Pripremila sam Vam nekoliko savjeta na koje morate obratiti pažnju kako bi doživljaj vina bio potpun.

Temperatura serviranja vina
Temperatura vina je jako bitan čimbenik kako biste uistinu doživjeli vino. Ako servirate vino njegove optimalne temperature dobit ćete maksimum iz toga vina, u suprotnom, ako je vino na primjer pretoplo, alkoholi će se puno jače manifestirati u usnoj šupljini, a ako je vino prehladno servirano zatomit će svu intenzivnost i kompleksnost mirisa i okusa.

 

Luksuzna vinska večer: šampanjac

Pravilno držanje čaše
Puno ljudi drži čašu za njen takozvani trbuh. Što je pogrešno. Tako zagrijavate toplinom svog tijela čašu, a isto tako nije lijepo vidjeti otiske prstiju na vašoj čaši. Čaša se pravilno drži za stalak ili nožicu čaše. Elegantnije je i puno ljepše za vidjeti vas.

Točenje vina u čaši
Prilikom točenja vina u čašu znamo nekada i pretjerati. Tako natočimo i više no što je potrebno. Što se događa? Temperatura vina prilikom točenja u čašu se vrlo brzo mijenja. A isto tako, vino lagano pijemo i uživamo u njemu. Stoga nije potrebno točiti puno čašu. Pogotovo pripazite kada točite šampanjac i ostala pjenušava vina. Nemojte točiti puno čašu. Takva vina se piju na nižim temperaturama i daju vam najbolji efekt kada su servirana na optimalnoj temperaturi. Pokušajte procijeniti, idealno bi bilo 1 decilitar.

 

Korištenje vedrica s ledom
Vedrice pune leda i vode sjajna su stvar, koristite ih. Održavat će temperaturu vašega vina postojanom i nesmetano ćete moći uživati i dugo ispijati vino bez bojazni kako će se temperatura vina brzo izravnati s vanjskom temperaturom. Pazite da su vam vedrice za pjenušava vina puna do vrha skroz dok ne dodiruju grlo boce pjenušca. Za bijela vina vedrice s ledom mogu biti do pola pune.

Naručivanje vina u restoranu
Naravno je da važno što jedete i što je na meniju kako bi idealno uskladili hranu i vino. Pokušajte se igrati s odabirom laganijih stilova vina. Nećete nikada pogriješiti odaberete li pjenušac, Rose, Sauvignon ili Riesling da vas prati kroz ljetne vruće večeri.

Osigurajte si dovoljno vina u frižideru
Nemamo svi vinske frižidere doma. Ali lijep je osjećaj kada vam nenadano dođu vaši prijatelji kako bi vas samo pozdravili a vi ste osigurani s dobro rashlađenim Roseom. Na primjer ;)

Nemojte čuvati vino za posebne prilike
Uvijek govorim polaznicima Vinske škole i svojim prijateljima, nemojte čuvati vaša vina. Postoje naravno vina koja su najbolja kada se konzumiraju nakon deset i više godina, ali sva ostala vina koja nisu za čuvanje treba konzumirati. Naravno, umjereno i u dobrom društvu. Jer, svaki je dan poseban, i čemu sada čekati neke „posebne prilike“? Trebamo slaviti život, zar ne?