Vrijeme u čaši – zabilješka o susretu vina i vremena

Protekla radionica Pupitresa, održana 24. lipnja, bila je više od edukacije o vinu.
Bila je to posveta sporosti, slojevitosti i pozornosti. Nazvala sam je Vrijeme u čaši jer smo htjeli – zastati. Dati vinu prostor da progovori, a sebi priliku da slušamo.

Lijep je bio osjećaj izvući neka posebna vina. Znate, ona vina koja čuvamo za posebne trenutke.
A znate što već desetljeće ponavljam: svaki dan je poseban.
Svaki dan zaslužuje da u njemu zastanemo. Da sebe nagradimo.
Da obradujemo one koje volimo, kojima želimo da su dobro i da su sretni.
Čemu čekati te posebne trenutke i te posebne prilike?

Ta – svaki dan je poseban.
Poseban za zastati. I nazdraviti.

U svijetu koji često traži brze dojmove, površna kušanja i brze zaključke, mi smo se odvažili prepustiti onome što je sporo: promjeni u čaši.
Vinu koje se ne otkriva odjednom. Aromi koja se mijenja. Taninu koji se smiruje. Vremenu koje nije prepreka – nego partner.


Što smo kušali?

Kroz osam vina prošli smo čudesa:


1. Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr GG 2012 (Njemačka)
Kralj među bijelim vinima – suhi rizling s jednog od najvažnijih vinograda svijeta.
Plavi škriljevac, necijepljeni trsovi, elegancija i mineralnost. GG iz Mosela koji definira pojam mineralnosti i dubine.

2. Tomac Amfora Brut Nature 2010 (Hrvatska)
Pjenušac iz amfore – pionirski spoj gruzijskog duha i plešivičke preciznosti
Prvi hrvatski, a i svjetski pjenušac koji je nadahnuo svijet – i Champagne – tanini, glina, elegantna divljina fermentirana u tišini i sabrana u mjehuriću. Obitelj Tomac – autentični, jednostavni a tako veliki. Rekla bih, svjetski, a naši. Hvala mom Darku da je podijelio sa nama svima svoju posljednju bocu vina koje je Decanter uvrstio među 75 najuzbudljivijih vina godine – kao jedno od najdojmljivijih pjenušavih vina tog vremena.


3. Gran Teran Coronica 2016 (Hrvatska)
Teran s potpisom identiteta – crvena zemlja, svježina i struktura Istre
Najbolji dokaz da Teran može biti veliko vino – dubok, autentičan, živ, strukturiran i stvoren za dugo sjećanje. Nije ni čudo da je to moja omiljena crna sorta.

4. Heinrich Gabarinza 2005 (Austrija)
Biodinamička preciznost i elegancija austrijskog juga
Zweigelt, Blaufränkisch i Merlot iz Golsa – vino koje nosi filozofiju zemlje, i profinjenu ozbiljnost vremena u boci. 20 godina staro vino. Možete zamisliti što smo osjetili 😉

Dvije berbe, jedna priča.


Poseban trenutak nastao je kada smo kušali dvije berbe istog vina – Punta Greca Merlot, najprije 2021., zatim 2015.
Zamišljeno je bilo da krenemo od mlađeg prema starijem. Intuitivno, logično – i istina, znatiželja za mladom energijom bila je jača.

Ali, kako to s vinom često biva, ono nas je podsjetilo da vrijeme zaslužuje svoj red.
Starija berba – 2015. – pokazala se kao uvod koji bismo voljeli da smo prvo čuli. Bila je zaokruženija, sabranija, spremna i nije više mogla čekati 😉
Mlada 2021. – s tom ekspresijom, snagom, ali još neispisanim slojevima – zazvučala je drugačije nakon toga.

I to je bilo lijepo naučiti – ne iz grafa, nego iz čaše.
Vino nas uči da ne pretpostavljamo, nego da slušamo. I da se redoslijed ne piše uvijek po godini, nego po karakteru.



7. Inniskillin Vidal Icewine 2018 (Kanada)
Ledena berba – jedno od najpoznatijih ledenih vina na svijetu.
Vino koje je proslavilo Kanadu i promijenilo povijest Icewinea – esencija zime, kap po kap, koncentrirana ljepota koja se topi u dahu egzotičnog voća i snježne svježine.

8. Bodren Ledeni Rizling 2013 (Hrvatska)
Biser hrvatskog predikatnog vinarstva – vino koje se ne žuri. Vino koje priča kroz viskoznost, profinjenost i duboku tišinu zaleđenog trsja. Još uvijek osjećam okus kavabon bombone 😉


O čemu smo razgovarali?

O kiseline koja čuva. O fenolima koji grade. Aromama koje se razvijaju. O filokseri koju su izbjegli stari trsovi. O terroiru. O amfori, o tišini u podrumu, o tome kako vino ne govori odmah, nego s vremenom.

Ali razgovarali smo i o nama. O kušanju koje postaje slušanje. O tome kako svako vino nosi svoj ritam i kako nije svaka čaša jednaka odmah nakon otvaranja. Naučili smo prepoznati vrhunac u čaši, taj neuhvatljiv trenutak kad je vino najrječitije.


Zašto zapisujemo ovo?

Zato što vjerujemo da neka vina, neke večeri i neka pitanja zaslužuju da ostanu. Da se zadrže izvan trenutka kušanja. Jer Vrijeme u čaši nije bila samo radionica. Bila je poziv. Na svjesnije iskustvo. Na strpljenje. Na prisutnost.

Hvala svima koji su dijelili čašu, tišinu i vrijeme s nama.

Vidimo se opet. Jer svaka nova čaša je nova prilika.

Jelena