Kako nam je bilo na radionici…

Kroz 1000 i više vinskih radionica u Pupitresu koje smo održali kroz zadnjih osam godina najpopularnija vinska radionica je Wine & cheese. Niti me to ne čudi. Moram priznati, i meni. Kako odabirem koji ćemo sir serviratiu uz koje vino?

Sve ovisi o mojoj trenutnoj inspiraciji i raspoloženju koje ću sireve odabrati. Uglavnom biram sireve različite teksture. Prvi korak je odabir sireva. Biram između svježih sireva, zrelih sireva, mekanih sireva bijele kore, plijesnivih sireva, aromatiziranih sireva… Zatim slijedi kušanje istih. Pokušavam uvijek odabrati različite stilove sireva kako bi i nama svaka nova radionica bila izazov.

Drugi korak je odabir vina uz sireve. Kombiniranje okusa je najkompleksniji dio jer zahtjeva puno vremena i znanja da bi se dobio ne dobar spoj nego idealan spoj. Jako je važno kušati što više različitih stilova vina i memorirati ih kako bi stvorili osjećaj u koju kategoriju svrstati koje vino. Podignuti vlastiti prag percepcije doživljaja okusa u vinu. Polaznike radionice uvijek potaknem da promišljaju o vinu i da se zapitaju.

Je li vino aromatično, cvijetno, suho, slatko? Je li svježe, laganog ili jakog tijela, bogatog okusa? Tada dolazi naša Ivana na posao koja je po zanimanju magistra prehrambenog inžinjerstva i zbog nje smo podignuli ovu radionicuz na jednu još veću razinu. Ivana i ja zajedno serviramo sireve barem sat vremena prije radionice kako bi se sirevi temperirali i kako bi okus sira najbolje došao do izražaja. Sirevima dodajemo određenu pratnju poput meda, raznih muštarda, orašastih plodova ili čak i voća. Tu ništa nije slučajno priljubljeno, sve je pomno odabrano. Zatim komentiramo kombinacije, obrazložavamo zašto smo upravo odabrale to vino uz određeni sir. To je najposebniji trenutak jer to iskustvo i znanje prenosimo dalje našim polaznicima radionice. Kombiniranje sira kojeg prvi put kušamo uz vino bude prava avantura. Imamo taj blagoslov da u Pupitresu ima više od stotinu različitih etiketa vina pa je veliki izbor. Tu je važno dosegnuti vrhunac užitka spajanja okusa, mirisa, tekstura i izazvati jednu posebnu senzaciju i jedan potpuno novo hedonističko iskustvo. Zatim dolaze naši gosti, ljubitelji sira i vina i onda slijedi čarobnih 90 minuta u koji svi skupa uronimo u jedan potpuno novi svijet i zaboravimo na sve. Samo uživamo i opuštamo se u savršenim kombinacija kakve gosti nikad u životu nisu osjetili. A mi ozarene od sreće planiramo što ćemo za slijedeću radionicu pripremiti. I tako je iza nas više od stotinu radionica sira i vina.

Sirevi i vina koja smo poslužili na radionici održanoj 17.8.2022.

  1. Jacquin La Buchette kozji sir & Štampar Sauvignon Sv. Urban, Međimurje 2021.

Divan svježi kozji sir koji kad se razreže nema nikakve razlike između površine sira i sredina. Jako je osvježavajući, limunkast. Puno citrusnih nota. Gotovo svilenkast, kao da jedete mousse. Divno je bilo čuti od polaznice Kristine koja je rekla da inače ne voli kozji sir, ali ovaj ju je oduševio. Uz sir sam servirala muštardu od limuna koja je davala jedan ljutkasto – slatkasti okus pun osvježenja i bila je izvrsna pratnja siru. Jako su se lijepo priljubili. Iako je u Pupitresu bilo jako ugodno jer klima lijepo hladi, vani je bilo 30 + stupnjeva i svi smo se mogli zamisliti kako uživamo upravo u ovakvo vrijeme u ovim okusima. Jedna čaša i dva zalogaja ovog sira bila su premalo. To smo se svi složili. Kombinacija koja je oduševila sve polaznike. Uz ovaj divan sir odabrala smo Štampar Sauvignon Sv. Urban 2021. koji se pokazao idealnim izborom. Vrlo intenzivan miris, herbalan i cvijetan, citrusan. Kada protrljate stabljiku domaće rajčice on će vam se ukazati 😉 Ili možda pomirišete zelenu papriku. Niti to nećete pogriješiti. Svjež, pitak, srednjeg tijela i prilično dugog završetka. Divan, divan. Bravo za obitelj Štampar.

Iako je svaki polaznik dobio ispred sebe platu sa serviranim sirevima, stavili smo na sredinu još sira kako bi polaznici kušali slične stilove sira a druge proizvođače

Nastavak slijedi…