Predivan jesenski topli dan provela sam u predivnim vinogradima vinorodnog okoliša Goriška Brda na poziv vinarije Jakončić. Goriška Brda se nalaze u vinorodnoj pokrajini Primorska u Sloveniji. Predivni vinogradi smješteni na brežuljcima i brdašcima koji su okupani tisućama prošaranih boja jeseni i sunca. Odmor za dušu i tijelo.

Goriška Brda

Goriška Brda su uistinu impresivna, pogotovo u ovo doba godine. Od bijelih vina u Goriškim Brdima najzastupljnija je Rebula, Pinot Grigio, Sauvignon, Pikolit, Verduc, Rumeni Muškat i drugi, a od crvenih sorti izvrsna vina daje Merlot, Cabernet Sauvignon, Modri Pinot, Cabernet Franc i Syrah.

Goriška Brda broje jako veliki broj malih privatnih vinarija čija su vina izuzetne kvalitete i svakako vrijedna pažnje. Za moje nepce unazad dvije godine pažnju mi je privukla i vinarija Jakončić.

Goriška Brda broje jako veliki broj malih privatnih vinarija čija su vina izuzetne kvalitete i svakako vrijedna pažnje. Za moje nepce unazad dvije godine pažnju mi je privukla i vinarija Jakončić.

Vinarija i kmetija Jakončić datira još iz davne 1874. godine kada su Carolina ( po kojoj se sada naziva top linija vina) i Mihael upustili u avanturu života te kada su se zasadili prvi vinogradi. Sva ljubav, znanje i tradicija odišu danas kroz vina obitelji Jakončić te se itekako osjeti umijeće vina u svakom gutljaju.

Topla vinarska obitelj Jakončić

Obitelj Jakončić divan je i topao domaćin. U svom domu primio nas je vinar Aljoša sa svojim pomoćnikom Matjažom te uz pomoć svoje djece osigurali su da se osjećamo dobrodošlo i nadasve ugodno. Topli domaći kruh, domaća salama, sir, pršut, te juha od đumbira ne zaboravlja se samo tako lako.

Na samom imanju zasađen je kivi koji je ove godine jako rodio, velika i rodna stabla limuna, smokvi, mandarini. A pogled s velike staklene terase na zeleno zlatne brežuljke i vinograde nadasve vas oduzme. U tijeku je i berbe grožđa kojoj smo lagano doprinjeli ubravši par kantica savršeno zrelog i ukusnog Merlota.

Vina Jakončić

Vinarija Jakončić
Vina Jakončić
Vina Jakončić su sjajna. Posebno me oduševio pjenušac Carolina Penina rađen šampanjskom metodom od sorte Rebula, Pinot Bijeli i Chardonnay. Obitelj Jakončić proizvodi oko 15 000 boca pjenušca godišnje proizvedenih šampanjskom metodom. Pjunašac je nastao kao proizvod iz strasti i ljubavi prema pjenušcima.

Kako je i sam Aljoša rekao, ovisno u kakvom se drušvu nalazite, okruženju, raspoloženju i kako se osjećate tako ćete odabrati i vino. Tako je uz vrhunski pršut odabrao izvanredan Pinot Noir koji nam dolazi iz vinograda starih 20 godina.

Kušali smo i Carlolinu Rebulu iz 2013.godine koja me je apsolutno oduševila i oborila s nogu. Lako se zaljubiti u tako plemenita i moćna vina Jakončić. Carolina Select iz 2006.godine je vino koje se pamti dugo, dugo nakon ispijanja. Leži na južnim ekspozicijama vinograda koja su stara duže od 70 godina. Sjajan Merlot za apsolutno svaku preporuku uz vrlo mali postotak Cabernet Sauvignona.

Gdje kupiti?

Vina Jakončić u Zagrebu možete kupiti u dvije vinoteke: u vinoteci Vivat Fina Vina u Martićenovoj 12 ili Folnegovićeva 1B ili na Prisavlju 2 u vinoteci Svijet vina. Vina koja imaju u ponudi i koja vam preporučujem su: Bela Carolina Rdeča Carolina, Carloina Rebula, Carolina Modri Pinot, Carolina Rdeča, Carloina Select, Jakončić Cabernet Sauvignon, Rebula, Sivi pinot…
vina jakončić

Hvala cijeloj obitelji Jakončić na svemu, uživala sam u danu i doživljaju za pamćenje!