Jedan od najvažnijih „alata“ koji koristim u svom poslu je upravo nos. Često znam nasmijati polaznike vinske škole kada ih upitam prilikom kušanja vina „Što osjetimo u nosu?“ Osim smijeha, i hrabrih odgovora uvijek nastane tišina. Teško im je pronaći mirise u vinu. Što nije iznenađujuće, jer samo učestalim vježbanjem možemo uspješno percipirati mirise koji se u vinu mjenjaju od trenutka točenja u čašu pa sve do ispijanja i uživanja u njemu.
Sommelier mirišući vino, može puno otkriti o njemu. O kojoj sorti grožđa se radi, s kojeg podneblja vino dolazi? Koliko je vino staro? Koliki je intenzitet mirisa, kakva je kakvoća mirisa i njegova kompleksnost. Sve su to odgovori koji nam odagnjuju sumnje o kakvom vinu se radi.

Još kao mala obožavala sam provoditi vrijeme sa mamom i bakom u vrtu. Ne toliko radeći, koliko im praveći društvo i kako bi im ne tako lak posao bio što ljepši i laganiji. Uživala sam zelenilu, prirodi. Fascinirali su me mirisi sve raskoši voća i povrća što priroda pruža. Opijena tim svježim i poletnim, lako osvojivim mirisima, kasnije sam se onako naivno gurala u kuhinju ne bih li bila što ravnija kuharica mojoj mami. Ne bih li, svo to svježe voće i povrće znala sprovesti u malo umjetničko djelo.

Mirisi djetinjstva u vinu

Obožavam miris domaćeg kruha, uzgojenog kvasca koji me neodoljivo podsjeća na šampanjac danas. Miris lista rajčice, okus džema od šljiva, soka od dunje. Najdraži dio početka dana provodila sam u vrtu berući zrele kruške, šljive, trešnje, jabuke. I jedući ih, odmah netom što sam ih ubrala sa grane. Uživala u sočnosti i okusima. Ne znajući, koliko će mi to danas značiti u mom sommelierskom zvanju.

Sve je to bilo dio mog odrastanja u mirisima koja provociraju sjećanja i emocije i vežu se i dan danas uz mene.

Često nas tako miris može posjetiti na lijepe trenutke iz djetnjstva. Tako mene na primjer miris kompleksnog šampanjca odmah vrati na sjećanje pečenog kruha i topline doma.

Arome u vinu

Čim ste zavrtili čašu, odmah ste oslobodili svijet aroma. Vaš olfaktorni sustav bilježi mirise i mirise. Neki od njih vas možda vraćaju u djetinjstvo kao mene, za neke ste sigurni da ih znate, ali ih ne možete prepoznati. U nosu ima oko 200 milijuna receptora koji kada udahnemo zrak kroz nos, svi ti mirisi sastavljeni od sićušnih molekula dođu do podražnih receptora koji ih otkrivaju i šalju našem mozgu kako bi ih analizirao, te na kraju kako bi ih mi mogli osjetiti. Miris je jako povezan s okusom i sa sjećanjima. Zahvaljujući okusnim pupoljcima možemo uživati u okusima kao što su gorko, slatko, slano, kiselo, umami ili masno. Naš njušni sustav pruža bezbroj mogućnosti uživanja.

Znate li da prosječan čovjek može razlikovati oko deset tisuća različitih mirisa u vinu?

Kako arome dolaze u vino?

Puno faktora ovisi o tome kakvi će se mirisi naći u vinu. Pitate se kako je uopće moguće da neko vino miriše na ružu, ili pokošeno sijeno, tartuf, čokoladu? Sve je to i te kako moguće. Nije vinar „ubacio“ u vino kapljicu, dvije arome od vanilije, borovnice, i svih ostalih aroma, niti je   izmrvio čokoladu u njega. Neki od osnovnih čimbenika koji utječu na arome u vinu su: vrsta loze i njena starost, klima, terroir, godina, sorta grožđa, procesi vinifikacije,sazrijevanje i skladištenje vina i mnogi drugi.

Pokušajte svako sljedeće vino koje kušate, memorirati mirise i okuse jer ćete ih kasnije lakše prepoznati. Potrebno je samo malo truda i vježbe da i vi izoštrite vaš nos poput pravog sommeliera.

Želite li moju pomoć u otkrivanju bogatih aroma u vinu, prijavite se na neku od mojih radionica i ja ću vas voditi.

.

  • vina slovačke jelena šimić valentić

VINA SLOVAČKE

29. listopada 2018.|Komentari isključeni za VINA SLOVAČKE

Vina Slovačke u našim čašama
 

Jedan ljetni dan 2018. Pupitres je posjetilo Veleposlanstvo Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, u društvu nekoliko vinara. Bila sam presretna i jako zahvalna na toj posjeti.

Na fotografiji: bivši Veleposlanik Slovačke Republike […]

PROVENCE – KRALJICA ROSE VINA

1. kolovoza 2018.|0 Comments

Provence je regija koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Francuske  i koja očarava ljepotom krajolika  i bogatsvom kulture koju je čine jedinstvenom i predivnom kakva uistinu i je. Vina su se u Provenci proizvodila prije […]

  • narančasta radionica

O NARANČASTIM VINIMA… Jeste li znali?

5. lipnja 2018.|Komentari isključeni za O NARANČASTIM VINIMA… Jeste li znali?

 

Za sve one koji se pitaju što su to narančasta vina?

Narančasta boja vina je jedna od najstarijih boja vina. Nekada  vina, dok su se tek počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u […]

  • ZLATAN OTOK - VINA PLENKOVIĆ PLAVAC MALI

O PLAVCU MALOM… Jeste li znali?

3. siječnja 2018.|Komentari isključeni za O PLAVCU MALOM… Jeste li znali?

PLAVAC MALI

Plavac mali je najpopularnija i gospodarski najvažnija crvena sorta grožđa u Hrvatskoj te zauzima treće mjesto po sortimentu, odmah iza Graševine i Malvazije.
 Plavac mali zauzima ukupne površine cca 3 000 ha pod vinovom lozom.

 Puno […]