Antonia Mrgudić je mlada enologinja, diplomirani agronom, smjera vinogradarstvo i vinarstvo. Antonia je desna ruka mame Marije Mrgudić koja sa bratom Nikom vodi jednu od naših najpoznatijih i najposebnijih vinarija u Hrvatskoj.Nakon završenog fakulteta odradila je dvije berbe u južnoj hemisferi, jedna u Čileu te jedna na Novom Zelandu. Nakon stečenog znanja i neprocjenjivog iskustva vratila se na Pelješac k obitelji u vinariju te nastavila upijati i razvijati sebe kroz bogatsvo i povijest obiteljske tradicije Vinarije Bura – Mrgudić.

Nemamo baš svi sreću birati gdje ćemo se roditi i u kojem smjeru će naš život teći. Gdje će nas rijeka života odvesti kamo ćemo pronaći vlastiti put kroz život. Rijetki su oni koji su svjesni svojih blagodati i koji žive svaki dan kao da im je najposebniji dan u životu. Još kada ste okruženi ljubavlju, uporištem obitelji, znanjem koje se prenosi s koljena na koljeno voda postaje bistra i mirna i samo je nebo granica. Antonia je jedna od onih mladih djevojaka koja je blagoslovljena radeći ono što voli i što čini njen stil života a to je vino.

Vina vinarije Bura – Mrgudić su autentična, iskrena i moćna vina. Spadaju u sami vrh vina Hrvatke. To su vina koje uvijek rado otvorim u društvu prijatelja koje volim. Kada im želim predstaviti kultno vino u koje će se zaljubiti to bude Bura Dingač. S tim znam da sam ih osvojila.- Jelena Šimić Valentić

Ante i Marija u posjeti Pupitresu

U nastavku teksta smo postavili nekoliko pitanja Antonii Mrgudić kako bi je bolje upoznali.

Antonia, recite nam nešto o vinariji Bura – Mrgudić

Vinarija Bura Mrgudić je mala obiteljska vinarija Nike Bure i Marije Mrgudić smještena u Potomju na poluotoku Pelješac.Vinarija u današnjem obliku djeluje od od 1995 godine. Niko Bura i njegova sestra Marija Mrgudić zajedno s djecom rade otprilike do 30 000 l vina godišnje. Ukupna površina vinograda je 7 hektara. Serije vina su dosta ograničene, ne samo zbog površina nego i zbog malih prinosa (do 500 g po trsu). Filozofija proizvodnje vina je da 90% vina dolazi iz vinograda, te veliki trud se ulaže u njegovanje vinograda da se u vinu dobije što izraženiji terroir.

Ante Mrgudić

U svim vinima koristimo samo prirodne kvasce iz grožđa. U svom asortimanu vina imamo: Plavac mali koji dolazi iz unutrašnjosti poluotoka Pelješca, vrlo rijetku sortu Plavac mali sivi, Galerija koja je kupaža tri sorte: Plavac mali, Cabernet Sauvignon i Marsellan, Marica: Kupaža plavca malog sa dvije južne padine poluotoka pelješca te Dingač Bura i Postup Mare koji dolaze sa vječno osunčanih padina Dingača i Postupa. Osim vlastitih vina u suradnji s američkom obitelji Benmosche od 2006 godine proizvodi se Dingač Benmosche i Zinfandel Benmosche. – Antonia Mrgudić

Položaj Dingač – jedan od najljepših i najboljih vinogradarskih položaja Hrvatske

Dingač
VInogradi obitelji Bura – Mrgudić

Od malena sam u vinogradu i oko vinarije, tako da mi je taj posao nekako od samih početaka bio moja sudbina.

Antonia Mrgudić u vinogradu

Što za Vas predstavlja povijest Vaše obiteljii?

Moja obitelj ima povijest dugu 12 generacija, tako da sam ja rođena u vinogradu! Za sebe mogu reći da sam veliki tradicionalist i uistinu štujem običaje i držim do obiteljske povijesti i vrijednosti.

Od koga učite Antonia , tko Vas inspirira?

Najviše sam naučila od svoje obitelji, mi dosta njegujemo tradicijski stil vinogradarstva i vinarstva s dozom moderne tehnologije, i radeći u vinogradu a kasnije u vinariji najviše su mi znanja prenijeli članovi obitelji.

Ima li nešto s čime se najviše ponosite?

Najviše se ponosim svojim desertnim vinom od Plavca malog. Kod nas je obiteljska tradicija proizvodnje Prošeka koji se uvijek pio samo u posebnim prilikama, te se uglavnom u obitelji radio od bijelih sorti. Za svoj diplomski rad odlučila sam napraviti Prošek od crnih sorata plavca malog i zinfandela. Pošto sam bila jako zadovoljna rezultatima,  nastavila sam raditi crni Prošek od sorte plavac mali koji ima jako dobre rezultate na tržištu.

Koje su Vaše strasti u životu?

Najveća moja strast je vino naravno. Posao kojim se bavim ne bih nazvala poslom, to je moj stil života.  Vino je proizvod koji dobivate radom vlastitim rukama, svaka godina je drugačija, nema točnog recepta, uvijek morate razmišljati, nikad nije dosadno. A ima li išta ljepše u poslu nego otvoriti bocu kao finalni proizvod vašeg rada koja ima neku lijepu priču i podijeliti je s drugim ljudima? Za mene nema.

Što trebamo tražiti u vinu te što vino za Vas predstavlja?

Moja filozofija je da svako vino zaslužuje i ima svoju priliku. Kombinacija dobrog društva, sparivanja hrane i okusa te mnogih drugih faktora gdje svako vino daje najbolje od sebe ovisno o trenutku.

Koji stil vina volite?

Teško je izabrati, ali kao djevojka s juga veliki sam ljubitelj teških crnih vina, vjerojatno jer mi je nepce od malih nogu naučeno na južnjačka vina. Od bijelih vina volim lagana i svježa vina uz koja se mogu opustiti. Iako moram napomenuti da volim sve stilove vina i da mi stil vina najviše ovisi o prigodi.

Imate li želju posjetiti neku vinsku zemlju uskoro?

Uvijek imam želju posjetiti vinsku zemlju. Iako sam dosta vinskih regija posjetila i moja putovanja uglavnom su bazirana na vino i vinske regije,  jedna od sljedećih destinacija mi je sigurno Porto.

Bura Dingač 2014

Ukoliko želite upoznati vinariju Bura Mrgudić kroz kušanje osam vina priajvite se na vinsku večer s vinarijom Bura – Mrgudić koja će se održati u Pupitresu 19.02.2020.s početkom u 19h. Naš gost će biti Antonia. Koja vina ćemo kušati i kao i više o samoj vinskoj večeri možte pogledati putem ovog linka:

Vinarija Bura – Mrgudić u Pupitresu