Kao domaćin stola, važno je poznavati osnove kulture stola a samim time i pristupa bontonu vina u svim situacijama. Zamislite da ste domaćin stola na važnom poslovnom sastanku koji će se održati na ručku ili večeri. Od izuzetne je važnosti poznavati ne samo kulturu stola, nego pristupiti vinu poznavajući pri tom sve izazove i pravila koja se postavljaju pred vas. Što učiniti ako je vino na čep? Koji aperitiv odabrati? Kako se postaviti u tim situacijama i izvući najbolje? Srećom, u pomoć stiže sommelier.

Nemojte nikada nuditi vašim gostima rakiju za aperitiv

Kao domaćin stola, budite spremni da će konobar koji vas služi uvijek vama dati vinsku kartu. U ovom trenutku, zahvalit ćete konobaru i predložit osobama za vašim stolom da se za aperitiv posluži pjenušac.

Na našim prostorima jako je popularno naručiti za aperitiv viljamovku, šljivovicu, medicu ili neko drugo žestoku alkoholno piće prije samog objeda. Naručivanje alkoohola prije jela događa se djelomočno zbog needuciranosti osoblja restorana koje ga uporno nudi, a djelomično zbog nekih loših navika.

Radeći godinama kao sommelier u restoranima, promatrala sam reakcije gostiju, pogotovo stranih, koji su se jako neugodno iznenadili ili čak i nasmijali kada im domaćin stola preporuči za aperitiv rakijcu, odnosno neko drugo žestoko alkoholno piće. Jedan od razloga zašto se žestoko alkoholno piće ne pije za aperitiv jest to da će vam takvo jako piće uništiti i paralizirati pupoljke na jeziku i nećete moći kasnije uživati niti u juhi niti u vinu koje ćete naručiti. Dakle, iz poštovanja prema kuharu koji će za vas pripremiti svoje delicije i iz poštovanja prema vinu koje ćete odabrati ili koje će vam kasnije sommelier preporučiti, morate dati priliku da jelo i vino sebe predstave u najboljem svjetlu i izdanju kako bi užitak bio potpun.

Sommelier poslovni ručak pupitres

Koji aperitiv je najbolji?

Najbolji aperitiv je ili voda ili pjenušavo vino. Bez obzira, radilo se o šampanjcu, cavi, proseccu, sektu ili nekom drugom pjenušavom vinu. Pjenušavo vino je lagano, nema puno alkohola, osvježavajuće je i sjajan je uvod u tijek objeda.

Nažalost, nema svaki restoran zaposlenog sommeliera koji bi vam mogao pomoći oko izbora vina i poslužiti vas da sve bude besprijekorno, od odabira aperitiva, pa sve do dižestiva.

U trenutku kada se svi odluče za jelo iz menija, vi kao domaćin stola, možete zamoliti konobara da vam pozove sommeliera kako bi vam pomogao pri odabiru vina uz jela.

Jako alkoholno piće kao aperitiv će vam uništiti i paralizirati pupoljke na jeziku i nećete moći kasnije uživati niti u jelu niti u vinu.

Tijek posluživanja vina za vrijeme poslovnog ručka

Sommelier Jelena Šimić Valentić
Nakon što se se odlučili za pojedino vino ili vam ga je sugerirao sommelier sukladno onom što ste odabrali za ručak, dobro je poznavati nekoliko pravila.

Prije nego donese vino za stol, sommelier će vam postaviti čaše sukladno vrsti vina koje ste izabrali. Vrlo je važno da vino bude posluženo i natočeno u čaše prije nego dođe hrana koju ste naručili na stol. Čaše od pjenušca će biti apservirane i postavit će se čaše za odabrano vino. Sommelir će i za sebe pripremiti jednu čašu kako bi analizirao vino i utvrdio da je sve u redu sa njim.

Sommelier će vam prezentirati etiketu vina, te kratko reći ime vina, godinu, proizvođača te regiju iz koje dolazi. Obratite kratko pažnju na to da li se radi uistinu o vinu koje ste izabrali. Nako što vam prezentira bocu, otvorit će je, te vam u mali tanjurić ispred vas staviti čep. Sam miris čepa će provjeriti sommelier i nakon što on utvrdi da je sve u redu, stavit će čep ispred vas. Slobodno uzmite čep u ruke i pomirišite ga. Čep mora miristi na dvije stvari: pluto i vino, prirodni ugodni mirisi. Ako smatrate da nešto nije u redu, slobodno recite što vam je neobično kod mirisa. No, vjerujte sommelieru, ako kaže da je sve u redu.

Tada će sommelier natočiti vrlo malu količinu vina za sebe, okrenut će se malo sa strane te će kušati vino i dati vam znak da je vino ispravno. Ukoliko nije vino ispravno, sommelier će kratko objasniti o kojem defektu se radi, te će vam donjeti zamjensku bocu. Prepustite mu se u ruke i vjerujte mu. Nakon što je sommelier kušao vino, natočit će s vaše desne strane prvo vama u čašu. Sada je na vama red da kušate vino.

Jako često se zna dogoditi da se gost zapriča i da ne obrati pozornost na sommeliera koji natoči vino za kušanje. To nije pristojno. Sam proces traje vrlo brzo i sada je na vama red da kušate vino te date sommelieru znak klimnući glavom ili potvrdnim odgovorom da je vino u redu. U slučaju da smatrate da vino nije u redu i da vam je okus vina neobičan, slobodno prokomentirajte to sa sommelierom. Sommelier je vrhunski stručnjak i poznavatelj vina. On će vam objasniti od čega potječu mirisi i okusi za koje niste sigurni da li su ispravni.

U vinu se treba uživati i svaki sommelier koji utvrdi da vi uistinu niste zadovoljni s tim vinom i dalje mislite da nešto nije u redu, ne bi trebao ulaziti s vama u dugu konverzaciju i dovoditi vas u nelagodnu situaciju pred vašim gostima, nego će vam otvoriti novu bocu ili predložiti neko drugo vino. Nakon što ste utvrdili da je vino ispravno i da je u redu, sommelier će poslužiti vino najprije damama za vašim stolom, ostaloj gospodi, te će se na kraju vratiti i opet nadotočiti vino vama.

Sommelier je vaš saveznik tijekom poslovnog ručka

Sommelier pazi da je vino servirano na optimalnoj temperaturi, u pravilnoj čaši, te vam garantira da je vino koje je natočeno u vašu čašu i ispravno vino. Za to je treniran. Prepustite mu se. Sommelier je izučen da prepozna i vašu platežnu moć, te će vam u skladu s tim i sugerirati vina. Prepoznat će kakve ste volje, koliko ste raspoloženi, upoznat će vas tijekom servisa i vidjet će po vama koje vino će biti idealno za vas i vaše goste. Na vam je samo da uživate.

Nema ljepšeg zadovoljstva nego kad se prepustite stručnjaku i kada vas vodi tijekom objeda s različitim vinima. Kada vam predlaže kombinacije hrane i vina. Tako tijekom ručka možete kušati i nekoliko različitih stilova vina.

Nema posla koji se ne sklopi i ljubavi koja ne procvjeta kada je tijelo oplemenjeno vrhunskim vinima i ukusnom hranom. I ne zaboravite na kraju na čašu odležanog porta.