Vina s kojima će ljeto biti još ljepše…

Ne znam kako vi, ali meni jako odgovaraju ovih dana bijela lagana, osvježavajuća vina. Doduše, nikada mi vino nije tako dobro odgovaralo kao ove 2020. godine. Pogotovo za vrijeme od ožujka do svibnja. J Odabrala sam nekoliko vina u kojima posebno uživam ovo ljeto i na koje nam gosti u Pupitresu jako lijepo reagiraju. Koja vina su se ovaj put našla u našem frižideru i s kojim vinima nećete pogriješiti ako ih budete pijuckali i uživali ove godine? Pa idemo redom, onako kako sam ih vadila iz našeg frižidera:

Štampar Sauvignon Sveti Urban , Međimurje, Hrvatska 2018

Iz naše Bregovite Hrvatske, točnije sa međimurskih brega iz vinograda Svetog Urbana obitelji Štampar stiže ovaj divan, osvježavajući, Sauvignon. Pun limete, bazge, ogrozda, aromatičan, mineralan, pitak, nježnih osvježavajućih kiselina sigurno će vas osvojiti. Dobro ga rashladite. Možda će vas pomalo stilom podsjetiti na novozelandski stil Sauvignona, što je potpuno opravdano 🙂 Cijena mu je cca 70 kn i kupila sam ga u Punom Sepetu.

Košutić Škrlet Moslavina, Hrvatska 2019.

Zadnje dvije godine imamo u ponudi moslavački Škrlet koji jako pozitivno iznenadi naše goste. Jako puno njih nikada – ili nije čulo za ovu sortu ili kada bi je vidjeli na policama vinoteke ne bi obraćali pozornost. Drago mi je da je otkrivamo vinoljupcima jer ova sorta to zaslužuje. Elegantan, cvijetan, voćan, hrskav, pitak, lagan. Već si na trećoj čaši a nisi niti svjestan. Ukusan, mineralan. Nježna gorčina na završetku. Sjajan aperitiv sa divnom pričom o našoj autohtonoj sorti Moslavine. Cijena cca 45 kn, Vrutak

Zelenac Kutjevo Krauthaker Rosenberg Slavonija, Hrvatska 2019.

Ljeto u čaši. Toliko marakuje ( passion fruits ) nisam skoro osjetila u nekom vinu. Vinarija Krauthaker iz Kutjeva, je jedna od onih vinarija da koje god vino da kupite od njih nećete pogriješiti. Zelenac, toliko rijetka sorta, naša autohtona ( imali smo je priliku nekoliko puta kušati i sa profesorom Maletićem sa Agronomskog fakulteta na radionici Autohtone sorte Hrvatske) da je skoro pa od izumiranja spašava sama obitelj Krauthaker. Sorta grožđa koja je meni vrlo draga. Nevjerovatna voćnost, svježina, na samu pomisao na okus ovog vina sada mi cure sline. Zamišljam da ovo vino pijuckam dok se vozim barkom po Lošinju i lagano vegetiram. Vrlo ekstraktno, dugi, reski završetak. Ljetna fantazija! Cijena cca 75 kn, Puni Sepet

Palava Vinarija Povratak 2019, Žepče, BIH

Palava, češka bijela autohtona sorta grožđa koja je u Bosni pronašla svoj novi dom. Drago mi je vidjeti i svjedočiti rastu ove vinarije iz Žepča. Ova godina je neusporedivo bolja od berbe 2018. Aromatično, ukusno, slasno, pitko, neodoljivo vino. Volim pitkoću i priču ovog vina. Kupujem je direktno iz Vinarije Povratak i košta cca 50 kn.

HEXAMER Riesling Halbtrocken 2019 Nahe Njemačka

Ljeto ne mogu zamisliti bez suhih njemačkih Rieslinga. Ali, u ovom slučaju nisam bitna ja. Odabrala sam za vas poluslatki Riesling koji naprosto svi obožavaju čim ga probaju. Pogotovo dame. Kako i ne bi. Ovo je divan aromatičan Riesling, slastan i ukusan, neodoljivo mirisan. Neka vam ljeto 2020. ne prođe a da ga ne probate ako volite slatkasta vina, bit ćete mi zahvalni. Kupujem ga u Vivat Finim Vinima i košta cca oko 80 kn.

Benvenuti Caldierosso Teran, Merlot, Nebbiolo, Tempranillo 2017 Istra

Kad bih birala crveno vino za ljetne večeri to bi bilo ovo vino. Izvrsna vrijednost za novac. Ova kupaža je toliko pitka, a ujedno moćna i velika. Kao i sva vina Benvenutijevih. Jako elegantno, puno kupina, jagoda i ponešto začinskih aroma. Tanini su nježni i baršunasti. Lagano ga rashladiti na 16C i uživati, uživati… Uživati!!!