavac Mali barrique, Matuško Dingač Royal Selection, Miloš Stagnum, Baković Plavac Murvica,Jo Ahearne Plavac Mali, Coronica Gran Teran… Od kupaža svakako kušajte  Boškinac Cuvee i  Meneghetti Cuvee ili Coronica Grabar.

Ukoliko volite vina koja su nešto elegantnija i lakšeg tijela kušajte svakako Korak Pinot Crni ili Merlot Korlat ili Frankovku Miraz.

Ako želite očarati ljubitelje slatkih vina ukoliko im darujete ova vina, vjerujte mi, zaljubit će se u vas!

Obožavam Benvenuti Malvaziju San Salvatore. Izvrsna Malvazija prosušenih bobica i posebnog uljastog okusa koji se ne zaboravlja. Od bijelog muškata još preporučujem i desertno vino Tasel Clai.

Ukoliko želite pokloniti hrvatsko izvorno desertno vino od autohtonih sorti grožđa,  onda neka to bude Prošek Hektorovich od obitelji Tomić ili Prošek Ambra od Bibicha iz Skradina koji nastavlja petu tradiciju vinarstva u svojoj obitelji.

U vinu se uživa, s vinom se veseli, kroz vino se raduje! Vina pijte! Nemojte čekati poseban trenutak za otvoriti bocu vina. Svaki dan je poseban i treba mu nazdraviti s čašom vina!

Ako Vi trebate preporuku koje vino odabrati kao poklon, javite mi se!

Jelena Šimić Valentić, sommelierka