BOURGOGNA,  REGIJA IZNIMNIH VINA 

Burgundija je smještena u središnjem istočnom dijelu Francuske te ima snažnu i dugu povijesnu priču koja ju je odredila danas. Bourgogna je druga  najveća regija u Francuskoj, odmah iza Bordeauxa.  Dvije najpoznatije sorte grožđa u Burguniji su Chardonnay i Pinot Noir od kojih je velika većina vina napravljena. Pinot Noir je sorta koja je jako nježna, ima malo tanina i poznat je po svojoj eleganciji i finoći.

 

 

UPOZNAJTE I KUŠAJTE VINA BURGUNDIJE

Nedavno sam održala iznimnu vinsku radionicu pod nazivom “Upoznajmo i kušajmo vina Bourgogne.” Koja vinska večer iza nas. Upoznali smo predivnu francusku regiju Bourgogne. Putovali smo vinogradarskim putevima Chablisa,Côte de Nuits, Côte de Beaune, (Côte d’Or), Côte Chalonnaise, Mâconnaisa i Beaujolaisa.

Uvela sam polaznike u svaku od tih vinorodnih područja gdje su naučili koja su glavna obilježja svakog od njih, koje sorte grožđa su zasađene, koja vrsta tla, klime, koji su glavni proizvođači te koja su glavna vina i apelacije koje se mogu pronaći unutar istih.

Sada, vas koji niste bili s nama, uvodim u svijet čarobnih vina Burgundije kroz ovaj mali pregled fotografija te vam u nastavku opisujem samo dijelić onoga što smo naučili i spoznali ove jedinstvene vinske večeri na Vinskoj školi Jelene Šimić Valentić.

 

KUŠALI SMO SEDAM VINA IZNIMNE VRIJEDNOSTI

 

“Jelena, radionica koju sam platila 300 kn a probala ovako velika vina i upoznala ovakvu regiju je najveća vrijednost koju sam dobila u životu za svoj novac! Hvala ti što postojiš!
EVA.”

Da bi što bolje upoznali vina Burgundije morali smo je i okusiti. Tako smo redom kušali:
1. Christian Moreau Chalblis
2. Christian Moreau Chablis 1er Cru Vaillon

Polaznici su imali priliku kušati jedan bazni Chablis, poznat i kao “Village wine” te Chablis 1er Cru Vaillon koji je slovi kao jedan od najvećih Premier Cru vinograda u Chablisu. Najveći rang pri klasifikacije razine kvalitete Chablisa je Chablis Grand Cru. Postoji ih sedam, a to su: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, i Blanchot.
Vina Chablis su rađena od 100% Chardonnay sorte grožđa. U Chablisu dominira tlo koje se zove “Kemmeridgian” ili vapnenac ( isto kao i u Champagni) te su vina vrlo oštra, visokih kiselina te izuzetne mineralnosti.

Nakon Chablisa otputovali smo zlatnu dolinu tj Côte d’Or područje koje čine dva najvažnija vinorodna područja od kud dolaze najslavnija bijela i crna vina Burgudnije: Côte de Nuits i Côte de Beaune. Neka od tri najvažnijih bijelih vina i sela u vinorodnom području Côte de Beaune su: Meursault, Puligny – Montrachet i Chassagne – Montrachet. Rađeni su od sorte grožđa Chardonnay.Cote de Beaune područje počinje između Nuits -Saint-Georges i Beaune. Mi smo imali priliku kušati Puligny – Montrachet te izvrsni “bazni burgundac”.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić

VINA KOJA OBARAJU S NOGU

3. Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Setilles
4. Olivier Leflaive Puligny Montrachet

Vina koja vas doslovno obaraju s nogu. Predivne zlatno žute boje, djelomično gusta, kristalno bistra. Snažnog su intenziteta mirisa te vrlo kompleksna. Vina koja su punog okusa. Putrasta. Na nosu puno bijelog cvijeća, voća, mirisa maslaca, lješnjaka, badema. Izuzetno dugog završetka. Okus Puligny – Montracheta ostaje i tri, četiri minute u ustima nakon ispijanja gutljaja vina. Jako lijepo strukturirano, moćno i pomalo “masno” vino wink emotikon

Od 16 polaznika, apsolutno su svi bili očarani.

Nakon što smo upoznali vina Zlatne doline, iz srca Burgundije išli smo južnije u vinorodno područje “Mâconnais” iz kojeg nam dolaze neki od najvećih vrijednosti za novac što se tiče kupnje bijelog vina (Chardonnaya) u Burgundiji. U Mâconnaisu se nalazi i selo imena Chardonnay.
Kušali smo divan:

5. Jean-Jacques Vincent Château – Fuissé Pouilly – Fuissé Tête de cru

Izvrstan Chardonnay blijede zlatno žute boje s mirisima i okusima agruma, cvijeća, badema, kremena, maslaca, breskve, dinje, ananasa… Izuzetno dugo vam ostaje predivan i kremozan okus u ustima.
Osim poznate aplelacije Pouilly – Fuissé, postoje još Pouilly-Vinzelles, Saint Véran, Viré-Clessé apelacije iz kojih nam dolaze izvrsna bijela vina također od Chardonnaya.

Da bi upoznali Burgundiju kušali smo i dva izvrsna Pinot noira. Pinot noir bazni te Pinot Noir Premier Cru.

6. Joseph Drouhin Pinot Noir Bourgogne Rouge
7. Olivier Leflaive Volnay 1er Cru Clos des Angles

Burgundija je domovina Pinot Noira i gotovo svi vinari u svijetu koji ga proizvode žele postići da njihov Pinot Noir bude poput onog burgundskog. Pinot Noir ima predivan spektar mirisa na nosu od crvenog voća, višanja, borovnica, šumskih jagoda pa sve do biljnih i zemljastih mirisa i okusa koje razvija starenjem. Ovisno iz kojeg dijela vinograda nam dolaze tanini i kiseline se manifestiraju od srednjeg prema jače izraženim. Vina su vrlo nježna i baršunasta te izuzetno elegantna.

Olivier Leflaive Volnay 1er Cru Clos des Angles je zaveo sve prisutne.

Osim Pinot Noira od crnih sorti u Burgundiji je još zaseđena i sorta Gamay koja se koristi u proizvodnji vina Beaujolaisa. Gamay je također zasađen i u Mâconnaisu.

Neki od dojmova naših polaznika:

Jelena Šimić Valentić

 

 

” Večer za pamćenje! Koncept osmišljen odlično. Chablis jedan bazni, pa drugi top. Komparacija je jako bitna. Povezano sa regijom. Vino – regija. Emocija i osobnost = dobra povezanost grupe nametnuta od strane tebe Jelena. Dobar pogled na poznate stvari., Ovo treba brusiti. Brusiti i ponoviti. Repetitio mater studiorum est. Nije problem ponavljati ovu temu. J.N.”

“Ocjena 5+
Neprocjenjivo!!!
Prekrasno društvo i vrhunska vina!!!
Hvala Jelena!
A.

“Ocjena od 1 do 5 je 6. Hvala na upoznavanju sa regijom. Okus mi još traje u ustima. Hvala Jelena. Hvala! Hvala!”

“Hvala na lijepi osjećajima i ekpertizi!
Ivan & Petar”

“Moj prvi put na ovakvoj radionici, ali definitivno ne i zadnji. Izbor vina odličan, atmosfera još bolja, a vinska učiteljica jako šarmantna i stvarno zna svoj posao
Ida”

“Nezaboravna profinjena prezentacija, koja me oplemenila ne samo u vinima već i prijateljstvu

Tvoja Marina Novak”

“Vinska večer u kojoj smo mogli upoznati svu raskoš elegantnih vina Burgundije. Atmosfera neponovljiva :
Željko Travica”

Vinska škola Jelene Šimić Valentić

“Entuzijazam predan, ljubav prema poslu očigledna kao i volja za tim da nam tu ljubav i znanje preneseš!
Što se tiče vina sve pohvale na odabiru i trudu! Rijetko kada se možemo susretsti i naučiti nešto o ovako velikim vinima.
Jedna mala zamjerka hrana je bila možda malo pre pikatna obzirom na delikatna vina koja smo degustirali (ljuto!!!)
Lea Dusper”

 

Uživali smo svim srcem!

Hvala vam dragi moji vinoljupci!

Jelena Šimić Valentić