Sinoć, 23.9.2022. u petak smo u našem Pupitresu održali nezaboravnu i impresivnu vinsku radionicu pod nazivom Arhivska vina.

Arhivsko vino je kvalitetetno ili vrhunsko vino  koje je u podrumskim uvjetima čuvano pet ili više godina, od toga najmanje tri godine u boci. U arhivskim vinima uživaju istinski znalci koji znaju cijeniti njihovu profinjenost, koji umiju odrediti prigodu i vrijeme kada će ih piti, uz koja jela i u kojem društvu, jer počastiti nekog, ili mu pokloniti arhivsko vino, znači iskazati mu posebnu čast i osobito poštovanje.

Tempranillo ( Španjolska, Rioja, Bodega Faustino ) iz 1996. Boja raritetnog vina, svijetlo smeđe – ciglaste nijanse. Čudesno kakva forma!

Vinari često kažu kako je atmosfera u njihovim arhivama mirna do te mjere da je sveta. Takva je bila i atmosfera sinoć na našoj radionici. Čuli su se uzdasi zadovoljstva i uzbuđenja kušanja izuzetnih vina a poruke oduševljenja nakon radionice nisu prestale dolaziti.

Što smo kušali? Kušali smo 10 nevjerovatnih vina koja se kušaju u rijetkim prigodama u životu. Čiji gutljaj memoriraš i pamtiš. Neka od njih su čiste esencije stvaralaštva. Neprocjenjiva. Morala sam na kraju otvoriti i jednu ledenu berbu koju sam izvukla iz frižidera i čuvala je za ovakve izvanredne trenutke. Izdvojila sam sada u opisu meni pet najdražih vina večeri. Vina su poredana organoleptički kako bih nekome poslužila da kuša svih pet. Dakle, ne znači da mi je vino broj 1 bilo to bilo najbolje vino večeri pa je pod brojem 1. Ili pod broje 5 najlošije 🙂 Jao! Kako je ovo težak zadatak.

Naši polaznici radionice. Neki su sa nama više od jednog desetljeća. Svi su oni naša motivacija i snaga za naprijed. A tu je i Nelly, naš vjerni ljubimica koja ne propušta niti jednu radionicu.

Dr. LoosenRiesling Spätlese Erdener Treppchen 2012, Mosel Germany

Iz regije Mosel iz Njemačke kušali smo nevjerovatan Riesling star deset godina, vino kasne berbe. Na nosu je vino bilo vrlo intenzivno, koncentrirano, bogato. Ton petroleja bio je naglašen samo prilikom točenja u čašu kasnije su se mirisi prelijevali u med, nježnu dunju, bogato tropsko voće od kojih je najdominantniji bio ananas. Kombinacija marelice i breksve je bila očaravajuća. Sa svega 7,5 % vol alkohola pitko kao sokić. Ali ne bilo kakav sokić. Ovaj sokić hrani i dušu i tijelo. Erdener Treppchen označava ekstremno strme stepenice kamenitog vinograda, crveno škriljevačko tlo rezultirali su sa vinom snažne mineralne strukture. Riesling daje neka od najkompleksnijih bijela vina na svijetu i mi smo se jednostavno zaljubili u njega. Zapravo, zaljubljeni smo u njega godina, a ljubav smo podijelili ovaj puta i sa našim polaznicima.

Jelena Šimić Valentić, Dr.Loosen, Ivana Birovčec, Beč 2022.

2.Daniel – Etienne Defoix Chablis 1er CRU 2006 Côte de Lechet, Bourgogne

•”Chablis u svom zenitu, trijumf terroira nad sortom. Côte de Lechet je remek-djelo mineralne preciznosti.” Tako ga opisuju na stranicama Enozoika gdje smo ga i kupili. Mi samo možemo prepisati sve i klimati glavom. A kako smo uživali u njemu riječima se ne može dočarali. Ali, uistinu je tako. Vino ostavlja bez riječi od svoje raskoši i ljepote •Posjed se prostire na 28 ha vinograda •Najstariji posjed u Chablisu, čiji pisani tragovi sežu u početak 17.-og stoljeća, danas se nalazi u rukama Daniel-Etienne Defaixa, 14.-te generacije obitelji. Vino neizmjerne tenzije, slasnosti te doslovce slanosti je buteljirano u rujnu 2016, punih jedanaest godina nakon berbe te ostavljeno da miruje u boci skoro dvije godine prije izlaska na tržište. Grožđe ovog vina počiva na slavnom Kimmeridgian tlu o daje posebnu mineralnost i ukusnost. Treba napomenuti ako Vam se nađe doma koja bočica ovog dragulja, nemojte je čuvati, otvorite je. Jedan je život.

3. Tomac Amfora 2008.

Zamolila sam našu Martinu Tomac da mi kaže nekoliko sočnih rečenica kako bih vino predstavila u što boljem svijetlu. Iako u podrumu i vinogradu danonoćno, naša vrijedna Martina uspjela je snimiti glasovnu poruku za naše vinoljupce sa vrlo iscrpnim detaljima o vinu. Poruku sam pustila našim polaznicima koji su na to reagirali vrlo zahvalno i pomno su slušali svaku njenu rečenicu. Kao da je na trenutak bila sa nama u Pupitresu. Amfora 2008 je Kompozicija 50% Chardonnaya, 50% starih plešivičkih sorti iz vinograda starog 70 godina. Vino fermentira u amforama s maceracijom od 6 mjeseci. 36 mjeseci dozrijeva u drvenim bačvama. Nije filtrirano.

Amfora 2008. je druga po redu amfora ( prva je bila 2007.) nakon što su počeli koristiti amfore. 2008.je bila izvrsna godina. Ujedno ovo je i posljednja kombinacija chardonnaya i starih sorti. Proizvodnja vina u amforama je vrlo rijetka i sama proizvodnja takvog vina je jedna vrsta umjetnosti. Vrlo je malo majstora koji rade amfore ( područje Kavkaza ) a Tomčevi ih jako vole i misle da su to idealne posude za maceraciju i fermentaciju. Fermentacija se događa pod jednakim temperaturnim uvjetima pod zemljom. Vino 2008. je vrlo ozbiljno vino, a pogotovo je hrabra činjenica da su u to vrijeme kada se tržište još nije bilo ni upoznalo sa ovim stilovima vina proizveli ovako plemenito i veliko vino. Oni su oduvijek vizionari i pokretači. Rođene VELIKE I ISKRENE vinske zvijezde a tako jednostavni i predivni ljudi. Hrvatska je bogata zemlja jer ih ima.

Pretočeno u dekanter s širokim trbuhom sat vremena prije posluživanja. Idealno bi bilo koristiti malo šire čaše za kušanje i poslužiti vino na temperaturi ne nižoj od 14 °C

Vino je uljaste teksture, bistro iako nije filtrirano. Boja jantarna i još živahna. Divna živahnost, drži se odlično za svoje godine. Čudesan spektar tercijarnih nota. Kako su prinosi bili iznimno niski i mali, a grožđe perfektno zdravo gdje se probirala svaka bobica ne čudi koncentracija i bogatstvo mirisa i okusa. Esencije i raskoši tropskog voća, putra i kandiranog voća su vrištale i postajale samo snažnije s vremenom. Mekano, elegantno, gotovo slankasto a istodobno moćno, uljasto i snažno. Mlada je to amfora. Još je pred njom veliki potencijal starenja iako nam nije žao što smo je popili. Dapače, mislim da smo ozdravili nakon nje. Svi. Baš svi.

Posljednja berba u ovoj kompozicji u amfori
Obitelj Tomac u Pupitresu 2020.gdje su našim polaznicima Vinske škole iznjedrili svoje vinarske, vinogradarske i životne priče

4.ORENO Tenuta Sette Ponti 2008 Toscana

Vino kojem je Robert Parker dodijelio velikih 96 bodova nas je potpuno očaralo pa smo mu mi ipak dali 100.

Iznimna berba 2008 godina, 60 ha vinograda u srcu Toskane. Ime Oreno dolazi od potoka koji presijeca imanje, upravo na području bogatom glinom, gdje i raste grožđe. Vino je kupaža cabernet sauvignona, merlota, sangiovesa i petit verdota. Dok je vino inspirirano bordoškim kupažama, ono ima snažnu toskansku dušu. Besprijekorno, slojevito, moćno, snažno, nezaboravno. Nevjerovatna struktura i snaga. Dobro je da smo ga otvorili i kušali jer ovo vino trebate popiti ako ste među rijetkim sretnicima koji posjeduju bocu/e. Idealno vrijeme je sada. Ovo vino je bilo vjenčani dar meni i suprugu i drago mi je da sam ga podijelila sa svojim polaznicima jer velika i rijetka vina koja se dijele sa prijateljima imaju još posebniji okus i drugačiju razinu užitka kušanja.

5. STAGNUM Specijalno desertno vino 2005. Miloš, Pelješac

Bože, Bože!!! Jesmo li mi to stigli u raj? Tako sam ja nekako postavila pitanje svima. A i takva je reakcija polaznika radionice bila na ovo vino. Ovaj Stagnum se dobiva u samo posebnim godinama veoma zahtjevnom tehnologijom proizvodnje, te se koriste isključivo autohtoni kvasci. Grožđe se prosušuje na lozi dok to prilike dozvoljavaju, a potom dosušuje u prostorijama obješeno na konopedok ne dehidrira, to jest dok se bobice grožđa ne osuše. Proces sušenja grožđa traje do dva mjeseca. Potom se preša ručno jer je, zbog suhoće i krutoće bobica, strojna obrada nemoguća. Dragocjena tekućina budućeg vina dobiva se na kapaljke. Vino je karamel – smeđe tamne duboke boje, aroma prezrelog suhog tamnog voća, iznimno kompleksan. Kava, konjak, pa rum. Ok. rum i konjak. Čokolada 90% kakaa, čaj od šipka, najfiniji acheto balsamico, zatim dehidrirana ljubičica i koža. Gusto, konzistentno, očaravajuće duboko i strastveno. To je taj naš plavac mali koji nas izluđuje u ovakvim izdanjima. Remek djelo. Ukratko. Da, da. mi smo bili u raju i vratili se ponovno nazad na Zemlju.

I vi možete biti dio ovakvih večeri. Pratite naš raspored vinskih radionica i prijavite se. Mi smo već osam godina sa vama. Radimo svoj posao beskompromisno i jedina naša svhra je da vi budete zadovoljni i sretni. Želimo našu strast dijeliti sa vama, jer tada smo i mi sretni. Ova vinska radionica je koštala 400 kn i svi su se složili da je to najbolje uloženih 400 kn ikada.

Vina koja smo kušali:

  1. Dr. Loosen Riesling Spätlese Erdener Treppchen 2012., Mosel
  2. DANIEL – ETIENNE DEFOIX  CHABLIS 1er CRU 2006. Côte de Lechet, Burgundija
  •  TOMAC AMFORA 2008., Plešivica
  • ORENO TENUTA SETTE PONTI 2008., Toscana
  • FAUSTINO 1996. Gran Reserva Rioja Bodegas Faustino
  • MILOŠ STAGNUM 2012., Pelješac
  • MATUŠKO ROYAL DINGAČ 2011., Pelješac
  • ROXANICH  PORAT ANTENAL 2009., Motovun
  • STAGNUM 2005. DESERTNO, Pelješac
  • Perak Ledeno vino Kutjevo 2015.

Jelena